Opskrifter med kartofler
Da kartofler er så ofte brugt i det danske køkken, findes der derfor også en masse opskrifter med kartofler, som er nemme at gå til. Det gælder både som den primære ingrediens, men også som tilbehør til aftensmad eller andre måltider.
Kartofler kan tilberedes på mange måder, f.eks. i ovn, kogt eller stegt. Og så kan du nemt spise kartofler kolde eller varme. Der er derfor en masse inspiration at hente, hvis du gerne vil gøre kartofler til en del af dine madretter.
Er der kartofler i overskud fra aftensmaden, er det ikke noget problem. De er nemlig også nemme at bruge dagen derpå, f.eks. en god kartoffelmad til frokost eller til kartoffelmos, som du kan bruge til brændende kærlighed til aftensmad.
Netop fordi kartofler er tilgængelige året rundt, bruger vi dem også i mange forskellige retter, hvor de er nemme at anvende som tilbehør eller hovedingrediens i madretter, der passer til årstiderne. Tænk bare på nye kartofler i foråret, kold kartoffelsalat om sommeren og brunede kartofler til jul.
Om kartofler
Kartofler hører til natskyggefamilien og er i samme familie som bl.a. tomater og aubergine. Og tænker du, at søde kartofler også må være en kartoffel, så snyder navnet faktisk lidt. For søde kartofler tilhører derimod græskarfamilien.
Indhold i kartofler
Kartofler er sunde og indeholder mange gode vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Derudover er der også mange kostfibre i kartofler. Og så er kalorieindholdet også lavere end f.eks. i pasta og ris, hvilket gør dem til et godt alternativ. Derfor er de også et godt valg af tilbehør til aftensmaden.
Kogte og afkølede kartofler er faktisk også sundere at spise end varme kartofler. Det er de, fordi afkølingen sænker kroppens optagelighed af stivelsen i kartoflerne. Så det er blot endnu en grund til at spise kolde kartofler, f.eks. en klassisk kartoffelmad til frokost.
Tilberedning af kartofler
Når du skal tilberede kartofler, varierer tilberedningstiden afhængig af, hvordan du gør det, og hvordan du ønsker kartoflerne.
I forhold til kogetid for kartofler kommer afhænger den bl.a. af kartoflernes størrelse og alder, samt hvor hurtigt vandet koger, og hvor længe kartoflerne ligger i vand. Først skal du skrælle, skrubbe og skylle kartoflerne, læg dem efterfølgende i en gryde hvor de er dækket med vand og bring så vandet i kog samt tilsæt en smule salt. Herefter tager du tid på, hvor længe kartoflerne koger.
Som tommelfingerregel skal nye kartofler i almindelig størrelse koge ca. 8-10 minutter, mens de skal have 10-12 minutter, hvis de er større end normalt. Ældre kartofler skal koge lidt længere; ca. 12-13 minutter uden skræl eller omkring 15 minutter med skræl.
Opbevaring af kartofler
Opbevaring af kartofler bør ske mørkt og køligt. Kartofler tåler nemlig ikke sollys, da de kan blive grønne og begynde at spire. Når du har tilberedt kartofler, skal de selvfølgelig opbevares på køl.
En god temperatur til opbevaring af kartofler, der ikke er tilberedt, er omkring 4-6 grader. En lavere temperatur kan omdanne stivelsen i kartoflerne til sukker, så smagen bliver sød og vandet, mens en højere temperatur kan få dem til at spire og producere giftstoffet solanin, der kan give madforgiftning. Er der grønne pletter på dine kartofler, kan du dog godt skære dem af og bruge resten af kartoflen.
Jeg håber, du synes godt om mine opskrifter med kartofler. Men du kan også finde mange andre nemme opskrifter med inspiration til aftensmad eller frokost.