Madfotografering – gode tips og bag kulisserne

{ Indlægget indeholder reklamelinks markeret med* }

Dette indlæg har været undervejs noget tid, og er et indlæg, som jeg længe har haft lyst til at dele. Og NU blev det endelig tid, til at udgive det. Dette skriv, kommer sig primært af en en opfordring fra veninder, familie og Jer søde læsere, som ønsker at komme lidt mere med “bag kameraet og kulisserne”.

FOODSTYLING OG MADFOTOGRAFERING

At udvikle opskrifter, lave madstyling og fotografere er noget jeg holder utroligt meget af, og noget som jeg er så heldig at kan kalde for mit arbejde. Det kan nok ikke overraske nogen (som også følger med her på bloggen), at jeg har en svaghed for at stå i køkkenet og lave mad. Jeg kan sætte hele dage af til det, både i eget selskab, med familie eller veninder. Jeg har elsket det i mange år nu, og lysten bliver bestemt ikke mindre.

For blot et par år siden, gik jeg ikke nær så meget op i at style min mad, tage billeder samt redigering af disse – det har dog ændret sig gevaldigt. Jeg elsker at style mad, da man igennem her kan skabe en stemningsfuld hverdagssituation. Jeg holder af at udfolde min kreativitet gennem mit arbejde, hvorfor jeg desuden også bruger min blog i en professionel sammenhæng. Bloggen er ikke alene mit frirum hvor jeg deler ud af min hverdag, men også et sted hvor mine billeder fungere som en slags portfolio.

Madfotografering - gode tips og bag kulisserne

Mine råd til mad-fotografering

Jeg har i dette indlæg samlet nogle af mine råd, til dig som gerne vil blive bedre til at tage billeder. Der er ingen facitliste, men her kommer et “lille” skriv, i håb om at det måske kan bruges. Jeg kan selv tydeligt huske hvor frustreret jeg var, da jeg fik mit første spejlrefleks – jeg havde en forhåbning om, at det var lig med smukke billeder. Det var dog ikke tilfældet, desværre! Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, der sidder med den følelse – så læs med nu, hvis du vil høre mine erfaringer.

Madfotografering - gode tips og bag kulisserne

Kamera

Iphones tager efterhånden rigtig gode billeder, og er en udemærket løsning! Start her, hvis du er i tvivl. Brug din telefon, til at udforske – er det noget du kan se dig selv i, kan du tage næste step, og investere i et kamera. Det gjorde jeg selv, og jeg er stadig heller ikke bleg for at bruge min Iphone 7, hvis lyset er godt. Får man blod på tanden, og gerne vil begynde at lege lidt mere med dybde og sløret baggrunde, kan man overvejer at investere i et objektiv (linsen).

Selv bruger jeg nu Olympus E-PL8, som jeg har købt for nylig. Hertil har jeg standardlinsen, som jeg bruger ind imellem, men mest af alt bruger jeg objektiv 45 mm 1.8, som fungere rigtig godt til portrætbilleder, madbilleder, outfit mm. De 1.8 gør, at baggrunden bliver mere “sløret” og det som du gerne vil stille skarpt på, er i forgrunden – det er også det mest naturlig, og sådan øjet også vil se det. Linsen fåes til fornuftige penge, uanset kameramærke.

Inspiration til påskefrokosten

Find din stil

Det er helt klart mit andet råd. Leg, og prøv dig frem og find ud af, hvad du kan lide og hvad dit øje finder flot. Gode madbilleder behøver ikke være opstillede. Find ud af, om du kan lide enkle billeder eller om du ønsker at skabe noget bestemt, måske en stemning omkring maden? Tag evt. en bid af bollen/kagen for at bryde “det perfekte og polerede” – det giver stemning til et billede.

Jeg er selv personligt glad for at bevæge mig i det lyse og lette, som oftes kommer til udtryk i mine billeder på min blog. Dog bliver jeg også draget af det rustikke, mere mørke og knap så farverige. Begge dele er charmerende, på hver sin måde. Jeg kan ikke lide selv at fastlåse mig én bestemt stilart – også fordi mit arbejde ligger i at tilpasse kunden. Jeg arbejder derfor ud fra at tilpasse en stemning i et billede, fx det romantiske omkring en kage eller lign. Jeg arbejder stadig selv på at lege med mørkere baggrunde og regi. Øvelse gør mester, og mit øje er ikke så trænet i den stilart, endnu.

Madfotografering - gode tips og bag kulisserne

Øvelse

Hvis vi lige bliver ved førnævnte sætning. I min optik, tror jeg ikke på, at man bliver “den perfekte fotograf” – man bliver bedre. Men stilarter, trends- og tendenser ændre sig hele tiden. Det samme for dit øje, som du kan træne i at opdage nye vinkler mm. Derfor, øv dig og tag en masse billeder – det er helt gratis, og det heldige er, at du altid kan slette dem igen.

Madfotografering - gode tips og bag kulisserne

Regi 

Ligesom med med mode, indretning osv., så ændres trends og hvad der er in, også indenfor hele madstyling-universet. Gode madbilleder behøver ikke være opstillede, og du behøver i virkeligheden ikke have alt muligt regi. Hvis du elsker det simple, så gå efter det. Alligevel kan et godt udvalg af regi, fx viskestykker, skærebrædder, tallerkener (fx disse*), knive og gammelt bestik være dejligt befriende. Således kan du udfolde din kreative sans og gøre, at billederne ikke bliver ensformig – også når det kommer til opstillingen. Det samme med baggrunde – jeg bruger selv gamle plader, døre eller borde som jeg støder på. Ellers køber jeg mine baggrunde/tapet online.

Tænk også gerne i farver – det er altid flot med fx friske krydderurter, bær, frugter eller blomster.

Inspiration

Inden du skal igang med at tage dine billeder, så søg evt. inspiration på Instagram, Pinterest eller lign., så du måske kan blive klogere på din opsætning. Skriv evt. dine idéer og tanker ned – både omkring regi, stil og opstilling.

Inspiration til påskefrokosten

Skyd nok billeder + naturligt lys

Jeg skyder altid mine billeder i naturligt lys (dagslys) og undgår sollys. Jeg synes resultatet bliver bedst sådan. Jeg skyder mine billeder i vindueskarmen, da lyset er bedst dér, i min lejlighed. Sørg for ikke at have elektrisk lys tændt, det samme med blitz – det giver mere gullige billeder, hvilket (efter min mening) ikke egner sig godt til mad.

Når du skyder billeder, så skyd dem hellere lidt mørkere end lyse – det er altid nemmere at lysne dem efterfølgende i et redigeringsprogram eller app. OG skyd endelig nok – bare giv den gas! Det kan være du ikke har stillet skarpt nok, eller kommet til at rykke på dig når du har taget billederne. Det kan bedst ses på en stor skærm, bagefter. Så hellere flere, end for lidt.

Redigering

Dette er en hård-fin-balance, synes jeg. Jeg foretrækker selv mit feed på fx Instagram, skal være lyst, farverigt og skarpt. Jeg redigerer lidt i mine billeder, hvis nødvendigt. Her ændre jeg på lys, kontrast, temperatur og mætning. Dette kan gøres i app’s (VSCO, Snapseed, Instagram) eller på telefonen’s egen funktion. Det er også muligt at ligge filtre på sine billeder, men det gør jeg meget sjældent på mine madbilleder.

Jeg håber at I kunne bruge mine tips. Skriv endelig hvis I har spørgsmål eller brænder inde med andre gode råd, som andre måske også kan få glæde af! 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 1007
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments