Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og hindbær
De helt gode gammeldags fastelavnsboller skal der til, fordi om lidt er det fastelavn. Her får du min bedste opskrift på fastelavnsboller, hvor alt fyldet bliver indeni i den bløde bolle, i stedet for at løbe ud på hele pladen under bagning.
Opskriften er super nem, og du kan se med lidt vejlening hvordan de foldes, så du lykkes med at lave den perfekte fastelavnsbolle – hver gang.
Gammeldags fastelavnsboller
Ingredienser
Dej til bollerne
- 25 g gær
- 150 ml sødmælk
- 15 g smør
- 1 stk æg
- 15 g vindruekerneolie
- 1 tsk flagesalt
- 45 g sukker
- 2 tsk stødt kardemomme*
- 270 g hvedemel
Vaniljecreme
- 200 ml sødmælk
- 2 stk æggeblommer
- 1 spsk maizena
- 1 spsk vaniljesukker*
- 50 g sukker
Fyld
- 100 g friske hindbær
Desuden
- 1 stk æg
- 2 spsk frysetørrede hindbær*
Glasur
- 20 g flormelis
- vand
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Fastelavnsboller
- Opløs gæren i lunkent mælk og smør. Pisk æg, olie, salt, sukker og kardemomme i.
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen til den er glat. Måske der skal ikke al hvedemel bruges – eller måske skal lidt mere tilsættes.
- Sæt dejen til at hæve 1 time, et lunt sted med et klæde over.
Vaniljecreme
- Cremen laves ved at blande alle ingredienser sammen i en lille kasserolle.
- Varm ingredienserne langsomt op, mens du pisker – her skal det begynde at tykne og danne en creme.
- Når det er helt tykt, tages det af varmen.
Sådan samles fastelavnsbollerne
- Tag din hævede dej og rul den aflang – del dejen i 10 stykker.
- Rul hver et dejstykke ud til et kvadrat på et mel drysset bord.
- I midten lægges en spsk. creme og hindbær(syltetøj).
- Læg siderne ind over hinanden – først den ene ende, og så den anden.
- Saml dem på midten og tryk dem sammen (se fremgangsmåde på billedet nedenfor).
- Læg dem på en beklædt bageplade med den foldede side nedad og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Pensl bollerne med et pisket æg og bag dem i en forvarmet ovn, ved 180 grader i 12-15 minutter til de er lettere gyldne.
- Lad dem afkøle, før du kommer glasur på.
- Lav glasur af vand og flormelis. Smør det på bollerne og drys med frysetørrede hindbær eller hakkede pistacienødder.
Opskrift på gammeldags fastelavnsboller med hindbær
I denne opskrift på fastelavnsboller er fyldet med hindbær, fordi jeg elsker hindbær. Jeg fik derfor lyst til at afprøve mig med min egen version, i en udgave med vaniljecreme og hindbær. Jeg kan godt lide, når det friske og syrlige fra hindbærrene møder det søde fra cremen.
På billedet herunder kan du se hvordan jeg har samlet bollerne, så der med garanti ikke flyder fyld ud af dem.
Gærdej til hjemmebagte fastelavnsboller
Den bløde og luftige bolledej er lavet med gær. Det giver uden tvivl det bedste resultat, når man skal lave en hurtig og nem fastelavnsbolle. I min dej har jeg desuden tilsat lidt stødt kardemomme, som bidrager med en fantastisk smag. Det kan du sagtens udelade.
Den bedste hjemmelavede gammeldags vaniljecreme til fastelavnsboller
En god hjemmelavet vaniljecreme er naturligvis et must! Jeg stemmer for at du laver en god gammeldags vaniljecreme selv, fremfor den du kan købe på pose. Det er nemlig super nemt at lave sin egen version – bare sørg for at få pisket konstant til du får en luftig creme, så den ike brænder på. Og brug en god vanilje – det betaler sig.
Flere opskrifter på fastelavnsboller
Der er så mange gode boller at lave til fastelavn, og jeg glæder mig kun til at fortsætte med at udvikle flere opskrifter. Har du prøvet at lave den svenske version?