Påskekage – rugbrødslagkage med appelsin og hvid chokolade
Denne påskekage er en perfekt måde at fejre påsken på og en god måde at undgå madspild. Kagen laves nemlig med rester fra et rugbrød, der er blevet tørt og kedeligt. Så i stedet for at smide det ud, kan du bage det om til nye skønne, lækkerier.
Servér påskekagen for familien eller dine gæster, hvis du holder en lille påskekomsammen.
Påskekage – rugbrødslagkage med appelsin og hvid chokolade
Ingredienser
Chokoladeganache
- 300 ml fløde
- 200 g hvid chokolade*
- 0,5 stk appelsin
- 0,5 stk appelsin
Rugbrødsbunde
- 150 g rugbrød
- 100 g hasselnødder*
- 180 g rørsukker*
- 5 stk æg
- 20 g smør
- 2 spsk kartoffelmel*
- 2 spsk kakaopulver*
- ¼ tsk flagesalt
- 2 tsk bagepulver*
Topping
- 60 g hasselnødder*
- 0,5 stk appelsin
Fremgangsmåde
Chokoladeganache
- Bring fløden i kog i en gryde.
- Hak hvid chokolade groft, og kom det i en skål sammen med appelsinsaften og skallen fra en økologisk appelsin.
- Hæld den varme fløde over chokoladen og rør til det er smeltet.
- Sæt ganachen på køl i minimum 12 timer til den har sat sig.
Rugbrødsbunde
- Forvarm ovnen til 200°C varmluft.
- Blend rugbrød og hasselnødder i en minihakker eller foodprocessor, til det er helt fint.
- Del æggene i hvider og blommer.
- Pisk sukker og æggeblommer til en tyk æggesnaps.
- Bland det hakkede rugbrød og nødder med kartoffelmel, kakao, salt og bagepulver i en skål.
- Vend blandingen med æggesnapsen.
- Pisk æggehviderne helt stive i en anden skål og vend dem i dejen med en dejskraber.
- Smør 2 springforme (20 cm) med smør, og fordel dejen heri.
- Skru ovnen ned på 180°C, og bag bundene i 10-12 minutter til de er gyldne. Tjek evt. med en kødnål eller gaffel, om bundene er færdige.
- Tag ganachen ud fra køl, og pisk den luftigt og let.
- Fyld ganachen i en sprøjtepose. Hvis du vil lave flotte mønstre på lagkagen, kan du sætte en tyl i sprøjteposen.
- Sæt den ene bund på et fad og sprøjt ganachen på. Smør ud med en kniv og kom derefter den anden bunden ovenpå. Sprøjt et lag ganache på toppen af rugbrødslagkagen, og pynt med grofthakkede hasselnødder og lidt appelsinskal.
- Så er kagen klar til at blive serveret!
En god og nem påskekage til påskedagene
Årets påskekage er helt klart en af de nemmeste kager at lave, så hvis du er ude efter en god nem påskekage, er du kommet til det rette sted. Kagen består nemlig kun af to ting: En hvid chokoladeganache og rugbrødsbunde. Og selvom det er simpelt, så smager det virkelig godt.
I chokoladeganachen skal der appelsin i, og det gør altså bare at kagen får et dejligt friskt pust. Det er en fin kontrast til rugbrødsbundene, som har en god tyngde. Og så smager appelsin altså bare drøngodt sammen med hvid chokolade. I min verden er det en optimal smagskombination til en påskekage.
Opskrift på rugbrødslagkage med appelsin og hvid chokolade
Rugbrødslagkage er helt klart på min liste over kager, jeg bager tit. Rugbrødet skal hakkes og blandes med nødder og kakao og så vendes i en æggesnapsblanding. Det giver altså bare nogle lækre, svampede bunde, som jo er helt essentielt, hvis man gerne vil have en svampet kage. Og det kan jeg love dig for, at den her er.
Denne opskrift kan selvfølgelig også varieres – jeg har fx lavet en anden rugbrødslagkage med smag af mørk chokolade og kaffe. Den er mere efterårsagtig, men også vildt lækker. Kombinationen af nødder og kaffe har jo aldrig været en dårlig ide.
Lav skønne påskekager med dine børn
Påskekagen her er utrolig nem at lave, og den kan også være sjov. Du kan derfor sagtens tage dine børn med i køkkenet, især når der skal pyntes. Selvom der er appelsin og hvid chokolade i, så kan kagen sagtens blive mere gul og påskeagtig. Så pynt endelig løs med fine påskeæg på toppen, gul glasur eller måske en lille påskehare – her er det kun fantasien (eller børnenes fantasi), der sætter grænser.
Hvis du ligesom mig også er vild med højtider, fordi de er en god undskyldning for at diske op med en lækker kage, så har jeg et par andre kager i bagkataloget, som jeg også har tænkt på at skulle bage her i påsketiden. Min hindbær cheesecake er et oplagt bud på en påskekage, hvor man kunne lave en gul gelé, fx af gule hindbær eller af citron, for at gøre den perfekt til påske. Denne rabarbertærte er også altid en hit, nu hvor solen titter frem og aftenerne bliver lyse.
Kan bundene til kagen bages på forhånd?
For at gøre kagen endnu nemmere, så kan bundende sagtens bages på forhånd. Lav dem dagen forinden og opbevar dem på køl, eller lav dem i endnu bedre tid, så kan du også have dem på frys og tø dem op, når du spontant mangler en kage. Opskriften på bundene er lavet i samarbejde med Valsemøllen, så jeg garanterer dig, at de er lækre!