Håndværker rundstykker med birkes

Der er ikke meget, der slår duften af friskbagte rundstykker en tidlig morgen. Et sprødt og luftigt håndværker rundstykke med birkes på toppen hører til blandt de absolutte favoritter på morgenbordet. Det bedste ved at bage dem selv er, at du kan få den perfekte smag og konsistens – præcis som du kan lide det.
Heldigvis er det hverken besværligt eller tidskrævende at lave rundstykker med birkes. Med denne nemme opskrift på koldhævede håndværker rundstykker kan du røre dejen sammen om aftenen og vågne op til friskbagte rundstykker uden at bruge timer i køkkenet. Det er virkelig noget af det bedste ved sådanne koldhævede deje, hvis du spørger mig.

Håndværker rundstykker
Ingredienser
Håndværker
- 12 g gær
- 7 dl vand (lunkent)
- 100 g græsk yoghurt 10%
- 20 g salt
- 20 g sukker (eller honning)
- 900 g hvedemel
Topping
- 40 g blå birkes
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
Håndværker
- Opløs gæren i vandet og rør efterfølgende græsk yoghurt, salt og sukker med.
- Tilsæt alt melet og rør dejen sammen til den er sammenhængende – der skal ikke æltes, blot røres godt. Dejen vil være klistret.
- Dæk dejen til og kom den på køl til næste dag. Skal minimum hæve i 10 timer.
- Forvarm ovnen minimum 230 grader, gerne 250 grader, hvis din ovn kan. Sæt gerne et bagestål ind, hvis du har.
- Vend dejen ud et bord, og hak dejen ud i 14 boller. Kom dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir, og drys med blå birkes på toppen.
- Bag bollerne gyldne og sprøde i ca. 16-20 minutter.
Opskrift på håndværker rundstykke
Et klassisk håndværker rundstykke kendetegnes ved sin sprøde skorpe, bløde indre og let nøddeagtige smag fra birkes. Mange tror, at det kræver særlige bageevner at lave perfekte rundstykker, men sandheden er, at det handler om den rette teknik og god tid til hævning.
Når dejen hæver langsomt, udvikler smagen sig, og rundstykkerne får en luftig struktur. Brug en god hvedemel og giv dejen en lang hævetid for en elastisk dej, der holder godt på luftboblerne og giver rundstykkerne den karakteristiske luftighed.
Tip! Hvis du vil have lidt mere fuldkorn i bollerne, kan du erstatte 100-125 g med noget fuldkornsmel.

Nemme koldhævede håndværker til morgenmaden
Vil du have friskbagt brød om morgenen uden at stå tidligt op? Så er koldhævede håndværker rundstykker vejen frem! Det er en af de nemmeste måder at få hjemmebag, da du rører dejen sammen om aftenen og lader den hæve natten over i køleskabet.
Når du står op, skal du blot tænde ovnen, forme rundstykkerne og bage dem – så er morgenmaden klar på ingen tid. Den kolde hævning giver en dybere smag og en sejere krumme, som gør rundstykkerne ekstra lækre.
De bedste sprøde boller med birkes
For at få den perfekte sprøde skorpe på dine håndværker rundstykker, er der et par tricks, du kan bruge. Bagning ved høj varme (230-250°C) sikrer, at skorpen bliver sprød, mens damp i ovnen de første minutter hjælper med at udvikle en luftig krumme. Det kan du gøre ved at smide noget kogende vand ind i bunden af ovnen.
Birkes er den klassiske topping, men du kan også eksperimentere med sesamfrø, solsikkekerner eller græskarkerner. Vil du have ekstra flot farve på dine birkesboller, kan du pensle rundstykkerne med mælk eller æg, inden du drysser birkes på – det giver en flot, gylden overflade.


Måske er disse æltefrie boller også noget for dig?
Ofte stillede spørgsmål til opskriften (FAQ)
Hvorfor bliver mine rundstykker ikke sprøde?
Prøv at bage dem ved højere temperatur og tilføj damp de første minutter af bagningen. Du kan også lade rundstykkerne køle af uden at dække dem til, så skorpen forbliver sprød.
Kan jeg lave dem uden birkes?
Selvfølgelig! Du kan bruge sesamfrø, solsikkekerner eller lave dem helt uden topping – de smager stadig fantastisk.
Kan man fryse bollerne?
Ja! Frys rundstykkerne ned. Når du vil bage dem, tager du dem op aftenen før og lader dem tø op i køleskabet natten over.
