Grønkål
Opskrifter med grønkål
Der er mange gode opskrifter at kaste sig ud i, når det kommer til grønkål. Nogle af de mest velkendte opskrifter med grønkål, må være klassisk grønlangkål, lynstegt på panden, dampet grønkål eller som fyld i diverse efterår- og vintersalater. Grønkål er spækket med vitaminer og mineraler, hvorfor gør den ekstra ideel at spise i vintermånederne. Grønkål er også virkelig lækkert at bruge i fx tærte, hvis du har en rest der skal bruges.
Til jul er grønkål også en skøn spise, da det går godt med både and, appelsin, nødder og andre råvarer vi spiser i december.
Om grønkål
Grønkål er en bladkål, og vi kender det for dets store krusede blade, som vokser sig lange på en stilk. De har en flot dyb grøn farve, men findes også i en flot rød/lilla variant.
De kan blive ret høje og er smukke og dekorative – faktisk kan du plante den selv, og dermed have grønkål stående i mange måneder.
Det er en bitter kåltype, som har godt at en god dressing eller tilberedning. Grønkål er rig på A- og C-vitamin samt kostfibre, og er derfor en grøntsag der mætter godt.
Sæson for grønkål
Grønkål er en vintergrøntsag, som er i sæson om efteråret og vinteren – fra oktober til februar måned. Grønkål kan tåle ned til minus 20 graders frost, og man siger at det bestemt ikke skader for smagen – det gør den kun bedre, hvis den bliver udsat for frost. Derfor er grønkål også helt perfekt at bruge i vintersalater.
Gode tips til tilberedning af grønkål
- Skyl grønkål grundigt: Frigør stilkene fra stokken og skyl bladene grundigt for jord – der kan godt sidde en del deri.
- Kram kålen: Hvis du planlægger at spise grønkålen rå, i fx en grønkålssalat, er det en god idé at krammen kålen, med lidt salt, olivenolie eller sukker, til den falder sammen. Det gør den nemmere at spise. Og derefter kan du jo tilføje andre gode sager som fx æble, feta og granatæble.
- Bagt grønkål: Har du smagt grønkålschips før? Når grønkål vendes med olivenolie og bages i ovnen bliver de sprøde. En helt perfekt snacks til drinks, fx øl og vin.
- Pluk eller hak grønkål: Forbered grønkålen i forvejen og opbevar den i poser. Du kan både plukke grønkål i grove stykker eller snitte det fint. Det kommer an på hvad du foretrækker, eller hvilken opskrift/ret du skal lave.
- Steg på panden: Når grønkål får varme, falder det sammen. Du kan stege det sprødt eller dampe det.
Kan man fryse grønkål?
Du kan sagtens fryse grønkål ned, og tage det op til fx gryderetter med grønkål eller grønkålssmoothies. Du kan også købe grønkål på frost i supermarkedet, hvor de er rengjort.