Opskrifter med champignon
Jeg er vild med svampe og har endda lavet en svampeguide hvis du skulle være interesseret. Der er virkelig mange skønne retter med champignon. Især pasta med svampe, lavet med en cremet flødesovs er noget af det lækreste jeg ved. Det er luksus udgaven af champignon a la creme.
Men også en mørbrad i fad eller mørbradgryde, serveret med en sprød salat er noget jeg vil betegne som god spise. Man kan bruge de små søde svampe til en masse. De fungerer super som suppe fx. champignonsuppe eller som hovedingrediens i en nøddepostej, eller sågar en champignon sauce. En anden dejlig frokost er leverpostej serveret stegte champignon, som en del af et smørrebrødsfad. Derudover giver champignon god smag i vegetariske retter.
Om champignon
Champignoner kommer i både hvide og brune udgaver, begge udgaver er store og fyldige. De er let tilgængelige i supermarkedet, hvor du formentlig altid vil kunne finde en bakke til næsten ingen penge. Champignon har en mild smag og kan give smag til alt fra simreretter til tærter. Den er i den lave ende af umami svampe, men den giver stadig en smule umami til de opskrifter indgår i. Desuden bidrager den med protein, samt og andre mikronæringsstoffer, såsom selen og jern. Den består hovedsageligt af vand og er energifattig, så den kan tilsættes til alle retter, og bidrage med fylde og smag.
Er champignon en grøntsag?
Nej, faktisk ikke. Det er en svamp, og er faktisk mere beslægtet med os end med planter. Ja jeg ved det lyder underligt men det er sandheden.
Tip til champignon
Rensning: Dine champignon kommer formentlig med rod og jord på, da det er med til at give den en bedre holdbarhed samt bevarer dens smag og tekstur. Når du renser champignon er det bedst at at gøre det nænsomt. Så under rindende vand fjernes jordrester, undgå dog at have den under for længe, da den bliver mindre spændstig og begynder at blive mere blød, hvilket jo helst skal undgås, da dens tekstur er en af de mest væsentlige grunde til at den tilsættes retter.
Kan champignon blive for gamle?
Ja, præcis ligesom at dit æble kan blive for gammelt kan champignon også. De skal opbevares så de kan ånde, fx i grøntsagsskuffen i køleskabet, der kan de holde sig i omkring en uges tid.
Hvis der er en smule hvidt svamp omkring roden kan du bare skære det fra. Personligt ville jeg nok tilsætte dem som ingrediens i en simreret eller andet hvor dens smag og tekstur ikke er det vigtigste.
Kan man fryse champignon?
Du kan sagtens fryse dem ned, hvis du ved at du ikke får spist alle inden de bliver dårlige. Først skal de bare skæres i store stykker eller evt. skiver hvorefter de blancheres i små to minutter. Herefter kan de fryses og har en holdbarhed i fryseren på op imod et år.
Tilberedning af champignon
Der er mange måde hvorpå du kan tilberede champinon. Du kan stege dem på en pande og lave alt muligt fx bruschetta med svampe. Du kan også bage dem i ovn, fx i en vegetarisk svampetærte, eller sågar fylde aubergine. Du kan endda lave dem i en gryde, fx i en svamperisotto eller en onepot pasta. Ligegyldig hvilken ret du vælger at lave, er der det fælles ved opskrifter med champinon at det er nemt og smager vidunderligt, om det så er kogt til en suppe eller sauce, eller om det er bagt i ovnen.