Semifreddo med chokolade og kirsebær
Ej, hvor har jeg bare glædet mig til at dele denne her opskrift på italiensk isdessert med jer. En vaskeægte semifreddo! Det er et sjovt navn, som jeg efterhånden har prøvet at udtale på nok fem forskellige måder – hver gang med en italiensk accent. Fordi det kan jeg jo finde ud af….. Haha!
Jeg stiftede egentlig bekendtskab med desserten, fordi jeg først havde tænkt på jeg ville lave en klassisk parfait, men så synes jeg alligevel semifreddo lød sejere! Så det blev det til.
Jeg har lækre kirsebær i haven i sommerhuset, som jeg altså bliver nød til at lave nogle skønne opskrifter med. Jeg får jo ondt i maven, hvis jeg bliver ved med at hapse dem direkte fra træet. Men de er så gode lige nu. Og store. Og modne, og derfor også søde. Perfekte til min opskrift her. Ih, hvor jeg elsker de her sommermåneder, der bugner med friske bær i haven!
Semifreddo med chokolade og kirsebær
Ingredienser
- 8 stk æggeblommer
- 160 g sukker
- 100 g mascarpone
- 1 stk vaniljestang
- 700 ml fløde
- 250 g kirsebær
- 70 g mørk chokolade*
Pynt
- 100 g kirsebær
Fremgangsmåde
- Æggeblommer og sukker piskes til en æggesnaps. Tilsæt mascarponen.
- Skrab vaniljekornene fri fra stangen og tilsæt dem.
- Fløden piskes til en luftig flødeskum, som efterfølgende vendes forsigtigt i æggesnapsen.
- Find en aflang form frem, evt. en lille rugbrødform på ca. 10 x 20 cm og læg halvdelen af kirsebærene i.
- Hæld massen på kirsebærerne og kom de resterende bær i sammen med chokoladestykkerne. Brug en ske eller gaffel til lige at fordele det hele lidt.
- Kom film over blandingen og sæt den på frys i minimum 6 timer – gerne natten over.
- Når du skal have isen ud af formen kan du komme lidt varmt vand på. Vær dog opmærksom på at isen smelten hurtigt. Anret på et fad og pynt med knuste stenfrie kirsebær.
- Skær skiverne med en skarp kniv.
Hvad er semifreddo?
Semifreddo er en isdessert. En italiensk en af slagsen, som laves uden ismaskine. Præcis ligesom den franske parfait. De minder om hinanden. Semifreddo betyder “halvt frossen”, hvorfor den er mere cremet og blød. En semifreddo er hovedsageligt lavet af sukker, fløde og æggeblommer. Det er ligesom grundelementerne for, hvordan den lækre isdessert bliver til. Efterfølgende kan du varierer den i det uendelig og komme alt fra chokolade til frugter og bær i flødemassen.
Semifreddo med chokolade og kirsebær
Jeg har som skrevet en masse kirsebær i haven, som jeg (så venligt) deler med fuglene. Jeg har rigeligt, så det gør jeg gerne. Nogle er spist direkte fra træet, andre på min morgenmad og nogle har jeg brugt til at lave denne semifreddo med chokolade.
Sikke et pille (-og grisse)arbejde. Nøj manner! Der gik nærmest 3 dage før jeg havde mine fingre og negle tilbage igen. Kan du forestille dig at rende rundt med blå-røde negle? Haha. Inden jeg brokker mig for meget, så kan jeg afslører at det var det hele værd! Denne her skønne isdessert smager nemlig så godt!
Udover at jeg selvfølgelig har sukker, fløde og æggeblomme i min semifreddo så har jeg også valgt at hakke stykker af mørk chokolade i. Du kan også bruge hvid chokolade eller lys. Det kommer an på hvilken smagskombination du er til. Og selvfølgelig også hvilke bær eller frugter du kommer i. Laver du en semifreddo med fx appelsin eller citron, er hvid chokolade jo lækkert.
Server den italienske is året rundt med årstidens frugter og bær
Du kan servere isen året rundt. Du tilpasser bare årstiden med de bær og frugter du kan lide. Det er virkelig smart. Så bruger du bare opskriften som base og erstatter kirsebær med fx jordbær, blåbær eller hindbær.
Det er jo den perfekte dessert at servere for sine gæster, måske med en kop kaffe til? Man kunne sågar servere den til eftermiddagskaffen eller bare spise den fredag aften foran fjernsynet. Men med de dejlige bær, er den bare god til sommerens lune aftener. Prøv også at servere en skive af isen i hjemmelavet surdejspandekager – det er virkelig guf!
Hvis du er lige så vild med hjemmelavet is og isdesserter som mig, så finder du mange flere gode opskrifter på hjemmelavet is på bloggen.
Lav semifreddo med mascarpone
Nu hvor vi er i det italienske køkken med denne isdessert, så kan du vælge at komme mascarpone i fløde-æggeblomme-sukker-massen og derfor lave en ‘Semifreddo di mascarpone’. Det er ikke nødvendigt og der er mange opskrifter at finde på nettet uden mascarpone i, men jeg synes nu alligevel det skal tilsættes – også fordi den så kan differentierer sig fra den klassiske parfait. Forskellen på de to er faktisk at man i den italienske udgave tilsætter marengs. Det har jeg dog valgt at udelade fra min opskrift, men jeg er 100 % sikker på at det er lækkert i!