Baba ganoush – cremet aubergine dip
Den mellemøstlige dip som er af libanesisk oprindelse smager vidunderligt. Det er en virkelig lækker og nem dip lavet på dejlige auberginer, citronsaft, olivenolie, tahini og nogle skønne aromatiske krydderier.
Typisk indgår denne skønne aubergine dip af bagte hele auberginer der blendes i den traditionelle libanesiske mezze = små retter som serveres som appetitvækkere. Jeg elsker denne her dip, til andre tyrkiske retter fra det mellemøstlige køkken. Ligesom med hummus er det absurd lækkert at dyppe et lækkert stykke fladbrød i. De to på et bord som dips til diverse salater. Uhm, det er godt!
Baba ganoush
Ingredienser
Baba ganoush
- 2 stk auberginer
- 2 fed hvidløg
- 45 g lys tahin
- 15 g olivenolie*
- ½ tsk flagesalt
- 1 stk citron
- ¼ bundt bredbladet persille
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200° varmluft.
- Prik med en kødnål eller gaffel 10 huller i hver aubergine og kom dem i et ovnfast fad i ca. 35 minutter, til de er faldet sammen og helt gennembagte. De bliver forholdvis sorte og rynkede i deres udseende. Lad dem herefter afkøle.
- Skær auberginerne over på langs og skrab indmaden ud med en ske.
- I en foodprocessor blendes auberginekødet med hvidløg, tahin, olivenolie og salt til en grov dip. Smag til med mere salt og citronsaft.
- Kom dippen i en skål, top med lidt olivenolie og finthakket bredbladet persille.
- Servér med fx pitabrød eller tyrkiske fladbrød.
Lækker ægte libanesisk aubergine dip
Denne er virkelig en af de bedste opskrifter på dip med aubergine du kan lave, hvis du spørger mig.
Denne herlige traditionelle dip er god som en del af en mezze sammen med flere mellemøstlige retter. Denne ret laver jo næsten sig selv, og i den tid den er i ovnen kan du forberede nogle andre retter. Så om du skal servere for dine dejligste venner eller familien, er jeg sikker på, at du vil kunne overraske dem med en fantastisk mezze med de bedste retter fra det mellemøstlige køkken!
Er du vild med tanken om at bruge aubergine i en dip, så MÅ du altså prøve en af mine andre grøntsagsdips, hvor man også bager auberginen inden. Det er ajvar, jeg hentyder til. Og både ajvar og baba ganoush er forresten lækkert at smøre i madpandekager.
Opskrift på baba ganoush med tahin
Denne forkælelse for sjælen med en lækker cremet aubergine dip er heldigvis lavet med en nem opskrift. Aubergine klargøres ved at prikke huller i skindet, hvorefter de bages i ovnen i 35 minutter. Når auberginer er gennembagte og måske ligner en mutant rosin skæres de midt over, og indmaden blendes sammen med hvidløg, tahin, salt og olivenolie, til du har en grov cremet konsistens på din cremede aubergine dip. Smag endeligt til med citronsaft.
Anret dippen med i en skål og flad den ud med bagsiden af en ske, for derefter at toppe med olivenolie og friskhakket persille. Nyd din herlige dip med aubergine som forret med friskbagt brød, pitabrød eller fladbrød.
Ingredienser til den bedste baba ganoush
En simpel libanesisk dip med få, men gode lækre ingredienser. Dippen indeholder:
- Auberginer: Er basis for hele opskriften. Auberginerne bages for at blødgøres, samt udvikle de søde smage som kommer frem efter en tur i ovnen. I baba ganoush er det helt essentielt at bage auberginerne, for at få den autentiske cremede lækre aubergine dip.
- Hvidløg: Som altid er hvidløg med til at fremhæve smage, samt bidrager de små fed også med et lille indspark af noget stærkt. Du tilsætter selvfølgelig bare hvidløg efter smag.
- Tahin: Jeg bruger gerne lys tahin, men du kan lave et mix af ristet mørk tahin og lys tahin. Tahin eller tahini er en skøn paste af sesamfrø som ofte bruges i det mellemøstlige køkken, fx i en tahindressing. Men også særligt i tilbehør, såsom denne traditionelle dip med aubergine eller en klassisk hummus. Jeg er vild med smagen af tahin, og topper også gerne mine dips med en ekstra cirkel tahin
- Olivenolie: Smager jo fantastisk og bitterhed, og så giver olien en dejlig fedme til den libanesiske dip.
- Citron: Når noget er cremet og smager en smule fedtet, er det essentielt at afbalancerer med noget syrligt. Derfor er der citronsaft i denne opskrift, og du bruger bare som din smagsløg siger dig er tilpas.
Tilbehør til hjemmelavet baba ganoush
Når du nu lægger tid og kærlighed i denne skønne cremede dip med aubergine skal den selvfølgelig serveres i flæng med noget akkurat så delikat. Jeg vil foreslå at servere din hjemmelavede dip med en dejlig salat, det kunne fx være en tabouleh, samt med nogle lækre tyrkiske fladbrød. Se det er en fantastisk kombination. Frisk hjemmelavet auberginedip med friskbagte tyrkiske fladbrød. Det kan slå benene væk på enhver – sikkert også Gordon Ramsay 😉