Opskrifter med kartofler
Da kartofler er sÄ ofte brugt i det danske kÞkken, findes der derfor ogsÄ en masse opskrifter med kartofler, som er nemme at gÄ til. Det gÊlder bÄde som den primÊre ingrediens, men ogsÄ som tilbehÞr til aftensmad eller andre mÄltider.
Kartofler kan tilberedes pÄ mange mÄder, f.eks. i ovn, kogt eller stegt. Og sÄ kan du nemt spise kartofler kolde eller varme. Der er derfor en masse inspiration at hente, hvis du gerne vil gÞre kartofler til en del af dine madretter.
Er der kartofler i overskud fra aftensmaden, er det ikke noget problem. De er nemlig ogsÄ nemme at bruge dagen derpÄ, f.eks. en god kartoffelmad til frokost eller til kartoffelmos, som du kan bruge til brÊndende kÊrlighed til aftensmad.
 Netop fordi kartofler er tilgÊngelige Äret rundt, bruger vi dem ogsÄ i mange forskellige retter, hvor de er nemme at anvende som tilbehÞr eller hovedingrediens i madretter, der passer til Ärstiderne. TÊnk bare pÄ nye kartofler i forÄret, kold kartoffelsalat om sommeren og brunede kartofler til jul.
Om kartofler
Kartofler hÞrer til natskyggefamilien og er i samme familie som bl.a. tomater og aubergine. Og tÊnker du, at sÞde kartofler ogsÄ mÄ vÊre en kartoffel, sÄ snyder navnet faktisk lidt. For sÞde kartofler tilhÞrer derimod grÊskarfamilien.
Indhold i kartofler
Kartofler er sunde og indeholder mange gode vitaminer, mineraler og nÊringsstoffer. Derudover er der ogsÄ mange kostfibre i kartofler. Og sÄ er kalorieindholdet ogsÄ lavere end f.eks. i pasta og ris, hvilket gÞr dem til et godt alternativ. Derfor er de ogsÄ et godt valg af tilbehÞr til aftensmaden.
Kogte og afkÞlede kartofler er faktisk ogsÄ sundere at spise end varme kartofler. Det er de, fordi afkÞlingen sÊnker kroppens optagelighed af stivelsen i kartoflerne. SÄ det er blot endnu en grund til at spise kolde kartofler, f.eks. en klassisk kartoffelmad til frokost.
Tilberedning af kartofler
NĂ„r du skal tilberede kartofler, varierer tilberedningstiden afhĂŠngig af, hvordan du gĂžr det, og hvordan du Ăžnsker kartoflerne.
I forhold til kogetid for kartofler kommer afhÊnger den bl.a. af kartoflernes stÞrrelse og alder, samt hvor hurtigt vandet koger, og hvor lÊnge kartoflerne ligger i vand. FÞrst skal du skrÊlle, skrubbe og skylle kartoflerne, lÊg dem efterfÞlgende i en gryde hvor de er dÊkket med vand og bring sÄ vandet i kog samt tilsÊt en smule salt. Herefter tager du tid pÄ, hvor lÊnge kartoflerne koger.
Som tommelfingerregel skal nye kartofler i almindelig stĂžrrelse koge ca. 8-10 minutter, mens de skal have 10-12 minutter, hvis de er stĂžrre end normalt. Ăldre kartofler skal koge lidt lĂŠngere; ca. 12-13 minutter uden skrĂŠl eller omkring 15 minutter med skrĂŠl.
Opbevaring af kartofler
Opbevaring af kartofler bÞr ske mÞrkt og kÞligt. Kartofler tÄler nemlig ikke sollys, da de kan blive grÞnne og begynde at spire. NÄr du har tilberedt kartofler, skal de selvfÞlgelig opbevares pÄ kÞl.
En god temperatur til opbevaring af kartofler, der ikke er tilberedt, er omkring 4-6 grader. En lavere temperatur kan omdanne stivelsen i kartoflerne til sukker, sÄ smagen bliver sÞd og vandet, mens en hÞjere temperatur kan fÄ dem til at spire og producere giftstoffet solanin, der kan give madforgiftning. Er der grÞnne pletter pÄ dine kartofler, kan du dog godt skÊre dem af og bruge resten af kartoflen.
Jeg hÄber, du synes godt om mine opskrifter med kartofler. Men du kan ogsÄ finde mange andre nemme opskrifter med inspiration til aftensmad eller frokost.