Guide til Samsø: Steder, mad og natur du skal opleve!
Mine forældre købte deres sommerhus på Samsø, da de ventede mig. Så lige nu, i skrivende stund, har de altså haft det dejlige sommerhus i lige præcis 27 somre. Et dejligt sommerhus, placeret lige midt på øen, hvor der i “gamle dage”, dengang jeg var lille, lå en sød lille bager et stenkast derfra. Jeg har hørt rygter om der kommer en igen! Vi havde også et lille supermarked i byen, hvor der var slagter. Er du en Samsø-kending, så må du prøve at gætte dig til byen jeg snakker om 😉
Med en slagter i byen, et lille bageri og en fed legeplads var sommerferien altid noget jeg glædede mig til da jeg var barn. Bageren måtte lukke – det samme med den lille købmand. Sådan gik det desværre, da en stor spiller (Netto) kom til øen – så kan de små ikke følge med. Øv. Jeg ville ønske at alle de gode barndomssteder kunne komme med i guiden, men det er ikke mange af dem der eksisterer mere. Men hver ting, til sin tid.
I mine teeangerår hadede jeg at være på øen. Jeg er enebarn og derfor kunne det til tider godt være kedeligt. Men jeg fandt nogle legekammerater på øen, og så gik det meget bedre. Gad vide hvor de er henne i landet nu? 🙂 Jeg mødte faktisk én af dem sidst jeg var derhenne for nogle uger siden – sjovt!
Nu vil jeg remse alle mine yndlingssteder op nedenfor. Husk på, at stederne er mine anbefalinger og hvad jeg finder interessant – derfor vil du heller ikke læse om fx campingpladser, spisesteder jeg ikke bryder mig om mv. Tag godt imod min guide til Samsø.
OBS! Som skrevet ovenfor er det desværre også sådan på Samsø, at der åbner og lukker diverse spisesteder, butikker osv. fordi det ikke kan løbe rundt – oftes i vinterhalvåret, hvor besøgstallene er dalene.. Guiden her vil jeg derfor prøve hele tiden at tilpasse, så man ikke tager forgæves til noget.
Min guide til Samsø: Jeg kender øen som min egen bukselomme!
Vi har altid tilbragt sommeren i vores sommerhus på Samsø. Det betyder også at jeg kender øen, som var det min egen bukselomme. Jeg har egentlig altid tænkt at en guide til Samsø, ikke skulle være at finde på min blog fordi.. ja, jeg ved det egentlig ikke helt? Jeg har nok bare ikke tænkt videre over det, fordi det samtidig altid har været “mit fristed”, hvis du forstår?
Jeg er heldigvis kommet på bedre tanker, fordi så mange af jer der følger med på min Instagram har spurgt, plus øen altså fortjener omtale. Det er en fantastisk ø med så meget smuk natur, gode spisesteder, dejlige badestrande og små byer med hver deres charme. Det har taget mig noget tid, at strikke guiden her sammen og nedenfor har jeg samlet alle mine tips og anbefalinger til Samsø.
Sådan kommer du til Samsø
For at komme til Samsø skal du først og fremmest med en færge. Det kan du komme fra enten Kalundborg på Sjælland, eller Hov i Jylland. Det kan være en god idé i højsæsonen at booke en billet, og udenfor sæsonen – særligt vinter – er det ikke nødvendigt.
Man arbejder på en hurtigfærge til Århus, men den er kun for gående passagere, men man kan vist nok også få cyklen med ombord. Det glæder jeg mig virkelig til!
Hvor skal man bo på Samsø?
Der er ret mange overnatningsmuligheder på øen: Alt fra dejligt hoteller til camping og hytter samt shelter og ferieboliger.
Hoteller inkl. spisesteder
Ilse Made: Hotellet ligger i Vesterløkken på Samsøs vestkyst – det ligger helt vidunderligt smukt! De laver skøn mad på stedet også. Tæt på er en kilde, som har en lille historie, læs om den her og tag derud for at finde den. Det tog mig et par timer!
Adresse: Vesterløkken 16, Vesterløkken, Ilsemade.dk
Ballen Badehotel: I gamle dage var badehotellet købmandsforretning og bank. Nu har de renoveret bygningen til det fineste hotel i hjertet af Ballen. På hotellet ligger Restaurant Behrnt, der laver forrygende lækker mad.
Adresse: Åvej 21, Ballen, Ballenbadehotel.dk
Strandlyst: Endnu et dejligt spot i Ballen. Et mere luksushotel, der er rummer pool, sauna og spa. Stedet har tilmed en skøn restaurant. Stedet er nok det mest luksuriøse du kan finde.
Adresse: Strandvejen 12, Ballen, Strandvejen12.dk
Brundby Rockhotel: Hotellet bruges til afholdelse af alt fra live musik (+ 60 koncerter – tjek dem ud, men vær i god tid) og teater til bryllup og andre arrangementer. Du kan sove her, hvis du bare mangler husly på en mere romantisk facon – stedet oser nemlig af blomster og romantik. Skal du til en koncert, kan du jo kombinere med en overnatning.
Adresse: Brundby Hovedgade 63, Brundby, Brundby-hotel.dk
Vadstrup 1771: Et meget smukt og idyllisk sommerhotel, der er velholdt i allerbedste Morten Korch stil. Elsker at cykle forbi stedet. Vi har også spist her nogle gange. Så skønt et sted, hvor du kommer helt ned i gear!
Adresse: Vadstrup 4, Vadstrup1771.dk
Mere primitivt, hytter og ferieboliger
Yduns Have: Du kan leje hytter hos Yduns have. Et økologisk landbrug. Læs mere her.
Shelter: Rundt omkring på øen er der opsat shelter. Nu ved du det, og undersøg det nærmere hvis det frister. Det er så vidunderligt at sove i naturen.
Vesborg Fyr: Noget af det smukkeste spot på syd Samsø, hvor du kan bo i ferieboliger. Stranden er til begge sider, så du kan snuppe en morgendukkert.
Adresse: Vesborg Fyr 1A, Vesborgfyr.dk
Byer du skal besøge på Samsø
Jeg vil selvfølgelig opfordre til at du besøger så meget af øen som muligt. Der er i alt 22 landsbyer på Samsø, og hver by har deres charme. Mange af byerne emmer af hygge med gamle huse og gadekær. Byerne nedenfor er velkendte og “større” samt mere besøgte – derfor også (mere) turistet. Men flere af byerne har hver deres seværdigheder.
Ballen: Her kommer du ind med færgen. Og kører du 1 km til højre fra hvor færgen lægger til, møder du Ballen havn. Her kommer de fleste sejlene til. Det er en lille havn der oser af turisme, store is, en lille SuperBrugsen, gode restauranter, shoppemuligheder, hvide badestrande og fiskemanden – med andre ord: Ballen er den mest livlige by om sommeren!
Nordby: Snup kameraet i hånden, fordi hér kan du ikke lade være med at tage billeder. Det tør jeg godt skrive. Byen er simpelthen så idyllisk og nok den by, der oser mest af det, på hele Samsø. Der er et fint gadekær i hjertet af byen, tæt ved det gamle klokketorn og her ligger skønne bindingsværkshuse med stråtag og stokroser langs murerne. Gå på opdagelse i de smalle gader. Besøg også Ulla Fredsø på din vej.
Tranebjerg: Tranebjerg ligger midt på øen og er øens “hovedstad”. Her er de fleste butikker, men også dagligvarerbutikkerne placeret. Det samme med øens apotek, sundhedshus, bibliotek samt biograf. Der er ikke en decideret gågade, fordi du kan køre igennem hovedgaden hvor butikkerne ligger.
Mårup: Mårup kører man lige hurtigt igennem, når man skal til Nordby. Men man kan kører ned ad en lang grusvej og så kommer man til Mårup havn, som er hyggelig. Man kan gå en dejlig tur ved stranden og vist nok også købe en is i en lille havnekiosk – ellers er der SuperBrugsen, inden man kører ned ad grusvejen.
Langør: ligger på den nordlige del af Samsø. En rigtig hyggelig havneby, hvor man kan ligge til med båd. Man kan også komme på sælsafari – det har jeg stadig til gode. I denne havn har jeg fanget maaange krabber og spist en del pind-is! Turen ud til Langør havn er enoooormt smuk, med vand på begge sider hvor der er fiskehajere og fugle. Du møder også naturskolen på vejen, hvor der nogle gange er guidede ture. Jeg har været på et par stykker – så fedt at blive klogere på fx den spiselige natur.
Besser: På vej mod Besser, hvis du kommer fra Ballen-siden ligger en kæmpe Golfbane. Samsø har mange golfbesøgende. Men i selve Besser finder du en virkelig hyggelig by. Jeg elsker den by – den har bare en charme over sig. Og så kan man kører helt ud mod Besser Rev. I selve byen ligger Søster Sidevind, som er en lille loppebiks hvor du også kan købe lidt forfriskninger som en pind-is eller drikke.
Samsø og deres skønne grøntsager!
På Samsø dyrkes der utrolig mange lækre grøntsager samt bær. Samsø er kendt for deres kartofler, som du måske har set i din lokale Netto? De er altid fremme med nye danske kartofler til foråret, og lige dér smager de allerbedst. Og koster omtrent 100 kr. for ét kilo. Men det er ligemeget. De er gode! Konkurrencen ”Samsøs bedste kartoffelmad” afholder man desuden i maj.
Samsø råvarefestival: De mange skønne råvarer der dyrkes på øen kan du smage til året Samsø råvarefestival, der løber af stablen hvert år til juni. Det er virkelig en hyggelig festival, som bugner af grøntsager, god mad, kolde øl og hyggelig stemning.
Yduns Have: Jeg besøger den ‘lille’ gårdbutik hver gang jeg er på Samsø. De sælger kun økologisk og deres udvalg af sæsonens råvarer er helt perfekt. Skønne, friske og dejlige grøntsager. De sælger også æg! Læs mere om dem her eller besøg dem i Alstrup.
Adresse: Alstrup 2, Alstrup
Vejboder: Dem er der massere af på øen. Som i massere! Både på de lidt større veje og mindre. Rigtig mange sælger nemlig deres egen dyrkede grøntsager ved vejen. Prøv at tage et smut forbi Gårdbutikken Langemarksgaard, Langemarksvej 17.
Jordbær og blåbær: Hvis du kører til Storegade 34 kan du (næææsten) altid være sikker på at finde nyplukkede jordbær og blåbær. Og de er i top kvalitet!
Samsø æbler: En økologisk æbleplantage, og de laver de lækreste most, “Michaels Most”.
Adresse: Smedestræde 15, Samsøæbler.dk
Frokost på Skipperly i Ballen: Smørrebrød Skipperly i Ballen
Gode spisesteder på Samsø
Leder du efter et pænt og mere formelt spisested, så tjek hotellerne ud, længere oppe under “hvor skal man bo på Samsø?”.
Restaurant Skipperly (Ballen): Spis her til frokost eller aften. Du bliver mødt med hvide duge indenfor, pænt dækket op med service. Og udenfor med rød- og hvid ternede duge med udsigt til Ballen havn. Skøn mad, med fokus på sæsonen. De er rigtig gode til at tilberede fisk, efter min mening og laver dejligt smørrebrød. Rimelige priser. Book gerne bord i forvejen i højsæsonen.
Adresse: Havnevej 9, Ballen, Skipperly.dk
Værftet (Ballen): Et nyåbnet sted, som ligger lige ned til havnen. Du kommer faktisk ikke tættere på stranden eller havnen. God mad, safe, men massere af fisk på kortet: Dejligt! Agustikken er virkelig ringe, så det vil jeg lige forberede dig på! De har åben for både morgenmad, frokost og aftensmad.
Adresse: Strandvejen 81, Ballen, Restaurantværftet
Restaurant Sak (Ballen): På restaurant Sak spiser man rigtig godt. Den ligger ved siden af den gamle silo (SAK – deraf også navnen) på havnen. Du har ikke den bedste udsigt, men du kan sidde virkelig mange indenfor og udenfor. Ideelt til større selskaber, og så er maden bare god! Virkelig dejlig. Jeg elsker at komme der, og bliver altid positivt overrasket. Du kan spise både frokost og aftensmad her, og priserne er ikke dyre, men moderate.
Adresse: Aavej 10, Ballen, Saksamsoe.dk
Smagen Af Øen (Nordby): En hyggelig købmandsbutik, eget af parret Lars og Lars, indrette det i ægte gammel landstil. Før lå de til i Ballen, men er rykket til Nordby. Bag butikken kan du se på skønne planter samt brugskunst. Nyd en skøn frokost her, og prøv endelig Samsøbrættet, hvor du kan smage på øen i bedste landlig stil. De sælger også kaffe, kage, is, brød og kolonialvarer af god kvalitet. Man kan hurtig få købt sig fattig, hvis man er madglad!
Adresse: Nordby Hovedgade 15, Nordby, Smagenafoen.dk
Casa Tua (Norby): Øens bedste is. Italiensk. Lavet fra bunden. Lidt pricy, men dét værd. Snup en is med rundt i Norby-by. Om gadekæret, hvor ishuset for nyligt også er åbnet og ellers holder de til på Landevejen 16, hvor du kan sidde i haven. Du kan også snuppe en bakke med hjem. OBS! Snyd ikke dig selv ved at tage til Café Underground (for is) hvor der er overvejende kedelig Primier-is. Det er, efter min mening, ikke pengene værd, men det er en smagssag.
Adresse: Landevejen 16, Nordby, Casatua.dk
…. flere anbefalinger fortsætter under billedet
Ildegal pizza (Nordby): Her får du gode økologiske pizza lavet på tipo 00 samt Ølandshvede fra Samsø Mel. Stedet er for take-away og de melder udsolgt, hvilket er et godt koncept i forhold til at mindske madspild. De har en simpel menu, men med skønne råvarer – prisen er som i fx København.
Adresse: Nordby Hovedgade 24, Nordby, Ildegal.dk
Høst (Mårup/Nordby): Hvis du skal besøge Nordby skal du først forbi Mårup. På vejen møder du Høst, som er en hyggelig lille butik, café og udstilling. De har nogle lækre ting! Blandt andet gode vine og champagne samt chokolade.
Adresse: Mårup Hovedgade 17, Mårup, Høstsamsø.dk
Vinkapellet Samsø (Brundby): Dejlige økologiske og biodynamiske vine på en gammel hyggelig gård. Et besøg værd, hvis du vil ha’ lidt storbysstemning på Samsø.
Adresse: Brundby Hovedgade 24, Brundby, vinkapellet.dk
Samsø Madsnedkeri (Tranebjerg): Ligger lidt udenfor Tranebjerg by. Her kan du få alt fra burger med fritter, kartoffelmad, Fish n’ Chips og sandwich til frokost. Til aften har de næsten det samme, men lidt mere fisk. Velsmagende og dejligt. Gode og fornuftige priser. Du kan sidde i gården og idenfor.
Adresse: Tingvej 13, Tranebjerg, Samsoemadsnedkeri.com
Carlos Corner (Tranebjerg): Leder du efter et godt stykke smørrebrød, højbelagt(!), så er det her det sner. De har et godt (og stort udvalg) af spiritus samt øl her. De har kun frokost samt kaffe og kage.
Adresse: Langgade 15, Tranebjerg, Carlos Corner
Sams Island Distillery (Tranebjerg): Inde i Tranebjerg, inde i en baggård finder man et fint mikrodestilleri, hvor du kan købe både gin, råm og vodka. Og snaps.
Adresse: Langgade 19, Tranebjerg, Samsisland.dk
Perlen (Sælvig): Meget klassisk mad. Det holder altså bare nogle gange. Ligger ved Sælvig havn, som er her man tager færgen fra til Jylland. Der er en badestrand ved siden af, men ellers er havnen ikke hyggelig. Et sted man kører til for at spise eller sejle. Meget rimelige priser. Ikke den hyggeligste indretning – lidt gammeldags. Restauranten har desuden vundet prisen for Danmarks bedste kartoffelmad.
Adresse: Sælvig 48, Samsoeperlen.dk
SmokeHouse (Langør): Ved den gamle og meget hyggeligt havn Langør, kan du spise skøn frokost i det lokale røgeri: Alt fra nyrøgede makreller og laks til rejer. Jeg synes deres fiskefrikadeller er dejlige og har spist dem nogle gange. Langør har vi altid besøgt meget i min familie. Priserne er gode og du kan desuden side både inde- og udenfor.
Adresse: Langør 25, Smoke-house.dk
Burger på Samsø Madsnedkeri Kartoffelmad hos Samsø Madsnedkeri i Tranebjerg
Aktiviteter på Samsø – med og uden børn
Krabbejagt: Tag dine børn med på krabbejagt. I Ballen er der mange børn igang med fiskenettet og snore med tøjklemmer for enden, klar til madding og en krabbe på maddingen. Jeg har selv fanget utallige krabber og gør det stadig fra tid til anden, så jeg kan lave strandkrabbebisque.
Samsø labyrinten: Verden største labyrint – ja, den ligger på Samsø, i Nordby.
Minigolf: Du kan spille minigolf i både Ballen, Nordby, Sælvig og Onsbjerg. Nogle er af lidt bedre stand end andre (host host Ballen)…
Samsø Festival: Danmarks hyggeligste festival. Jep, den er god nok. Så hyggelig – har været der nogle år. Finder sted hvert år, i uge 29.
Samsø biograf: Lille. Hyggelig. Smalt program og ikke altid det bedste, men en oplevelse værd, hvis du har flere dage på øen og det eventuelt skulle regne. Prisen er så lille, at det næsten gør ondt. Omkring 65-70 kr. Lad os støtte dem.
Adresse: Sygehusvej 4a, Samsobio.dk
Husmandsstedet Fredensdal: Om du har børn med eller ej, men bare har en smule interesse i historie eller dyr er det her et fantastisk sted. Du kan klappe dyrene og se hvordan man har levet på landet i gamle dage.
Adresse: Vestermarksvej 20, Samsoemuseum.dk
Pluk-selv-blomster: Flere steder på øen har de små spot ved vejen hvor du kan plukke en lille buket blomster. Det er så godt for biodiversiteten.
Picnic ved Besser Rev Besser Rev Is fra Casa Tua, som ligger lige ved gadekæret du ser nedenfor Nordby ved gadekæret på en grå dag.
Shopping på Samsø
Butik Svane: I ballen, lige overfor Ballen Badehotel ligger Butik Svane der har fine sager at finde, særligt hvis du går efter mærkevarer.
Adresse: Åvej 20, Ballen, SvaneSamso.dk
Genbrugsbutikker: Der er en røde kors i Ballen (lille og primært tøj) og en Kirkens Korshær i Tranebjerg, hvor de også har møbler mv.
Brugsen & Netto: Skal du handle stort ind skal du til Tranebjerg, fordi her ligger både Netto og SuperBrugsen. Derudover ligger der en Superbrugsen i Ballen og Mårup, men de er af mindre størrelse.
Ulrik Hvidts hus: Er du kunstinteresseret, er huset et besøg værd. Ulrik er den rareste mand, og møder folk med åbne arme. Hans udstilling er hans hus. Jeg elsker at komme der.
Adresse: Byvejen 29, Hårdmark
Samsø Bryghus: I Nordby (lidt uden for byen) ligger Samsø Bryghus, hvor der også er at finde en cafe og butik. Man kan spises der hele året og selvfølgelig købe lækkerier i form af øl, kolonialvarer, chokolade mv. Elsker stedet – alt er økologisk!
Adresse: Østre Ringvej 22, Nordby, Samsoe-bryghus.dk
buur Ting & Tøj: Lidt shopping i Tranebjerg, hvis du vil kigge på nogle lækre kvaliteter – både i form af lidt interiør og tekstiler. Skulle du ha’ din mand eller kæreste med shopping kan de altid snuppe en kop kaffe i caféen, hvis de ikke gider kigge med.
Adresse: Langgade 3, Tranebjerg, buursamsoe.dk
Samsø natur og de bedste badestrande
Sælvig strand: Der er en fantastisk dejlig strand på omtrent 7 km – en dejlig sandstrand, hvor det er nemt at finde sig et godt spot uden mange sten. Stranden er meget børnevenlig, da der altid er meget lavvande. God mulighed for at soppe og ellers kan man begive sig ud på en dejlig gåtur. Jeg har fundet så mange fine muslingeskaller her.
Der er ikke noget særlig godt ishus eller madsted i nærheden (kun kedelig grillmad og Frisko-is), så pak gerne en god kurv.
Vesborg Fyr: Vesborg Fyr ligger på sydspidsen af Samsø. Et dejligt sted, med fin udkigspost. Stranden er til begge sider.
Adresse: Vesborg Fyr 1A, Vesborgfyr.dk
Ballebjerg: Beliggende i Nordby og er øens højeste punkt. Mit favoritsted. Man kan kigge til Århus fra Ballebjerg på dage hvor sigtbarheden er god. Og et lille tip: Solnedgang ved Ballebjerg er noget af det smukkeste. Og romantisk. Og så er der et par rigtigt gode vandreruter – alt fra 4 til +10 km.
Nordby bakker og Issehoved: Hvis du har bil, skal du tage i Nordby Bakker. Der er så smukt, så smukt. Her kan du få nogle kilometer i benene og blandt andet gå ud på Issehoved, som er spidsen af Samsø. Pak en picnic kurv og smut i bakkerne.
Besser rev: Besser Rev er en 5 km lang smal landtange på Samsø, hvor du har vand på begge sider. Er det højvandet, kan du ikke gå derud – man kan også risikerer at det bliver højvandet, når man er halvvejs. Så er det bare om at vende om, hvis du altså fortsat vil have tørre føder
Brattingsborg Skov: På øens sydligste kan du gå en tur i Brattingsborg Skov. På vejen dertil, kører man forbi Brattingsborg godt. Prøv at se om du lige kan kigge ind – det er så anderledes og flot. I skoven er der flere veje at gå og du kan komme direkte til vandet. I skovens dybe stille ro, kan du være heldig at møde fasaner og rådyr – vildtbestanden er nemlig ret stor på Samsø. Jeg går tit en tur i skoven, når jeg er på øen – med min kæreste, og vi nyder simpelthen den smukke bøgeskov.
Dyret: Dyret er det højeste punkt på det sydlige Samsø. Et dejligt spot, hvor du har udkig! Blev under 2. verdenskrig brugt af tyskerne som udkigspost, og det forstår man godt – man kan virkelig se noget herfra.
Fun fact om Samsø
- Der er ca. 3800 indbyggere på hele øen.
- De har ingen blinklys eller fodgængerfelter. Det gik op for mig ret sent, haha. Men det er altså vildt nok og siger lidt om øen.
- De bruger ikke salt om vinteren til at fjerne is og sne fra vejene, men grus. Respekt og mega nice!
- Det er ikke muligt at tage en gymnasial uddannelse. Derfor flytter mange unge fra øen og vender tilbage år efter.
- Postnummeret for Samsø er 8305. Kun det nummer, ene og alene 😀
- Øen rundt på cykel kan du også! Du kan tage din cykel med på alle færgerne eller leje en på øen. Undersøg det, hvis du er en cykelmyg.
- I gammel tid har man været mod hinanden på øen, hvis man boede på henholdsvis nordøen (Nordby) og sydøen. Skørt, men sjov historie. En Samsing ved nok mere, hvis du spørger dem.
- …. Og hvis du møder en vaskeægte Samsing, skal du prøve at få dem til at sige noget på samsisk/samsk – jeg forstår ikke en disse af det!
Fantastiske Samsø, som du (næsten) kan se på én dag
På blot under én time kan du i princippet køre fra den ene ende af øen til den anden . Men lur mig, om du ikke kommer til at lave 100 stop på vejen, for at opleve en masse seværdigheder på Samsø – det vil jeg vædde på! Så var der lige en vejbod, så en strand, så et spisested osv. osv.
Jeg kunne skrive meget mere, men jeg må også begrænse mig lidt i min “lille” guide til Samsø. Det er sådan en fantastisk ø – både for dens charmenrende byer, flotte natur og gode spisesteder.
Nu skal du selv opleve Samsø, fordi det skal man bare, og hvis du kan bruge nogle af mine tips bliver jeg glad. Smid en kommentar hvis du har lyst – det vil jeg elske. Go visit Samsø. God tur! 🙂