Guide til Amsterdam: mad, seværdigheder og alt derimellem ✈

Guide til Amsterdam i Holland, here we go! Tænk at der skulle gå 26 år(!), før jeg fik oplevet byen. Jeg har allerede besluttet mig for at vende tilbage, men det var nu heller ikke en svær beslutning at skulle træffe. Det er der flere grunde til, fordi hold nu op en smuk by med de fineste kanaler og gader, hyggelige kaffebarer og spisesteder samt spændende seværdigheder.

Jeg er virkelig gået glip af noget, må man sige. Særligt er jeg blevet lidt små-forelsket i områderne Jordaan og De Pijp, som har nogle meget charmerende gader og stræder. Det er jo fantastisk at byen heller ikke er større, end man kan spadsere rundt – eller cykle. Sidstnævnt er meget normalt, ligesom i København.

Jeg besøgte faktisk Amsterdam i forbindelse med et besøg til Utrecht der kun ligger ca. 30 minutter fra storbyen – her var jeg et par dage først. Min veninde har studeret i Utrecht, så jeg tog lige to fluer med ét smæk. Utrecht kan desuden varmt anbefales – den minder om Amsterdam, bare i en mindre udgave. Jeg ved desuden, at min veninde har været glad for at studere i byen.

GUIDE TIL AMSTERDAM

Jeg har selvfølgelig på min tur til Amsterdam taget en masse fine stemningsfyldte billeder, mest af mad. Jeg var nemlig fastbesluttet på, at jeg ville lave en guide til bloggen her så I kan blive inspireret til en lille smuttur til Amsterdam. Jeg vil dele gode spisesteder (til morgen, frokost og aften), kaffebarer, supermarkeder, seværdigheder, hotel mm.
Psssst.. skal du selv afsted? Så læg lige mærke til den enorme gæstfrihed og venlighed fra menneskerne i byen – særligt på kaffebar, spisesteder mm. – det er helt vildt!

Det er ikke dyrt at flyve til Amsterdam, men du kan også nemt køre dertil. Det overvejer jeg næste gang. Lufthavnen ligger ikke langt fra centrum, og det er nemt at tage toget til Amsterdam Centre Station og derfra tage videre med bus, sporvogn eller metro.

Desværre havde jeg kun 4 dage i Amsterdam, men så har jeg noget til gode! Så skriv endelig en kommentar, hvis du har andre gode tips og anbefalinger til Amsterdam som jeg bør prøve næste gang, eller som andre kan få glæde af.
Læs også: guide til Paris, guide til Barcelona, guide til Marrakech

^^IVY AND BROS

SPISESTEDER, CAFéer og kaffebarer i Amsterdam

Morgenmad, brunch og frokost

IVY AND BROS
Hipt sted, anderledes og indbydende. Her bydes der på lidt af det hele: morgenmad, frokost og kaffe. Ej at forglemme deres udvalg af kager, som virkelig så indbydende ud. Vi spiste der til frokost og vi blandt andet en overdådig salat og kyllingesandwich. Så godt! Hvis du er i området af redlight district kan du slå vejen forbi.
Oudezijds Voorburgwal 96A, 1012 GH Amsterdam, Holland

Greenwoods Keizersgracht
Et morgenmad og frokoststed. Her fik vi skønne åbne sandwich med avocadosmash og pocheret æg. Ligger lige ud til kanalen. Udefra set ikke særligt hyggeligt, og kønt. Men maden var god og de har et godt udvalg af vegetariske retter. Dog var det ikke muligt at købe alkohol, så hvis du vil ha’ en øl til din frokost er det er no-go.
Keizersgracht 465, 1017 DK Amsterdam

SLA
Er du på udkig efter en god salatbar? Slå vejen forbi SLA hvor du kan vælge deres økologiske salater fra kortet eller sammensætte din egen. Et sted jeg ville bruge meget, hvis jeg boede i Amsterdam. Jeg elsker sådan en god salatbar – og +point for økologi. Nup en salat to-go med i en park eller langs kanalerne.
Findes flere steder i Amsterdam + Utrecht

THE AVOCADO SHOW
Et meget hypet sted. Virkelig, så forvent en ventetid på et bord. Indretningen er meget insta-venlig med lyserøde veloursofaer. Avocadoen er i fokus, men det kommer nok ikke som en overraskelse, jf. navnet.
Daniël Stalpertstraat 61, 1072 XB Amsterdam

Lavinia Good Food
Her spiste vi morgenmad/brunch. Dejligt sted, som er lidt gemt mellem hyggelige gader og er indrettet meget tilfældigt, men stadig på den cool måde. De laver mad, som er up-to-date med tidens trends, og her mener jeg med fokus på smoothiebowls, avokado, pocheret æg og bananpandekager med frugt. Jeg fik selv sidstnævnte, og det smagte dejligt. Sødt, men fint og jeg var mæt noget tid!
Kerkstraat 176, 1017 GT Amsterdam

LITTLE COLLINS
Jeg besøgte stedet to gange, på 5 dage. Så godt og lækkert var det! De har både morgenmad, brunch og frokost. Jeg spiste brunch begge gange, og jeg kan virkelig anbefale stedet. Anderledes, eksperimenterende og smagsfyldt. Tjek dem ud! Og bestil gerne bord. Jeg har smagt deres yoghurts panacotta, mango vafler med pandan jam, kokos og pinacolada is og deres guasacaca med stegt halloumi. Alt sammen, SÅ godt! Aftensmad er også muligt!
Bilderdijkstraat 140, 1053 LA Amsterdam

TEDS
Et skønt sted at spise morgenmad, brunch eller frokost. Menukortet favner lækre ting – vi fik en yoghurt (lavet på kokos) med granola og toast med spejlæg. Det er muligt at sammensætte sin egen toast, ligeledes om det skal være med hvidt eller groft brød. De har et stort udvalg af sandwich, og nogle mere snaskede retter som fx egg benedict og french toast. Ps. deres kaffe er skøn!
Bosboom Toussaintstraat 60, 1054 AV Amsterdam

^^TEDS

En morgenmadssted i Utrecht – tag til byen, det tager kun 30 min.

^^Avocado, laks, hytteost og pocheret æg på Greenwoods Keizersgracht

Aftensmad

HUMMUS BISTRO d&a 
STEDET hvor du altså får serveret den lækreste hummus, falafel og tabouleh salat. Det er simpelthen en dejlig perle, hvor du ihvertfald umuligt går sulten derfra. De serverer en masse vegetariske, men er du kødspiser er der mindst ligeså fine muligheder. Hyggelig indretning, skøn skøn skøøøn mad og så sødt personale.
Westerstraat 136, 1015 MP Amsterdam

DE HALLEN
En slags foodcourt, hvor der er mange små lækre madboder. Minder lidt om Torvehallerne i København, og så alligevel ikke. Nup en ret eller flere, fra en af madboderne og sæt dig godt tilrette ved de mange borde. Der er + 12 forskellige spisesteder.
Hannie Dankbaarpassage, Amsterdam

DE JAPANNER
HER har de virkelig tjek på lækker japanesisk mad in Amsterdam. Det var et sted vi gik forbi, og der var fyldt med mennesker – mange unge mennesker, så jeg tænkte straks det måtte være populært og godt. OG dét var det. Vi bestilte omkring 3-4 små retter hver, og delte – helt ideelt.
Albert Cuypstraat 228, 1073 BN Amsterdam

Pesca
Er du til fisk og skaldyr? Tag forbi Pesca! Fantastisk sted, hvor du selv vælger de fisk du vil have i en slags “bar”. Når du har valgt dine fisk og skaldyr, bliver de afvejet til det du ønsker. Herefter sendes de til køkkenet og du får en plads i restauranten. En slags oplevelse. Får mine varmeste anbefalinger, hvis du elsker fisk! Vær obs på at bestille bord.
Rozengracht 133, 1016 LV Amsterdam

Kaffe og kage

Coffee company
Belliggende i hele byen. En rigtig god studiecafé, kunne jeg fornemme. Jeg drak både kaffe på stederne, men tog også to-go. Jeg afprøvede desuden deres gurkemejelatte, så god!

30ml Coffee Roasters
Skøn kaffebar. Du kan også spise nogle lette retter. Er du afsted i sommerperioden, må du ikke snyde dig selv for deres iskaffe!
Europaplein 71, 1078 GX Amsterdam

De Laatste Kruimel
Tag herhen! Det er det vildeste sted når det kommer til kager. De findes i alle afskygninger. SÅ godt! Jeg mangler ord for, hvor godt det er.
Langebrugsteeg 4, 1012 GB Amsterdam

SHOPPING, SEVÆRDIGHEDER & OMRÅDER

Når jeg besøger en storby, går jeg altid rundt. Det får jeg mest ud af, synes jeg. Amsterdam er som sagt noget af det smukkeste jeg længe har set og oplevet, og hvert et skridt jeg tog medførte fryd for mine øjne.

De Pijp og Joordan
Besøg de kvarterer – de har bare lidt mere charme over sig.

Smukke døre og huse
Appropos at gå rundt – her ser man alle de smukke og fine detaljer. Læg mærke til husenes indgange – de er udstyret med så fine gamle hollandske kakler, som de er meget kendte for.

Noord
Amsterdam Noord ligger (som navnet afslører) nord for centrum. Du skal med en færge over, fra havnen der ligger lige ved Amsterdam Central Station. Der er ikke enormt meget på den lille ø, men der er meget smukke grønne områder/parker at gå i. Der er også et par steder at spise og drikke. Turen dertil med færge er gratis, og du kan tage cyklen med.

De 9 gader
De Ni Gader har er noget så hyggeligt! De har virkelig mange lækre og gode butikker – også fine, smarte og unikke. Du kan nemt finde gaderne på Google Maps. Og når du har fundet dem, så må du næsten besøge dem.

Anne Franks hus
Selvom jeg ikke nåede selv at besøge museumet, så skal det næsten med i guiden. Det er jo et must, hvis man er lidt historie-interesseret. Køen er laaaaaang, og man skal vist bestille en billet i ret god tid.

Marqt
Halleluja for noget af det lækreste supermarked jeg har været i og beliggende mange steder i Amsterdam. Butikken minder mig allermest om Mad&Vin i Magasin, København – bare lige et tak bedre! Alt er økologisk, og de har et skønt og stort udvalg af sund og lækker mad. Du kan nemt finde en frokost her, som du kan nuppe med ned og nyde ved kanalerne. Gid det var i København – jeg ville være storforbruger.

Botanisk have
Hortus Botanicus Amsterdam: smukt, grønt og intimt. Du skal betale for at komme ind, men det er lige omrking 10-12 € pr. mand. Kommer du en time før lukketid, er der halv pris. Det er hyggeligt at komme lidt væk fra byens larm og nyde de grønne områder i haven. Der er tilmed en skøn lille café, hvor du kan købe frokost og kaffe.
Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam

Kanalrundfart
Tag på en kanalrundfart. Det er ret hyggeligt at se byen fra vandet og tilmed giver det altid et godt historisk billede af byen – der er nemlig speaker på turen. Du kan tage med fra kanalerne og fra Amsterdam Central station. Der er forskel på ruterne, og også priserne.

STACH
Ligger overalt i byen, nærmest. En lille slags kiosk, bageri og take-away sted på samme tid. Jeg har svært ved at kategorisere det, men de har alt fra drikkevarer, bagværk, chokolade til frokost, aftensmad og snacks. Og bonus – de har aaaaltid smagsprøver på et eller andet.

The avocado show
Frozen yoghurt

Amsterdam Noord

Se lige de fine Hollandske kakler

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 985
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments