Claufoutis med kirsebær
Jeg er så heldig at have kirsebær i haven til mit sommerhus. Det bliver der mange skønne desserter ud af, og i dag står den på en fransk kirsebærkage – nemlig clafoutis. Måske du også husker for et par år siden, hvor jeg lavede denne semifreddo med kirsebær? Solmodne kirsebær er bare en fantastisk ingrediens i dessert!
Selvom clafoutis er en fransk kage, er den virkelig nem at lave. Det er nok faktisk en af de nemmeste kager du kan lave, og den er skøn til sommer, sol og gæster i haven!
Nem opskrift på fransk clafoutis med kirsebær
Fransk kirsebærkage tager nærmest ingen tid at lave, og det er så nem en opskrift. Dejen minder lidt om en pandekagedej og er hurtigt rørt sammen. Det der tager længst, er at udstene kirsebærrene og at bage kagen.
Hvis du gerne vil lave fransk dessertkage, men ikke lige har solmodne kirsebær hængende i haven, så kan du købe kirsebær og evt. vende dem med lidt sukker, hvis de ikke er så søde.
Når du har kirsebærrene klar, pisker du dejen sammen. Kagen skal bages af to omgange – først bare med halvdelen af dejen i kagefadet i 10 minutter og herefter en halv time yderligere, når du har tilføjet kirsebær og resten af dejen. For et sidste, fransk touch, kan du drysse med lidt flormelis på toppen. Brug gerne en si til dette, så du får et fint, tyndt lag.
Claufoutis med kirsebær
Ingredienser
Kage
- 400 g kirsebær
- 4 stk æg
- 2 stk æggeblommer
- 165 g hvedemel
- 75 g sukker
- 1 tsk vaniljepulver*
- ¼ tsk flagesalt
- 400 g sødmælk
Til servering
- 20 g flormelis
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 190 grader, varmluft.
- Udsten kirsebærrene, og vend dem evt. med lidt sukker, hvis de er syrlige. Lad dem trække en time.
- Pisk de resterende ingredienser sammen, som det var en pandekagedej.
- Find et tærtefad på 22-23 cm, smør med sukker eller anden fedsstof og drys med sukker. Hæld halvdelen af dejen i fadet og bag i ca. 10 minutter.
- Tag den ud og fordel kirsebærrene ovenpå, og hæld den resterende dejen over. Bag kagen færdig i 30 minutter, til den er hævet op og er blevet gylden.
- Lad den køle lidt af og servér med et drys flormelis.
Hvad er clafoutis og hvor stammer det fra?
Clafoutis er en fransk dessertkage, der stammer fra den franske region Limousin. Det er en rigtig fransk landkøkken-opskrift. Kagen laves traditionelt set med kirsebær, som dækkes af en æggebaseret dej, der bliver dejlig svampet, når kagen er bagt.
Man kan også sagtens lave sådan en fransk kage med andet end kirsebær, fx pærer eller blommer, men så kalder man det for en flaugnarde frem for en clafoutis.