Kyllingefrikassé med asparges, gulerødder og friske ærter
Frikassé er en klassisk mormorret, der især er god til foråret. Men hvad er frikassé? Det er sådan set bare en slags gryderet af kød, som skæres i små stykker og serveres i en hvid sovs med grøntsager til.
Det er en skøn ret, som smager af forår – i hvert fald hvis du spørger mig og min mormor. Jeg elsker nemlig frikassé, og jeg laver denne frikassé med høns hvert år, når der kommer asparges frem. Der skal nemlig bruges både grønne og hvide asparges samt en masse andre grøntsager og selvfølgelig kylling.
Frikassé er egentlig en engelsk ret, selvom ordet er fransk. Det kan laves med mange forskellige typer kød fra oksekød til kanin, men her er det en klassisk hønsefrikassé, som I får en opskrift på.
Klassisk gammeldags hønsefrikassé
Min opskrift på hønse frikassé er god og gammeldags og inspireret af en klassisk opskrift på frikassé. Den hvide sovs er essentiel for at binde retten sammen, og den laves som enhver bedstemor ville lave den – nemlig som en opbagt sovs med smør, sødmælk og fløde.
For at skabe balance med den lidt fede sauce, er det vigtigt med et godt squeeze citron. Citronsaft passer nemlig også skønt med forårsgrøntsagerne.
Kyllingefrikassé kan anrettes som på billederne, eller du kan servere gryden direkte på bordet.
Opskrift på frikassé med kylling og asparges
Jeg laver hønse frikassé med asparges, gulerødder og friske ærter … Mhhh! Man kan også sagtens tilsætte kartofler, især hvis man har nye danske dejlige kartofler liggende. Kartoflerne kan også serveres som tilbehør.
Selvom det er mormormad, så er tilberedning af kyllingefrikassé ret ligetil. Min opskrift består af to dele: Først skal kyllingefond og kød tilberedes i en gryde, og herefter laves den hvide sauce med grøntsagsfyld.
Kyllingekødet koges i en fond, som så bruges til at lave sovsen med. Hvis ikke kyllingefonden smager af nok, kan du evt. tilsætte lidt hønse- eller grøntsagsbouillon for at sikre, at sovsen kommer til at smage af nok.
Jeg bruger kyllingeunderlår og overlår, som skal plukkes, når det er tilberedt og kølet ned. Du kan også vælge at bruge kyllingebryst eller en helstegt kylling, for mindre eller mere arbejde med kyllingen, efter den er tilberedt.
Kyllinge frikassé
Ingredienser
Kyllingefond og kød
- 8 stk kyllingeoverlår
- 4 stk gulerødder
- 2 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 10 stk peberkorn
- 1 stk tørrede laurbærblad*
Sauce med grøntsagsfyld
- 10 stk grønne asparges
- 10 stk hvide asparges
- 2 stk gulerødder
- 100 g friske ærter
- ½ stk spidskål
- 50 g smør
- 50 g hvedemel
- 100 ml sødmælk
- 150 ml fløde
- 1 stk citron
- ½ bundt bredbladet persille
Serveringsforslag
- 4 skiver groft brød
Fremgangsmåde
Tilberedning af kyllingefond og kød
- Kom kylling, 2 gulerødder i grove tern, halveret løg, hvidløg, peberkorn samt laurbær i en gryde. Kom vand på til det dækker og lad det småsimre i ca. 45 min, eller indtil kødet er mørt. Undervejs vil der komme lidt “skum” i toppen af gryden, dette kan man lige skimme af med en ske.
- Når kyllingen er mør, sigtes væsken fri. Kom væsken tilbage i gryden og kom kyllinger over på en plade for at køle af, plukkes når det er kølet.
- Reducer nu væsken ved lavt blus i ca. 20-30 min. Hvis man ikke synes den smager af så meget kan man evt. tilføje lidt hønse- eller grøntsagsbouillon.
Sauce med grøntsagsfyld
- I mens fonden reduceres, tages en gryde med vand og bringes i kog, kom en god håndfuld salt i vandet. Snit asparges, gulerødder og spidskål fint og damp det i gryden i ca. 20 sekunder.
- Sigt grøntsagerne fra vandet og stil dem til side.
- Når fonden er klar, smeltes lidt smør i en gryde og der kommes mel i, som røres sammen under konstant omrøring i ca. 1 min. Kom nu din færdiglavede fond på lidt ad gangen indtil det tykner, tilsæt mælk og fløde til sidst. Lad det koge kort igennem.
- Smag til med salt, peber og citronsaft.
- Vend kylling, grøntsager, ærter og lidt friskhakket persille sammen og server evt. med lidt små kogte kartofler.
Den bedste kyllingefrikassé til forår og påske
Kyllingefrikassé er en vaskeægte forårsklassiker. Det er det lette kyllingekød og så de friske forårsgrøntsager, der gør det. Derfor er sådan en forårs frikassé oplagt at servere til påske, hvor asparges og ærter nemlig begynder at være i sæson.
Leder du efter inspiration til påskefrokosten, så finder du også et væld af påskeretter her.
Frikassé med høns og asparges kan evt. serveres med et lækkert madbrød til eller med en omgang nye danske kartofler. Da retten dog i sig selv indeholder både kød, sovs og grønt kan den også sagtens serveres som den er – en helt klassisk hønse frikassé.
Hvis du er i humør til kylling, finder du flere opskrifter på aftensmad med kylling her. Prøv fx min forårskylling, der ligeledes serveres med grønne asparges eller min opskrift på tarteletter. Begge to skønne forårsretter.