Lynstegt tun
Jeg får ind imellem lyst til lynstegt tun, men spiser det langt fra alle de gange, jeg får lyst til det – og det er af to årsager:
- Tun indeholder tungmetaller, fordi det er en rovfisk, der spiser alle de små fisk
- Overfiskeri
Derfor køber jeg altid MSC-certificeret tun, som kan findes hos nogle fiskehandlere, ikke dem alle. Spørg efter det næste gang du køber fisk, så er du nemlig med til at støtte op om bæredygtigt fiskeri og begrænse overfiskeri.
Lynstegt tun
Ingredienser
- 450 g tunfilet
- 15 g olivenolie*
- 30 g sesam* (ristede)
- 100 ml teriyaki
Fremgangsmåde
Lynstegt tun
- Skær din tunfilet over i 2 mindre stykker.
- Varm en pande op og lad den blive helt varm. Tilsæt 1 spsk olivenolie og steg tunfileterne i ca. 15 sekunder på hver side til de er blevet mere brunlige i farven.
- Tag dem af panden og vend dem med ristet sesamfrø.
- Lad dem afkøle, medmindre du vil spise dem varme.
- Skær de to stykker tun ud i ønskede skiver og anret på et fad, letdrysset med ekstra sesamfrø og teriyaki ved siden af.
Lynstegt tun med sesam og teriyaki
Når det så er sagt, så synes jeg at lynstegt tun smager virkelig lækkert, og derfor er det bestemt heller ikke forbudt i min bog. Alting med måde, som man siger. Og når man vælger at købe MSC-certificerede fisk, så er det okay.
Dét faktum, at vi ikke spiser tun så tit, gør også at det er ekstra lækkert, når vi så endelig får det. Det er en perfekt måde at fejre en speciel dag, fx nytår, eller bare hygge lidt ekstra, for det har man jo også indimellem fortjent.
Man kan også vælge at servere tun som en forret i stedet for – på den måde mindsker du jo også indtaget. Allervigtigst er det selvfølgelig, at du spiser med god samvittighed – og nyder det. Med et drys ristede sesamfrø og en teriyaki marinade til, så smager lynstegt tun jo fuldstændig vidunderligt. Ligesom jeg bruger gomadressing til asiatisk salat vil en lille klat af samme dressing helt sikkert også være lækkert til tunen her.
Sådan tilbereder du en frisk tun
Frisk tun skal selvfølgelig tilberedes, men ikke for meget. De har bedst af at blive stegt på panden, men lad dem endelig ikke gennemstege. I denne opskrift giver jeg dem ikke mere end 15 sekunder på hver side, så tunbøfferne når at få farve. Herefter skal de køle ned, vendes i sesamfrø og skæres i fine skiver, så man kan se den flotte røde farve i midten.
Hvis du er vild med at tunsteaken er helt rå, kan du lave ceviche af den. Hvis du følger fremgangsmåde i denne opskrift på ceviche, kan du bruge tun som hovedelementet i retten.
Lækker tunbøf opskrift på kun 10 minutter
Hvis du holder dig til opskriften her, så har du perfekte tunsteaks på under 10 minutter. Det er utrolig vigtigt at selve stegningen holdes kort, så man bevarer fiskens midte. Gennemsteger du tunfileten, bliver den virkelig tør. Og nærved uspiselig, hvis du spørger mig. En tunbøf skal nemlig helst være lynstegt, rød og lækker, så er den klar til servering.
Hvad spiser man til tunsteak?
Et vigtigt spørgsmål. Der er utallige muligheder, når det kommer til tilbehør til tunfisk. Én regel, jeg dog vil anbefale at følge, er at det skal være i samme køkken. Sørg altså for at vælge noget tilbehør, der passer ind i det asiatiske køkken. Det kunne være stegte broccolini eller bare broccoli. Eller min opskrift med pak choi, som også bliver lynstegt på panden og får et drys sesamfrø.
Frisk tun kan også serveres med en nudelsalat, tangsalat, edamamebønner eller hvad du ellers har kært i det asiatiske køkken. Skal dine tunbøffer bruges som forret, kan du med fordel lave en lille anretning på rugbrødschips eller servere fileterne med skiver af mango.