Anderilette

Hjemmelavet anderilette af andelår eller anderester

Anderilette er skønt pålæg på et stykke ristet rugbrød eller surdejsbrød. Det er cremet, mørt og fuld af smag og så er det virkelig nemt at lave selv. Det kan selvfølgelig købes færdiglavet, men det er også ret sjovt at prøve at lave det fra bunden. 

Anderilette er en klassisk, fransk spise, og når man som mig er glad for at lave mad, så er det ind i mellem godt at lære fra det franske køkken, som er fuld af færdigheder. Til rilette er der tale om en konserveringsmetode, som minder om confitering. Og det er slet ikke så svært som det måske lyder. Du skal blot have fat i nogle andelår, som skal koges i fedt med krydderier eller du kan bruge rester af hel and – og voila, så har du det perfekte pålæg. 

Hjemmelavet anderilette af andelår eller anderester

Til hjemmelavet anderilette er det bedst at bruge andelår. Der er nemlig mere collagen i andelår, som giver en bedre konsistens og gør at resultatet bliver bedre. 

Du kan dog også sagtens lave en rilette med anderester fra en helstegt and fra juledagene eller Mortens aften. Hjemme hos os er der i hvert fald altid rester af and efter julemiddagen, og der er ingen grund til at smide dem ud, når nu de kan trylles om til lækkerier som rilette. Du kan også lave denne salat med and og appelsin af rester af and. 

Anderilette opskrift

Opskrift på anderilette

Min opskrift på anderilette er nem og skiller sig en smule ud af fra de andre opskrifter, man finder på nettet, og fra den variant, man kan købe. Den er nemlig ikke nær så fed, og det gør at den ikke ligger så tungt i maven. Jeg har heller ikke et låg af andefedt på toppen, men det vil jeg anbefale, hvis anderiletten skal have en længere holdbarhed. 

Anderilette er en slags fransk julemad, så opskriften er selvfølgelig oplagt at lave til jul. Herhjemme spiser vi det dog gerne året rundt på ristet brød. Så giver det også ind i mellem mening at lave en hel and, selvom vi kun er to. 

Hjemmelavet anderilette af andelår

Anderilette

En lækker anderilette med julens overskydende anderester eller andelår. Er super nemt at lave og kan holde sig længe med andefedt på toppen.
Ingen bedømmelser endnu
Antal: 4 Personer
Forberedelse1 day
Tilberedelse2 timer
I alt1 day 2 timer

Ingredienser

  • 4 stk andelår
  • 2 kviste frisk timian
  • 2 kviste rosmarin
  • 2 fed hvidløg
  • 2 stk tørrede laurbærblad*
  • 3 spsk flagesalt
  • 10 stk peberkorn
  • 500 g andefedt

Noter

*Fedtet kan erstattes med vand. Dog gør fedtet at andelårene forbliver mere saftige, men vand kan som nævnt også bruges. 
TIP: Hvis du vil lave en hurtig version, kan du købe confiterede andelår på dåse eller glas. Det er blot nemmere at pille andekødet fra hinanden, når det er lunt.  

Fremgangsmåde

Dag 1

  • Bland andelårene sammen med de resterende ingredienser, på nær fedtet. Masser saltet godt ind i lårene og kom det i et fad.
  • Stil det i køleskabet natten over. 

Dag 2

  • Kom andefedt i fadet der har stået på køl og kom et låg på. Stil det i ovnen på 160° varmluft, i ca. 1,5 – 2 timer, indtil kødet falder let fra benene. 
  • Lad det herefter køle af og pluk derefter kødet fra benene og vend det sammen med lidt af andefedtet og kom det over i et lille skål.
  • Kom en lille smule fedt på toppen, dette gør at den kan holde i flere uger. OBS! Det er en smagssag om man vil have meget fedt på toppen.
  • På billederne kan du se, at der ikke er et lag på, men at det i stedet er vendt sammen med fedtet. Kom dog et godt lag på, hvis du vil have til mange uger.
  • Nyd til ristet rugbrød. Velbekomme.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Tilbehør til anderilette

Skal det være rigtigt fransk, smøres et tykt lag anderilette på en skive baguette. Jeg elsker nu også den mere danske version, hvor det bruges som pålæg på et hjemmebagt rugbrød med surdej

Man kan også lave en sandwich med anderilette, fx med cornichoner og rødkål af rester fra julemiddagen. Det er en genial måde at minimere sit madspild!

Lige meget hvordan riletten spises, så spis den med tilbehør af noget syrligt – det er virkelig lækkert. Om det så er cornichoner, syltede rødbeder eller asier, så kan jeg love for, at det går op i højere enhed. Især i selskab med en god (gerne grovkornet) sennep. Mums.  

Holdbarhed på hjemmelavet anderilette

Hjemmelavet anderilette kan holde sig en lille måned på køl, ca. 3-4 uger, hvis du dækker overfladen med andefedt. 

Hjemmelavet anderilette af andelår

tilbehør til anderilette

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 1007
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments