Jeg vil næsten vove at påstå, at alle én gang i deres liv har smagt en leverpostejmad med rødbede. Syltede rødbeder er skønt altid at have stående i køleskabet, men rødbeder kan også bruges til meget mere end det. På trods af at man får blodrøde fingre – eller måske netop derfor – så er rødbeder ret sjove at lege med i madlavningen. Derfor har jeg også en hel del forskellige opskrifter med rødbeder, som jeg håber kan inspirere!
Rødbede
Opskrifter med rødbeder
Først er fremmest er rødbeder selvfølgelig geniale at bruge i skønne vintersalater. Både fordi de giver et fantastisk udtryk og fordi de smager så godt. Jeg kan især godt lide rødbeder i kombination med andre grove grøntsager og rodfrugter og sammen med fx perlebyg eller couscous.
Der er bid i rødbeden, og det gør altså bare noget godt for salater. Man kan også sagtens lave en salat udelukkende på rødbeder eller sammen kombinere dem i en salat med gule beder – den mildere og oversete lillesøster til rødbeden. Beder generelt går også rigtig godt sammen med ost, fx feta, gedeost eller rygeost.
Jeg er også glad for at bruge rødbeder i tærter – igen på grund af den smukke farve, som kan give det skønneste udseende. Og netop farven udnytter jeg også gerne ved fx at lave flotte rødbedevafler, som derved får et vildt udtryk, der må siges at være meget instagram-venligt!
Klassikere som russisk salat og syltede rødbeder er selvfølgelig også blandt mine go-to rødbede opskrifter, og det er nemt at lave selv.
Sæson for rødbeder
Rødbeder er i sæson fra august til april, så det er især en god rodfrugt at bruge til de grove, nærende efterårsretter. Køber du rødbederne mens de er i sæson, vil du også kunne sylte dem og opbevare dem i lang tid, så du har rødbeder til hele året rundt.
Da rødbedesaft kan være lidt svært at få af tøj og hænder, er det et godt tip at have forklæde og handsker på, når du skræller dem!