Lynstegt palmekål med ost, belugalinser og kvædedressing
De kolde vintermåneder og julen står for døren – det betyder flere, skønne retter med kål, og denne servering med lynstegt palmekål er en af dem.
Jeg har igen i år udviklet en skøn opskrift i samarbejde med Ost&ko, hvor osten er i fokus. Udfordringen denne gang er mit bedste bud på en ostet juleopskrift med årstidens råvarer, og det synes jeg, at jeg er kommet virkelig godt i mål med. I må hjælpe mig med at vurdere!
Denne lune salat er altså med årstidens grønt – nemlig stegt palmekål – juleost og kvædedressing, og det er mit indslag til en skøn ret, som kan serveres til årets julebord for lidt afveksling, fx julefrokosten.
Lynstegt palmekål med fastmodnet juleost og belugalinser
Sidste år lavede jeg opskriften på helbagt selleri med brunet smør og blue cheese creme sammen med Ost&ko. I år har jeg valgt at gå med juleosten fra Thise, for den passer nemlig virkelig godt til den let bitre palmekål.
Thise Juleost blev produceret mellem d. 21. og 25. december sidste år og efter at have modnet i 11 måneder, er den altså nu klar til brug – og den er så skøn! Juleosten er en fast ost, men stadig en anelse bløde, og den egner sig helt perfekt til at stege med og rive over en stegt salat som denne. Ej men altså, prøv det!
Er du vild med stegt kål? Så prøv også stegt savoykål med pesto eller smørstegt spidskål.
Opskrift på en lun salat med stegt palmekål og kvædedressing
Serveringen er egentlig en ganske simpel opskrift med palmekål, pinjekerner, belugalinser, ost og en dressing. Osten bruges både til at stege palmekål og pinjekerner i og til at rive ovenpå til sidst. Belugalinserne danner bund for salaten og skal bare lige koges.
Dressingen er en kvædedressing, og den er så lækker. For mig er kvæder nemlig indbegrebet af jul, og jeg tilføjer da også nogle dejlige julede krydderier til dressingen, så salaten får endnu mere smag af jul.
Stegt palmekål
Ingredienser
Kvædedressing
- 1 stk kvæde
- 40 g sukker
- 1 stk kanelstang*
- 1 tsk stødt ingefærpulver*
- 1 tsk stødt kardemomme*
- 5 g olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
Beluga linser
- 100 g belugalinser*
- 1 tsk flagesalt
Stegt palmekål
- 12 stængler palmekål
- 15 g smør
- 15 g olivenolie*
- 30 g pinjekerner
- 50 g Thise juleost
- ¼ bundt kørvel
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Kvædedressing
- Skræl kvæden og skær kernehuset fra. Skær kvæden i mindre tern og kom dem i en gryde. Kom sukker samt krydderier i gryden, og kom vand i gryden så det dækker med ca. 2-3 cm.
- Kog det hele sammen til kvæderne er møre, tager ca. 15-20 minutter. Kom dem i en blender med olivenolie, og blend det til en puré. Smag til med salt og peber.
Belugalinser
- Kog linserne i rigeligt saltet vand i ca. 15-20 minutter. Sigt vandet fra efterfølgende.
Stegt palmekål
- Rens plamekålen og skær eventuelt den tykkeste del af stokken væk. Steg dem hårdt af på en pande i smør og olie i ca. 1-2 minutter. Tilsæt pinjekerner samt revet ost og lad det stege med i yderligere 30 sekunder. Det skal gerne smelte sammen. Smag til med salt og peber.
- Vend kålen sammen med linserne, top med kvædedressingen og anret med kørvel og gerne(!) mere juleost.