Pasta Alfredo
Hvis der er noget jeg elsker, så er det når menuen står på mad fra et af mine yndlingskøkkener – nemlig det italienske. Der er utrolig mange skønne italienske retter, som jeg kommer tilbage til igen og igen, og rigtig mange af dem er pastaretter.
Jeg laver ofte selv hjemmelavet pasta på min pastamaskine og bruger denne grundopskrift. Det er altså ren forkælelse. Hjemmelavet pasta, masser af revet Parmigiano Reggiano og hyggeligt selskab. Om det så er en weekendaften eller hverdagsaften, er jeg solgt. Altså jeg mener bare, findes der bedre comfort food end en tallerken pasta med smør og en dyb smag fra osten? Det tror jeg ikke, og det er derfor jeg knuselsker den her ret – pasta Alfredo, som I nu får.
Hvis man synes det lyder lige lovlig ananas i egen juice-agtigt at servere pasta med ost OG smør, så har jeg også en masse andre dejlige pastaretter på bloggen. Eller må jeg foreslå at servere en grøn salat til pasta Alfredo? Bare lige for at have noget let, simpelt og grønt tilbehør til.
Pasta Alfredo
Ingredienser
- 400 g tørret pasta
- 100 g smør
- 2 kviste timian
- 1 fed hvidløg
- 100 g Parmigiano Reggiano
- salt og friskkværnet peber
Serveringsforslag
- 50 g Parmigiano Reggiano
Fremgangsmåde
- Kog pastaen i letsaltet vand ifølge pakkens anvisning. Gem 1-2 dl af kogevandet.
- Varm en pande op og tilsæt smør og rosmarin samt et helt fed hvidløg. Lad det bruse op ved svag varme til det er lettere gyldent.
- Tag panden fra varmen, fjern titmianvkiste og tilsæt revet Parmigiano Reggiano samt 1-2 spsk af pastaens kogevand. Lad osten smelte og rør til en cremet sauce. Smag til med salt og friskværnet peber.
- Tilsæt pasta til panden og vend det rundt i ostesaucen, til det er jævnt fordelt. Tilsæt evt. lidt mere af pastaens kogevand, hvis det er for fast i konsistensen.
Original pasta Alfredo
Pasta Alfredo er en klassisk italiensk pastaret, der laves med smør og ost og som regel med fettuccine – de brede bånd. Da der kun er tale om meget få ingredienser, er det enormt vigtigt at vælge ingredienser af god kvalitet. Du kan også tilsætte øvrige krydderier efter lyst, lave det med kylling eller holde retten simpel. Uanset hvad du går med, vil du ikke blive skuffet over den cremede ostesauce, der bare får pastaen til at smage helt vidunderligt.
Jeg bruger fettuccine, men du kan også sagtens købe en anden slags lang type pasta, fx spaghetti eller linguine.
Udover økologisk, dansk smør vælger jeg en ost af god kvalitet, og det ender altid med Parmigiano Reggiano – bare lige for at sætte prikken over i’et. Det er nemlig den bedste ost til formålet, hvis du spørger mig.
Parmigiano Reggiano er en lagret, fastmodnet ost, der er blevet produceret gennem århundrede med de samme få ingredienser: Mælk, salt og osteløbe. Altså ingen tilsætningsstoffer. Osten modnes som minimum 12 måneder og kan modnes op til +48 måneder og mere. Jo længere osten modner, jo mere intens bliver den i smagen, og osten bliver også mere smuldrende og kornet.
Ingredienser til pasta Alfredo
En af de bedste ting ved det italienske køkken, er at opskrifterne som regel har meget korte ingredienslister. Det samme gælder den her ret – listen er så kort, at du kan skrive den bag øret og håbe at huske den 😉
- Fettuccine: Lav hjemmelavet pasta, hvis du har tid, eller køb pasta af god kvalitet.
- Smør: Jeg bruger økologisk, dansk smør.
- Ost: Parmigiano Reggiano, fordi smagen er god og kvaliteten den samme hver gang. Jeg går gerne efter en ost der er lagret i +22 måneder for en god balance mellem mildhed og smag, og uden at osten er alt for smuldrende som en fx +30 måneder er.
Opskrift på fettuccine Alfredo med Parmigiano Reggiano
Pasta fettuccine Alfredo er en sand italiensk klassiker, og kaldes også for fettuccine al burro, der betyder fettuccine med smør. Der tilføjes selvfølgelig også Parmigiano Reggiano til sovsen, som sikrer retten den samme gode smag hver gang. Det er altså en af fordelene ved at vælge en ost, som produceres på næsten samme måde i dag, som man gjorde for næsten 1000 år siden (!) – man ved hvad man får.
Udover at producere osten på samme måde, skiller Parmigiano Reggiano sig også ud, fordi mælken, der bruges, stammer fra bestemte italienske oprindelsesområder, og køerne fodres med en unik kombination af foder, græs og hø. Det var en længere smøre om Parmigiano Reggiano, men nogle gange er det rart at vide mere om, hvordan de ingredienser man bruger, er kommet til bordet.
Pastaretten er lynhurtig at lave – du skal bruge max 15 minutter. Så selvom retten er genial, er den utrolig simpel. En anden pastaret, der minder lidt om er Cacio e pepe, hvor man laver saucen af ost, pastavand og peber. Her kan du også bruge den velsmagende Parmigiano Reggiano.
Den bedste alfredo sauce
Jeg har ærlig talt ikke pillet meget ved den originale opskrift – for den sidder jo i skabet af en grund. Jeg elsker den dejlige rige smag som Parmigiano Reggiano giver – den giver jo lige præcis den der ”uuuuhhhm-smag”, som er svær at beskrive, men du kender den helt sikkert!
Så brug masser af revet ost og smør i en Alfredo sauce, men skru ned for mælk og fløde.
Variationer af pasta alfredo
Pastaretten er genial nok i sig selv, men du kan selvfølgelig tilføje et twist eller to:
- Kylling: Hvide pastaretter med kylling er så lækkert. Det ses ikke i Italien, men det gør retten endnu mere comforting.
- Rejer: Hvis pastaretten skal serveres til en særlig anledning, så server med rejer på toppen.
- Spinat: Hvis du vil have mere grønt i retten for sundhed og syns skyld, så tilføj lidt spinat inden servering. Det kan ikke tydeligt smages.
Prøv også: En god original pasta carbonara!