Kransekagestykker
Du kan sagtens købe en god kransekagestykker hos bageren, men det er federe at lave den selv. Og slet ikke så svært, hvis man har lyst til at lægge lidt tid i projektet. Det kan virkelig være en hyggelig affære at bage og pynte!
Kransekage hører sig til ved festlige begivenheder, og vi kan nok hurtigt blive enige om, at den er uundværlig på nytårsaften, når klokken slår 12. Kransekagestykker passer også godt til studenterfester, runde fødselsdage, bryllup og andre særlige lejligheder.
Jeg elsker selv kransekage og har i flere år i streg prøvet at bage det selv. Det kan virkelig anbefales, og jeg synes denne er den bedste opskrift på små fine kransekagestykker. Hvis man har ubegrænset tid i køkkenet, kan man selvfølgelig også lave ringe, der kan samles til et tårn.
Kransekagestykker
Ingredienser
Kransekage
- 300 g marcipan
- 150 g flormelis
- 1 stk æggehvide
Glasur
- 150 g flormelis
- 1 spsk æggehvide
Fremgangsmåde
Kransekage
- Riv marcipanen i mindre stykker og ælt den med flormelis og æggehvide.
- Drys lidt flormelis ud på et bord og ælt massen godt sammen til den er homogen. Du kan også gøre det på din røremaskine.
- Del dejen i to og rul hver dej til en lang rulle med ca. 2,5-3 cm i diameter. Skær rullen i 6 cm. stykker á ca. 35-40 g pr kransekage. Form hvert stykke med dine fingre i den klassiske kransekageform hvor de går op i en trekant eller som du ønsker. Fugt hænderne en bitte smule med vand, når du former dem.
- Tænd ovnen på 200° almindelig ovn.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og placer kransekagestykkerne derpå.
- Bag kagerne i ca. 8-10 minutter, til de er lettere gyldne. Lad dem afkøle inden du pynter med glasur.
Glasur
- Vend flormelis med æggehvide – brug ikke al æggehviden fra start.
- Pisk det sammen til en luftig glasur, der skal være tyktflydende og hvid. Kom glasuren i en sprøjtepose/tylle og klip spidsen af sprøjteposen af så du kun har et lillebitte hul.
- Pynt kransekagestykkerne med glasur efter ønske. Du kan lave prikker, stjerner eller blot klassiske striber.
- Lad glasuren størkne og opbevar kransekagestykkerne i en lufttæt beholder på køl eller ved stuetemperatur.
Hjemmelavet kransekagestykker til nytår og fest
Jeg er stor fan af nytårsaften, blandt andet på grund af al den lækre nytårsmad, man spiser. Og så er der jo to desserter! En dessert efter hovedretten og så stykker af kransekage, som drikkes til champagnen, når det nye år nærmer sig.
Hjemmelavet kransekage er en fin løsning til dig, der er på budget. Det er nemlig billigere at bage selv, og du får desuden mulighed for at pynte den lige som du har lyst. Glasur, danske flag, cocktailparaplyer, knallerter – der er mange muligheder!
Derudover synes jeg også, at hjemmelavet kransekagestykker smager bedre end den man køber. Den du bager selv er nemlig friskbagt og er derfor både mere chewy og mindre tør end bagerens version – perfekt! Især i selskab med et glas champagne til kransekage.
Klassiske kransekagestykker med glasur
Et alternativt til et prægtigt tårn af kransekageringe er selvfølgelig at lave kransekage konfekt. Så skal din kransekagemasse bare formes som små, aflange stykker kransekage. Jeg gør det med fingrene – det kan man sagtens! Du kan også lave kransekage petit four ved at bruge en sprøjtepose og en stjernetyl.
Du kan også kaste dig ud i at lave det klassiske tårn. Så skal kransekagemassen sprøjtes ud som ringe med en rund tyl og herefter stables.
Opskrift på kransekagestykker
Endnu en god grund til selv at bage kransekage – det er super simpelt og kræver kun få ingredienser. Kransekagemasse består sådan set bare af mandler, sukker og æggehvide. Jeg bruger marcipan til min kransekagedej, og da det er den primære ingrediens, vælger jeg gerne en god økologisk én af slagsen. Derudover bruger jeg flormelis og æggehvide. Man kan enten købe æggehvide på bæger eller selv skille æggehviden fra æg.
Kan kransekagestykker fryses?
Ja, kransekage kan godt fryses. Jeg vil anbefale at lave kransekagemassen i god tid, fryse den ned og tage den op på samme dag, den skal bruges. Du kan også sagtens fryse selve kransekagestykkerne ned. Det giver stadig en god tekstur og smag.
Det er en fordel at fryse kransekage ned, hvis du har en masse andet du skal nå nytårsdag. Så er der nemlig én ting mindre at bekymre sig om.
Alternativt kan kransekagerne holde sig frisk i ca. fem dage, hvis de opbevares på køl – men de er nu bedst, når de er helt friskbagte.
Variationer af kransekage
Har du prøvet at lave klassiske kransekagestykker før, så er det jo bare med at give den gas med nye ideer og udfordringer. Du kan fx variere kransekage:
- Tårn: Et klassisk kransekage tårn er jo det ultimative – men det kræver måske lidt erfaring, eller i hvert fald god tid og tålmodighed.
- Nougat: Læg en stribe nougat ind i kernen af en kransekagestang, før den bages.
- Hindbær: Mos dem i massen og/eller lav hindbærglasur. Drys evt. med frysetørrede hindbær.
- Appelsin: Gør kransekagen ekstra julet ved at rive lidt appelsinskal i dejen. Det er dejlig friskt.