Kikærtegryde med græskar
Termometeret – og for den sags skyld, også vejret – skriger efterhånden på varme gryderetter, som denne krydrede og smagfulde vegetariske kikærtegryde. Den er så dejlig cremet, mættende, nærende, fuld af smag og rigtig god i den kolde måneder.
Jeg er meget styret af vejret, når det gælder min madlavning. Om sommeren elsker jeg salater, grillmad og lettere retter – om vinteren er det mere tunge og varme retter der tiltaler mig. Jeg går ikke ud fra, at jeg er den eneste der har det på den måde? Hvis du er med mig her, så er jeg sikker på at denne opskrift på gryderet med kikærter er lige noget for dig.
Kikærtegryde med græskar
Ingredienser
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 2 cm ingefær
- 3 stk gulerødder
- 250 g græskar
- 1 tsk gurkemeje
- 2 tsk stødt spidskommen*
- 45 g tomatpuré*
- 20 g peanutbutter*
- 200 ml grøntsagsboullion*
- 1 dåser hakkede tomater
- 480 g kogte kikærter (svarende til 2 dåser)
- 400 ml kokosmælk* (svarende til 1 dåse)
- ½ stk citron
- salt og friskkværnet peber
Serveringsforslag
- 200 g brune ris*
- ¼ bundt bredbladet persille
- 100 g creme fraiche 18 %
Noter
Fremgangsmåde
- Hvis du bruger brune ris, skal de koge lidt længere tid – sæt dem derfor over forholdsvis tidligt, så de er færdigkogte når gryderetten er kogt ind.
- Kog risene efter anvisningen på pakken.
- Pil og hak løget i tern. Pil hvidløgene og riv dem og ingefær på et rivejern. Skræl gulerødder, og snit dem i små tern.
- Skær græskarret over i to dele, fjern kernerne. Hvis dit græskar er økologisk, kan du undlade at skrælle det. Snit græskarret i forholdsvis mundrette tern, på 1 x 1 cm.
- Steg løg, hvidløg og ingefær i lidt olie i en stor gryde eller wokpande til de er lettere gyldne.
- Tilsæt gurkemeje, spidskommen og tomatpuré og steg i et par minutter.
- Tilsæt græskar og gulerod og svits yderligere et par minutter.
- Tilsæt herefter peanutbutter, og hæld bouillon, hakkede tomater i gryden.
- Lad det simre i 15 minutter, til græskarternene er møre.
- Gulerødderne må gerne stadig have lidt bid.
- Dræn kikærterne fra dåsen, og bland dem i retten sammen med kokosmælk.
- Smag til med citron, salt og friskkværnet peber.
- Servér med peanuts, friske urter, ris og evt. yoghurt naturel eller creme fraiche.
Opskrift på kikærtegryde med græskar og kokosmælk
I sidste uge var jeg i godt selskab med søde Anna, som også elsker at lave nem hverdagsmad – vi har begge en kærlighed for mad, og sammen lavede vi denne herlige kikærtegryde med græskar og kokosmælk.
Udover der er græskar i gryderetten, så finder du også snittede gulerod og hakkede tomater. Kikærtegryden er smagt til med peanutbutter, og det kan virkelig anbefales. Det runder retten af og giver en formidabel smag!
Varme gryderetter med græskar
Jeg er ret vild med at tilføre kikærter i gryderetter, og særligt i de vegetariske gryderetter. Det giver en god konsistens, fylde og mæthed.
Er du vild med varme retter til den kolde tid eller bare græskar, så tror jeg du vil elske min nemme speltotto med græskar eller græskarsuppe. To opskrifter, som jeg laver igen og igen.
Hvis du er vild med at spise vegetariske gryderetter med kikærter, så har min kollega Stinna en skøn vegetarret med spinat og kikærter, som også er god at lune sig på.