Boller med hampefrø
Sådan en omgang friskbagte boller med hampefrø kan noget. Generelt bare tanken om de her nybagte boller med solsikkekerner, gerne med et godt lag tandsmør kan få mit mundvand til at løbe i vand. Jeg elsker det simpelthen. Både til morgenmad eller eftermiddagshyggen er hjemmebag altså bare en god idé.
Jeg mener, hvem elsker ikke smagen, nydelsen og ikke mindst duften af sådan en omgang nybagte boller? Jeg er ihvertfald på holdet!
Boller med hampefrø
Ingredienser
- 5 g gær
- 460 g vand (25°)
- 160 g surdej
- 550 g hvedemel
- 200 g stenformalet hvedemel
- 60 g økologiske hampefrø (hampefrø fra Valsemøllen)
- 10 g flagesalt
- 1 stk æg (til pensling)
Fremgangsmåde
- Rør gæren og surdej ud i vandet.
- Tilsæt de resterende ingredienser og rør det hele godt sammen på røremaskinen ved middel hastighed i ca. 8 minutter.
- Kom et klæde over skålen og lad dejen hæve et lunt sted i 1,5 time.
- Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord, så luftboblerne bevares.
- Form (igen forsigtigt) 10 boller.
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve yderligere 30 minutter.
- Opvarm ovnen til 200°C (180°C varmluft).
- Pensl bollerne med æg og drys med ekstra hampefrø.
- Bag bollerne i ca. 15 minutter, til de er lettere gyldne.
Opskrift på boller bagt med hampefrø
Som et lille twist til bollerne har jeg valgt at komme surdej i – det gør jeg efterhånden med de fleste boller og brød jeg bager. Det giver bare en dejlig syrlig smag til bagværket. Så har du endnu ikke prøvet at bage med surdej, så er disse boller måske et godt sted at starte. Dette skyldes, at der også er en lille smule gær i bollerne – det er dog ikke nødvendigt, men så er det et andet bagværk du skal have gang i. Fx disse surdejsboller uden gær.
Bollerne her er ikke et flere-dages-projekt. Du kan faktisk bage et par surdejsboller på samme dag, som du sætter dejen over. Det kan du se i opskriften længere nede, hvor fermgangsmåden selvfølgelig siger det hele.
Hampefrøboller i samarbejde med Valsemøllen
Til disse boller har jeg anvendt Valsemøllens økologiske mel. De er bagt med Stenformalet hvedemel og Tipo 00, som begge har skønne egenskaber. De har en skøn og saftig krumme og tilmed smag. Til sidst, inden afbagning, er de penslet med et æg så de får en fin skorpe.
Har du nogle boller i overskud, hvis de altså ikke alle bliver spist med smør og ost på – så kan du bruge dem små slider. Det gjorde jeg selv, og det var en god idé!