Opskrifter med laks
Laks er en virkelig god råvare, da den er nem at tilberede, smager rigtig godt og kan spises både varm og kold. Det er også én af grundene til, at jeg er glad for retter med laks.
Når der skal laves lækker mad med fisk, er laks et rigtig godt valg. Der findes nemlig mange gode opskrifter med laks, som alle kan lave. Det kan være i grønne salater.
Mangler du et par idéer til nemme retter med laks, er laks i ovnen eller pasta med laks nogle gode bud, som du sagtens vil kunne lave på ingen tid.
Tilberedning af laks
Laks kan tilberedes og spises på mange måder. Du kan både få rå laks, som tatar, rimmet eller gravad laks, men også laks, der er tilberedt med varme, f.eks. dampet, grillet, bagt og røget laks (både varmrøget og koldrøget laks). Varmrøget laks med rygeostcreme er et godt eksempel på en nem opskrift med laks, som de fleste vil kunne lide. Det samme med en klassisk lakserilette.
Det gode ved laks er, at den i langt de fleste tilfælde er nem og hurtig at tilberede. Ønsker du hurtig og nem aftensmad med laks, er det derfor perfekt. Men det er den helt sikkert også dagen derpå, som en nem frokost.
Når du tilbereder laksen, skal du passe på ikke at sætte varmen for højt. Så vælg en lav temperatur, f.eks. omkring 120 grader i 25-30 minutter.
Udskæring af laks
Når du har købt en laks hos fiskehandleren, skal den fileteres (udskæres). Her kan du skære hele vejen igennem fisken og efterfølgende fjerne benene.
Først afskæller du laksen ved at skrabe med kniven fra halen og op mod hovedet og skærer efterfølgende et skråt snit langs med hovedet. Skær hele vejen gennem laksen og alle benene (langs med rygraden) helt ned til halen. Skær herefter tæt under de store ben fra brystkassen for at fjerne dem. Næste skridt er at fjerne fedt fra maven og rester af finnerne, samt at fjerne de små ben i midten laksefileten. Til sidst kan du også vælge at fjerne skindet på laksen ved at lægge fileten med skindsiden vendende nedad og skære ned og frem.
Herefter er det blot at skære laksen ud i de ønskede portionsstørrelser, som passer til den valgte opskrift på laks.
Om laks
Laks er nem at genkende på grund af den lyserøde farve, som den har, fra de dyr den spiser. Og så er laks uden tvivl ét af de mest populære valg, når der skal fisk på bordet. Den fede fisk er nemlig proppet med sunde fiskeolier og vitaminer, der er en essentiel byggesten for vores krop. Det er også derfor, at det anbefales at spise fisk flere gange om ugen.
Opbevaring af laks
Som med alt andet mad er det vigtigt, at du opbevarer laksen korrekt. En tilberedt laks skal opbevares i køleskabet, hvor den kan holde sig i ca. 1-2 dage. En fersk laks skal opbevares så køligt som muligt (f.eks. den nederste hylde i køleskabet) og helst tilberedes på købsdagen. Endelig kan en laks også sagtens fryses ned. Men husk at tø den langsomt op i køleskabet og undgå at fryse laksen ned igen, hvis den allerede har været frosset.
Jeg håber, du synes godt om mine opskrifter med laks. Jeg har også andre gode opskrifter, hvis du har brug for inspiration til en forret eller hovedret.