Kartoffelgalette med pisket creme fraiche og laks
Kartoffelgalette er en elegant og smagfuld ret, der balancerer sprødhed og blødhed på perfekt vis. Denne opskrift kombinerer sprøde kartoffelskiver, der er stegt på panden i smør og olie, og toppet med pisket creme fraiche, varmrøget laks og frisk purløg. Galetten af kartofler skæres ud i otte mindre stykker, hvilket gør den ideel som en forret, apetizer eller en imponerende snack til gæster, fx til nytår.
Serveringen kan se en anelse avanceret ud, men faktisk er det overraskende enkel at lave. Jeg håber du har lyst til at prøve opskriften.
Kartoffelgalette med pisket creme fraiche og laks
Ingredienser
Kartoffelgalette
- 2 stk bagekartofler
- 25 g smagsneutral olie (til stegning)
- 40 g smør
- 75 g Pecorino (eller Parmesan)
- Salt og friskkværnet peber
- ¼ tsk muskatnød*
Fyld
- 200 g creme fraiche 38 %
- 200 g varmrøget laks
- ½ bundt purløg
- 1 stk citron (saften)
Noter
Fremgangsmåde
- Skær kartoflerne i meget tynde skiver med et mandolinjern.
- Lad en pande blive rygende varm. Tilsæt olie og smør, og lad det bruse op.
- Læg nu et lag med kartoffelskiver på, så det dækker panden. Skru ned til medium varme, og riv et godt lag Pecorino på. Krydr med salt, peber og revet muskatnød. Læg endnu et lag kartofler på, og gentag denne proces i alt 3 gange, så du har 4 lag. Det sidste lag skal du ikke rive ost på.
- Lad kartoffelbunden stege i 10 minutter ved svag varme, under låg. Tag låget af, lad den yderligere stege 5 minutter mere, til den er gylden og sprød. Vend forsigtigt hele kartoffelbunden, og lad den stege på modsatte side, så både bund og top bliver sprød. Kom evt. lidt mere smør/olie på panden, så det kan trække ned under bunden.
- Lad den stege 5-8 minutter, til den er sprød i bunden. Tag den af panden og skær den i 8 mindre ’pizza’-stykker, og lad det køle af.
- Kom creme fraiche i en foodprocessor, eller minihakker og blend til den er luftige. Smag til med salt og peber.
- Top med piskede creme fraiche på kartoffestykkerne, dernæst brudstykker af laks, lidt finthakket purløg samt salt, peber og citron. Evt. også lidt citronskal, det er virkelig lækkert.
Nem opskrift på kartoffelgalette – toppet med pisket creme fraiche, varmrøget laks og purløg
Til denne kartoffelgalette er det vigtigt at vælge de rette kartofler, helst en fast sort, der kan skæres i helt tynde skiver uden at falde fra hinanden. Vi brugte bagekartofler, som desuden har en god størrelse, og derfor skulle der kun bruges to styk. Opskriften her har jeg udviklet sammen med søde Frederikke Wærens, som også har en madblog, fyldt med gode opskrifter.
De tynde skiver arrangeres i cirkler på en varm pande, hvor de steges gyldne og sprøde i smør og olie. Tricket er at lade kartoflerne ligge urørte i panden, så de kan samle sig til en sammenhængende og smukt gylden “pandekage”. Undervejs presses de let ned, så de bliver kompakte og holder deres form, når de vendes.
Når galetten er færdigstegt på begge sider, og er dejlig sprød, skæres den ud i trekanter eller mindre stykker, som toppes med små skefulde af piskede creme fraiche. Ovenpå lægges brudstykker af varmrøget laks, og retten afsluttes med et drys friskhakket purløg og et kværn sort peber. For ekstra smag kan du rive lidt citronskal over som prikken over i’et. Et drys citronsaft er selvfølgelig på sin plads.
Pisket creme fraiche på toppen gør underværker
Den piskede creme fraiche tilføjer et luksuriøst element til retten. Ved at piske creme fraiche opnås en let og luftig konsistens, der samtidig har en skøn syrlighed. Det harmonerer perfekt med den røgede og salte smag fra den varmrøgede laks.
Servér denne pandestegte galette i mindre trekanter til festlige begivenheder eller buffet
Denne kartoffelgalette er alsidig og kan serveres på mange måder. Den fungerer som en delikat forret til et middagsselskab, men kan også laves som små individuelle portioner til en tapasbuffet. Samtidig kan ingredienserne varieres – prøv fx at udskifte laksen med graved laks eller rogn. Af krydderurter kan du også bruge dild, i stedet for purløg. Det går også godt sammen med laks.
Med sin sprøde bund og cremede topping er denne ret både en fryd for øjet og for ganen. Den kræver blot nogle få ingredienser, men resultatet vil uden tvivl imponere enhver, der sætter sig til bordet. Prøv den næste gang, du vil forkæle dig selv eller dine gæster med noget særligt!