Hindbær cheesecake med klassisk kiksebund
Denne hindbær cheesecake er en af mine sommerfavoritter. Men nu hvor det er sommer, er faktisk alle salater og kager, hvor jeg kan få lov at pynte med friske, danske bær er blandt mine favoritgengangere. Så I får straks opskriften på denne sommerklassiker også.
Ostekage er en sød og cremet dessert, som egner sig godt til de lyse nætter eller varme eftermiddage. Cheesecake kan laves på mange måder, og den helt klassiske New York Cheesecake laves sædvanligvis med en jordbærgelé. Jeg sætter dog stor pris på kombinationen af det cremede ostefyld og hindbærrenes skønne syrlighed.
Hindbær cheesecake med kiksebund
Ingredienser
Kiksebund
- 75 g smør
- 120 g fuldkornskiks
Ostecreme
- 3 stk husblas
- 1 stk vaniljestang
- 300 ml fløde
- 200 g flødeost
- 50 g flormelis
Hinbærgele
- 2 stk husblas
- 300 g frosne hindbær
- 1 stk citron
- 30 g rørsukker*
Pynt
- 125 g friske hindbær
Køkkenudstyr
- Springform, 18 cm
- Frysepose
- Kageplast el. Bagepapir
Fremgangsmåde
Kiksebund
- Smelt smør i en gryde, ved lav varme.
- Knus kiks fint. Et tip er at komme dem i en frysepose og banke på dem, så de smuldre.
- Kom kiks i en skål og vend grundt sammen med smeltet smør.
- Beklæd din springform med kageplast – hvis du ikke har det, så kan du bruge bagepapir i kanterne.
- Fordel kiksemassen i bunden af springformen, og mas det grundigt ud til kanten i et jævnt lag.
- Sæt kiksebunden på køl i ca. 10 minutter. Lav imens ostecreme.
Ostecreme
- Læg husblassen i blød i koldt vand.
- Skil vaniljekornene fra stangen. GEM vaniljestangen til hindbærgeleen.
- I en anden skål piskes flødeskum let op sammen med vaniljekornene, til den laver små toppe. Det må ikke piskes for meget og ikke til flødeskum.
- Klem vandet ud af husblassen.
- Smelt husblassen i en gryde ved lav varme sammen med 3 spsk af den piskede fløde.
- Vend derefter hurtigt husblassen i resten af det piskede fløde – det skal gå forholdvis hurtigt, så husblassen ikke skiller.
- Vend det til sidst op i flødeosten med en dejskraber og tilsæt flormelis.
- Hæld ostecremen over din afkølede kiksebund og glat overfladen, så hindbærgleeen der skal på bliver jævn.
- Stil kiksebund med ostemassen i fryseren i 20-30 minutter.
Hindbærgele
- Læg husblassen i blød i koldt vand.
- I en gryde varmes de fronsne hindbær op med saften fra en citron og sukker. Kog vaniljestangen med, som du gemte. Kog bærene møre og mos dem godt med en gaffel. Tag vaniljestangen fra. Si kernerne fra med en sigte/si.
- Klem vandet ud af husblassen og smelt den i hindbærsaften. Lad den afkøle.
- Hæld hindbærgeléen over den kolde ostemasse. Tip: Brug en spiseske, og hæld forsigtigt hindbærgeléen over skeens bagside først – på den måde undgår du at geléen ikke laver ujævnheder i ostemassen.
- Sæt kagen på køl, til hindbærgeléen.
- Anret til sidst med friske hindbær på toppen.
Ostekage med bær fra haven
Udover en smagseksplosion, når flødeost og friske bær kombineres, så er der altså noget ved de danske bær, vil jeg vove at påstå. Der er noget meditativt over, at kunne gå ud i haven og plukke de små, skrøbelig røde bær, som er fulde af smag – og herefter bruge dem til at fuldende en dessert.
Jeg er så heldig at kunne plukke bær i mine forældres have, hvor hindbærrene vokser frem i massevis. Og da danske bær er en af de ting ved sommeren, som jeg nyder meget, sætter jeg stor pris på det.
Hindbær er i sæson fra juli til september, men har du ikke adgang til at plukke hindbær nogle steder, er det selvfølgelig muligt at bruge andre bær eller købe nogle i supermarkedet. Til selve hindbærgeléen vil jeg foreslå, at man bruger frosne bær, da der skal bruges en hel del for at få den syrlige og sommerlige smag til at stå tydeligt frem i kagen.
Nem dessert uden bagning
Udover den fløjsbløde ostecreme og den smagfulde, smukke røde gelé, består denne hindbær cheesecake af en kiksebund med digestive kiks. Hverken kiksebund, ostecreme eller hindbærgelé skal i ovnen, så på den måde er det en ret enkel dessert at lave. Du skal bare sørge for at have plads i køleskabet, så cremen kan få lov at sætte sig i nogle timer.
Sådan en klassisk cheesecake med hindbær kan derfor laves i god tid før, hvilket gør den velegnet til en aften, hvor du har gæster på besøg og mange andre ting i hænderne. Så er det rart at desserten er klar på forhånd og blot står og venter i køleskabet på at møde dine gæsters søde tand.
Kan man fryse en cheesecake?
Ja, du kan godt fryse en cheesecake. Den kan godt godt blive mindre fast i konsistensen, når man tør den op igen. Så i forhold til kvaliteten har den bedst af ikke at fryses. Hvis du fryser den, så sørg for at den pakkes ordentlig ind, så der ikke dannes for mange krystaller.
En sundere variant
Nogle gange synes jeg at cheesecakes kan blive en smule tunge i det – også selvom hindbærrene hjælper med det lille kick af syrlighed. Derfor har jeg også lavet en lidt sundere variant, som af den grund ikke ligger så tungt i maven. Det er min cheesecake med havtorn og skyr, så klik her for at få opskriften på den.
Udover at bruge skyr i ostecremen, bruger jeg også fuldkornskiks i den sprøde kiksebund. Blot for at få lidt ekstra fibre i ostekagen.
Men hvis du har det ligesom mig – når det er sommer, så skal man også forkæles – så vil jeg varmt anbefale denne Hindbær cheesecake med klassisk kiksebund. Den var en stor succes, da jeg serverede den for mine forældre, så de kunne få en smagsprøve på, hvad jeg havde “lånt” deres hindbær til. Jeg håber også, at du vil nyde den.