Rabarberhorn
Min sommerhushave bugner med rabarber, og måske har I lagt mærke til, at det er blevet til en del nye opskrifter med rabarber her på bloggen. I dag har jeg lavet disse luftige kærnemælkshorn med rabarber og marcipan, og de er så lækre. Rabarberne holdes dejligt syrlige, mens remoncen er sød. Det er en skøn kombination!
Jeg bruger selvfølgelig rabarber fra haven, men du kan også godt finde rabarber i supermarkederne.
Rabarberhorn
Ingredienser
Dej
- 100 g smør
- 20 g gær
- 200 g kærnemælk
- 30 g sukker
- 2 stk æg
- 430 g hvedemel
- ¼ tsk flagesalt
- 1 tsk stødt kardemomme*
Remonce
- 120 g marcipan
- 80 g smør
- 80 g sukker
Fyld
- 100 g rabarber (renset vægt)
- 30 g sukker
- 1 stk vaniljestang
Pynt
- 15 g rørsukker*
- 30 g mandler*
Køkkenudstyr
- Bageplade
- Bagepapir
- Viskestykke
- Kniv
- Skærebræt
Noter
Fremgangsmåde
Dejen
- Smelt smør i en lille kasserolle ved lav varme. Lad det afkøle en smule.
- Opløs gær i kærnemælken og tilsæt smeltet smør, sukker, 1 æg, hvedemel, salt og kardemomme. Ælt dejen ved lav-medium hastighed på røremaskinen, til den er smidig og glat. Ca. i 7-8 minutter. Der skal muligvis tilsættes 25-30 g mel mere, afhængig af din dej.
- Kom et klæde over skålen og lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur til dobbelt størrelse. Klargør imens dit fyld.
Remonce
- Riv marcipanen groft. Bland marcipan med blødt smør og sukker.
Fyld
- Skær rabarber i tern á ca 1 x 1 cm. Vend dem med sukker og kornene fra en vaniljestang. Sæt dem til side.
Rabarberhorn
- Vend dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i to. Rul hver dej ud til en cirkel på ca. 30 cm. i diameter. Skær cirklen ud i 8 trekanter (ligsom hvis det var et pizzastykke) og kom en skefuld remonce i bunden af hver trekant (se video i bunden af opskriften). Top med 4-6 rabarbertern.
- Fold bunden af trekanten ind over remoncen og rabarberne luk den godt til, så du holder på fyldet. Rul dejen til horn. Gentag med den anden dej.
- Kom hornene på en beklædt bageplade og læg et klæde over og lad dem efterhæve i 30 minutter, ved stuetemperatur.
- Tænd ovnen på 200° varmluft.
- Pisk et æg sammen og pensl hornene. Drys med hakkede mandler og sukker.
- Bag hornene i ca. 12-15 minutter til de er gyldne.
- Lad dem afkøle på en bagerist.
Rabarberhorn med marcipanremonce
Jeg fik engang sådan et lignende horn fra Lagkagehuset, og siden har jeg haft lyst til at lave mine egne. De smager nemlig skønt! Sødt, syrligt og så er dejen dejlig blød og velsmagende pga. kærnemælken.
Er du på udkig efter inspiration til flere kager med rabarber? Prøv også rabarbermuffins med hvid chokolade og rabarberkage med marcipan.
Opskrift på nemme rabarberhorn
Til denne opskrift skal du frem med skærebrættet, for rabarberne skal nemlig i som tern. Har du en hjemmelavet rabarberkompot stående, så kan du også sagtens tilføje sådan en skefuld. Det er blot vigtigt, at fyldet ikke bliver for flydende, så kan det nemlig ikke holde sig inden i hornet.
Hvis ikke, så er det kort fortalt en dej med rigeligt smør og en god sjat kærnemælk, som formes til horn med en form for fyld. Du skal ikke bruge en hel liter kærnemælk – resten kan du fx bruge til at lave koldskål. Fyldet kan være rabarber som i denne opskrift og hvis du er vild med horn kan du også prøve min anden opskrift, nemlig på gammeldags kærnemælkshorn med æble og marcipan.
På toppen af hornene pynter jeg med hakkede mandler og rørsukker. Du kan også bruge hasselnødder og/eller perlesukker.
Kan man fryse rabarberhorn?
Ja, sagtens. Frys dem ned i poser, når de er bagt, eller frys dejen efter de er formet. Hvis du fryser dem ned efter de er bagt, er det bedst ikke at varme dem op igen, men blot lade dem tø op, da de ellers risikerer at blive tørre.
Horn med rabarber og en gærdej med kærnemælk
Kærnemælkshorn er et gammeldags er selvsagt et af de lækreste bagværk med kærnemælk, og måske din mormor eller farmor har serveret sådan et lækkert horn for dig. Det er sådan set ikke svært at lave kærnemælkshorn med rabarber og marcipan. Det er nemlig blot en gærdej, hvor man bruger kærnemælk som væske. Jeg ælter dejen på maskine, men man kan også sagtens slippe af sted med at ælte ved håndkraft.
Hornene formes ved først at dele dejen i to og rulle de to dele ud til cirkler, som hver skæres i 8 trekanter. Hver trekant skal så have en klat remonce og 4 rabarbertern, og så ruller du dejen fra den brede kant mod den lille spids. Nøjagtig ligesom når man laver pølsehorn. Du kan evt. se videoen, hvor jeg gør det. Opskriften giver altså 2×8, dvs. 16 rabarberhorn.
Det vigtigste, når du former dine rabarberhorn, er blot at de samles godt, så fyldet ikke løber ud.