Ceviche med torsk, avocado og lime

ceviche med agurk og lime

Ceviche er en skøn ret, som jeg nyder at spise som forret eller til hjemmelavet majstortillas eller tacoskaller. Det smager simpelthen så godt og kan laves på mange forskellige måder. I får her opskriften på den helt klassiske ceviche med torsk. Jeg tilsætter desuden ofte avocado – så det skal der selvfølgelig også i i denne opskrift. 

Det bedste ved ceviche er den friske smag, og at det er så nemt at lave. Jeg får en restaurantoplevelse derhjemme hver gang jeg laver det, så derfor kan jeg kun anbefale det til jer, der savner at gå på restaurant. 

opskrift på Ceviche med torsk

Ceviche med torsk og avocado

Til ceviche kan du bruge torskefisk (torsk, kuller, mørksej, lyssej). Frys fisken ned i 24 timer og lav en skøn torske ceviche til forret eller hovedret. Her er det som hovedret, læs noter for forret.
4,50 fra 6 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt10 minutter

Ingredienser

Ceviche

  • 600 g torskefilet
  • 2 stk lime
  • 2 stk avocadoer
  • 1 stk rødløg
  • 1 stk rød chili
  • 2 spsk olivenolie*
  • ½ bundt friske koriander
  • salt og friskkværnet peber

Noter

Vil du bruge opskriften som forret, så regn med 75 g torsk pr. person. 

Fremgangsmåde

  • Tjek at der ikke sidder nogle ben lignende. Torsken skal fryses i min 24. timer. 
  • Når torsken er tøet op, skæres den i mindre chunks og kommes i en skål med skallen fra 1 lime og saften fra begge.
  • Lad det stå i alt mellem 10-30 minutter, afhængig af hvordan man kan lide teksturen på sin fisk, jo længere tid den stå, jo mere “tilberedt” bliver den af limejuicen, og den vil derfor virke mere “chewy”.
  • Skær avocado i små chunks, snit rødløget fint og kom det det op i skålen. Kom ligeledes fintsnittet chili samt hakkede koriander i skålen og vend til sidst olivenolie i. Vend det hele godt sammen.
  • Anret på små tallerkener.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hvad er ceviche?

Ceviche stammer fra Peru, og det er en slags salsa med fisk, som serveres kold. Ceviche laves på mange forskellige måder, alt afhængig af hvor i verden man er, og hvem der laver retten. Eller hvilket køkken man bliver inspireret af. Jeg har selv lavet det i utallige forskellige versioner, men kommer igen og igen tilbage til denne med torsk, avocado, rødløg, koriander og lime. 

ceviche med torsk og avocado

opskrift på Ceviche med torsk

Ceviche med fisk – hvilken skal jeg bruge? 

Ceviche kan laves med lige den fisk, du har lyst til. De slags fisk, der oftest anvendes, er torsk, laks og kammusling. Men blæksprutte, aborre eller rejer er også set før såvel som skaldyr. 

Klassisk ceviche er godt med torskefisk, men torsk kan i denne opskrift sagtens erstattes med følgende. De går nemlig godt med de øvrige ingredienser: 

  • Laks: Udover at være en højtelsket fisk, tilføjer laks også en skøn farve til cevichen. 
  • Lyssej: Lyssej er en torskefisk og har ligesom torsk fast og delikat kød.
  • Tun: Tun og ceviche passer rigtig godt sammen – du skal bruge fersk tunfilet. Ligesom når man laver lynstegt tun.
  • Kulmule: Kulmulen er en god erstatning for torskefisk – den har mindre flager end torsken, en mildere smag og er saftigere.     
  • Kammusling: Kammuslinger tilføjer en sød smag, som går godt med chilien. Kammuslinger er desuden dejlig smøragtige, så det er slet ikke et dårligt valg til en ceviche. 
ceviche med fisk

Opskrift på ceviche med torsk, avocado, rødløg, chili og koriander

Når du skal lave ceviche er langt det vigtigste, at du vælger fisk af god kvalitet. Gå derfor til fiskemanden og få et ordentlig stykke fisk. Jeg vil sige, at det er vigtigere, hvilken kvalitet fisk du vælger end hvilken fisk. Fisken skal ikke tilberedes, så for en sikkerheds og sundheds skyld bør du fryse det ned i minimum 24 timer.

Når torsken er tøet op og er klar til brug, skæres den i små stykker og vendes med lime, olivenolie, avocadotern, frisk chili, rødløg og koriander. Og så er cevichen klar til servering.

Denne opskrift svarer til en hovedret til fire personer, men kan også sagtens skaleres ned til en forret. Se noterne i opskriften. 

Ceviche er den perfekte forret

Til nytårsaften eller hvis du får gæster på besøg er cevichen den perfekte forret. Især fordi det passer SKØNT med et køligt glas hvidvin. 

Jeg er generelt ret vild med at servere fisk til forret. Derfor må du endelig også se mine andre forretter med fisk, hvis du mangler inspiration til en gæstemiddag!

Serverer du cevichen som forret skal du regne med ca. 75 g fisk pr. person. Altså lidt mindre end angivet i denne opskrift. 

Tilbehør til ceviche

Serverer du cevichen som hovedret, som jeg gør her, kommer her nogle gode ideer til, hvad du kan servere til. 

Først og fremmest er det skønt med et glas hvidvin til. Jeg serverer det også gerne med surdejsbrød til eller lidt ekstra avocadosalat. Man kan også gå mere i den mexicanske retning og servere det til majstortillas eller tacos. Prøv fx en majstortilla med kylling og kom en skefuld ceviche ovenpå. 

Kan jeg bruge frossen torsk? 

Ja. Frisk torsk skal alligevel fryses i minimum 24 timer for at dræbe parasitter og bakterier, så du kan lige så godt bruge frossen som frisk torsk.  

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

7 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments