Annonce

Citronmåne med citronglasur

hjemmebagt citronmåne

Sådan en klassisk citronmåne er en af de mest populære kager her i kongeriget, og det er der da også god grund til. Den er svampet og frisk, sød og syrlig på samme tid. 

Selvom den halvmåne-formede sandkage med smag af citron, som man kan købe, smager godt, så smager det endnu bedre, hvis citronmånen er hjemmebagt. Her får du derfor en fantastisk opskrift på citronmåne med marcipan i dejen og syrlig citronglasur på toppen, som ovenikøbet er super nem at lave.

Opskrift på citronmåne med citronglasur

Min opskrift er stærkt inspireret af en hjemmelavet citronmåne, min mor har bagt i mange år. Derfor synes jeg selvfølgelig at det er verdens bedste citronmåne – men prøv den og bedøm selv!

Kagen er heldigvis utrolig nem at lave. I grove træk skal du blot piske smør og sukker sammen, tilføje æg, så citronsaft og til sidst alt det tørre, inklusiv revet marcipan. På mange måder er det altså en helt almindelig sandkage, men på grund af citronen bliver kagen lækker saftig og frisk. 

For at få netop en svampet og saftig citronmåne, skal man passe på med ikke at overbage den. Får kagen for længe i ovnen, så bliver den nemlig hurtigt tør. Hold derfor godt øje med kagen de sidste minutter og stik med en gaffel indimellem for at tjekke, om den er færdigbagt.

citronmåne opskrift

Citronmåne

Lækker og svampet citronmåne med citronglasur, som er perfekt året rundt.
4,20 fra 5 stemmer
Antal: 8 Personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse20 minutter
I alt30 minutter

Ingredienser

Citronmåne

  • 100 g smør
  • 2 stk æg
  • 120 g sukker
  • 2 tsk vaniljesukker*
  • 1 stk citron
  • 1 tsk bagepulver*
  • 100 g hvedemel
  • ¼ tsk fint salt
  • 30 g marcipan (kan udelades)

Glasur

  • 125 g flormelis
  • 20 ml vand
  • 1 stk citron

Fremgangsmåde

Citronmåne

  • Tænd ovnen på 180 grader, varmluft.
  • Lad smør blive stuetempereret – gerne det samme med æg.
  • Riv skallen fra en hel økologisk citron, og pres også 35 ml citronsaft ud af den.
  • Skær smør i tern og kom det i en skål sammen med sukker, vaniljesukker og citronskal. Pisk det med en håndmixer i ca. 5 minutter, til det er lyst.
  • Slå ét æg ud i massen og rør det sammen, til dejen samler sig. Tilsæt det andet æg og rør igen.
  • Sigt bagepulver, halvdelen af hvedemelet og salt i dejen og rør det forsigtigt ind i dejen. Tilsæt citronsaften og det resterende hvedemel og vend det fortsat forsigtigt sammen med en dejskraber.
  • Riv marcipan groft og vend det i dejen.
  • Smør en springform på ca. 18 cm med smør eller sprayfedt og drys formen med sukker – fordel det godt og bank det overskydende ud.
  • Hæld dejen i formen og bag kagen i ca. 15-18 minutter. Tjek om kagen er færdig ved at stikke en gaffel i midten undervejs, og tjek at der ikke kommer dej med op. Vigtigt den ikke får for for meget, så den bliver tør.
  • Lad kagen køle helt ned.

Glasur

  • Rør flormelis sammen med vand og hæld det over den afkølede citronmåne. Top med revet citronskal, efter behov.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Verdens bedste citronmåne med marcipan

Citronmåne er en klassisk kage. Nogen kender måske også kagen som politiets drømmekage, fordi politiet eftersigende skulle være meget glad for sådan en citronmåne. Det er jo ganske forståeligt!

 Jeg laver min citronmåne med marcipan, fordi det simpelthen er det sidste prik over i’et. Det giver en god smag og gør kagen mere svampet. Det er også en utrolig nem måde at pimpe en citronmåne på, bare lige at rive lidt marcipan i dejen. Er du ikke en marcipangris, så kan det altså også snildt udelades.

svampet citronmåne med marcipan

Tips til citronmåne

Vil du også bage verdens bedste citronmåne? Så kommer her nogle tips til kagen.

Hvis kagen skal ligne en klassisk citronmåne, så skal du skære den over på midten. I denne opskrift bager man nemlig blot kagen i en rund springform = man får to citron-halvmåner! 

Kagen kan godt fryses ned. Du kan jo fx fryse den ene halvmåne og spise den anden med det samme. Så skal du blot fryse den ned, inden du kommer glasur på. Kagen er nu også så svampet, at den også er god dagen efter.

En af de bedste ting ved at lave hjemmelavet citronmåne (udover at der ikke er tilsætningsstoffer i den, når den er hjemmebagt), det er at man selv kan bestemme hvor meget glasur, der skal på. Jeg kan kun anbefale at lave dobbelt glasur!

Inspiration til flere opskrifter på sager med citron:
Prøv denne luftige citronfromage eller endnu en lækker citronkage med birkes.

verdens bedste citronmåne opskrift
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments