Tærte med søde kartofler, gedeost og timian
Den her tærte kan jeg lige love for smager godt. Det er en tærte med søde kartofler og gedeost, et par kviste timian og en sprød tærtebund: En himmelsk kombination. Smagene er balancerede og tærten har det hele: Sødmen fra de søde kartofler, det salte fra osten, syrlighed fra creme fraiche og crunch fra tærtebunden, som laves på fuldkornsmel. Det er i hvert fald en opskrift, jeg kommer til at vende tilbage til mange gange!
Tærte med søde kartofler og gedeost til frokost og aften
Min opskrift på sød kartoffel tærte eller sweet potato tærte er en nem opskrift, som du snildt kan lave på hverdagsaftener eller til frokost, måske på en arbejd-hjemme-dag.
Jeg laver min sød kartoffel tærte med en hjemmelavet tærtebund, som selvfølgelig kræver lidt kærlige næver at lave, men så snart dejen er samlet og rullet ud, så skal der bare fyld i tærten og så passer den jo sig selv i ovnen. Det er altså en super nem og sund vegetar tærte med sweet potatoes.
Opskrift på sød kartoffel tærte
Til en tærte med sød kartoffel skal man selvfølgelig bruge søde kartofler. Jeg har valgt at skære de søde kartofler i små tern, men du kan også sagtens skære dem i tynde skiver, hvis du foretrækker dette.
De søde kartofler skal sammen med timian tilsættes til tærtemassen – bestående af æg, mælk og creme fraiche. Dette udgør fyldet i din tærte med sød kartoffel. Gedeosten lægges så oven på i skiver, så den bliver lysebrun og smelter i midten, når tærten er i ovnen. Hvis du elsker gedeost, så vil du bestemt også elske den her tærte med søde kartofler og gedeost.
Det er en vegetar tærte med sweet potatoes, som bestemt ikke mangler kød. Den er derfor oplagt til en kødfri dag. Prøv også denne lækre madtærte med græskar og svampe – endnu en lækker vegetarisk tærteopskrift med masser af timian.
Sød kartoffeltærte med gedeost
Ingredienser
Tærtebund
- 100 g fuldkorns speltmel
- 100 g hvedemel
- 100 ml vand
- 50 g olivenolie*
- 1 tsk flagesalt
Fyld
- 200 g sød kartoffel
- 4 stk æg
- 100 ml mælk
- 60 g creme fraiche 18 %
- 2 kviste timian
- 1 tsk flagesalt
- ¼ tsk friskkværnet peber
- 100 g gedeost
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Tærtebund
- Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.
- Kom alle ingredienser i en skål og ælt dem godt sammen til en homogen dej.
- Rul tærtedejen ud med en kagerulle, og kom den i en rundt tærteform på cirka 25 cm. Tryk den godt op ad kanterne.
- Prik 10-15 huller med en gaffel og bag bunden i ca 10 minutter.
Fyld
- Skræl kartoflerne og skær dem i små tern.
- Pisk æg, mælk og creme fraiche sammen i en skål. Tilsæt finthakket timian og salt.
- Rør kartoflerne med i blandingen hæld derefter ud i den forbagte tærtebund.
- Skær gedeosten i skiver og kom dem ovenpå fyldet.
- Bag tærten i ca. 35-40 minutter ved 180 grader, varmluft.
Kan man skifte gedeost ud med andet?
I en tærte med søde kartofler og gedeost spiller gedeosten en væsentlig rolle. Du kan dog sagtens skifte gedeosten ud med en anden lækker ost, hvis du ikke lige er til gedeost. Det kunne være fx feta eller mozzarella. Eller måske rygeost. Tærten ændrer selvfølgelig karakter, men den kommer stadig til at være drønlækker.