Salat med stegt grønkål og bacon
Kål er en af de grøntsager, jeg elsker allermest. Jeg har svært ved at udpege en yndlingskål, for jeg er vild med alle de forskelle der er på kåltyperne. De mange farver og subtile smagsforskelle gør kål brugbart i mange sammenhænge, og det egner sig så godt til at stege på panden. Derfor vil jeg i dag dele en skøn opskrift med stegt grønkål og rosenkål, der bliver til en lækker salat, som kan serveres til fx en helstegt kylling der tilberedes i ovnen.
I mit køleskab er der altid minimum én kålvariant, og ofte flere! Kål er nemlig i sæson nu, og der er så mange forskellige kålvarianter. Alle kål er fantastiske, og kan trylles om til sprøde salater og lune serveringer.
Salat med stegt grønkål
Ingredienser
- 2 stk rødløg
- 15 g olivenolie* (2 spsk)
- 4 stængler grønkål
- 15 stk rosenkål
- 100 g bacon
- 1 stk citron
- salt og friskkværnet peber
- 50 g hasselnødder*
Dressing
- 80 g olivenolie*
- 30 ml æblecidereddike* (2 spsk)
- 5 g honning (1 tsk)
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 150° varmluft. Bag rødløgene hele i ca. 45 minutter, lad dem herefter afkøle, fjern skræl og skær det i tynde både.
- Pluk grønkål i grove stykker.
- Rengør rosenkålen – de små halveres og de store skæres i kvarte. Steg dem hårdt af på en varm pande med olie i 1-2 minutter.
- Tilsæt grønkål og steg yderligere i 1-2 minutter. Smag til med citronsaft.
- Kom rosenkål og grønkål den skål du ønsker at anrette i.
- Bacon skæres i små tern. Kom en smule olie på panden igen, og steg baconstykkerne af i 2-3 minutter. Kom bacon på salaten sammen med løgbådene.
Dressing
- Pisk olivenolie, æblecidereddike og honning sammen. Smag til med salt og peber.
- Fordel den over salaten. Riv fint med hasselnødder på toppen af salaten.
Tip: Hvis du kan lide at tilberede din grønkål, vil du med garanti elske min opskrift på grønkålschips – de er sprøde, knasende og virkelig lækre med parmesan på.
Stegt grønkål på panden eller i ovnen?
Hvis du selv kunne tænke dig at gå i kast med en salat, hvor grønkålen ikke er i rå form, men istedet se på andre tilberedningsmetoder, så er denne opskrift et rigtig godt bud. I opskriften bruger jeg både rosenkål og grønkål, og den egner sig således både til and, når det er jul, eller til efter julen, når man er træt af rødkål. Jeg steger grønkålen på en pande først og tilsætter derefter rosenkål.
Begge dele bliver sauteret i et par minutter i olie og smages derefter til med citron. Prøv også at smørstege din grønkål – det smager virkelig godt! Det er også muligt at stege grønkålen i ovnen, men så skal du være mere opmærksom undervejs, for at den ikke bliver sort.
TIP: Hvis du ikke er vant til at bruge rosenkål i madlavningen derhjemme, så vil jeg virkelig anbefale dig at prøve salaten her. Jeg synes det er synd at rosenkål har fået så dårligt et ry, for de smager virkelig godt, de små kraftfulde vitaminbomber. Hvis du spørger mig skal rosenkål hyldes meget mere, så lad os starte i det små, med denne salat, hvor rosenkålen er stegt og vendt med grønkål, små stykker bacon og bagte rødløg. En vidunderlig kombi! Men det er selvfølgelig også en mulighed at udelade rosenkål.
Lynstegt grønkålssalat med bacon
Kål kan virkelig meget, og især når det blive stegt på panden, får man noget lækkert ud af det. Men man kan også sagtens spise det friskt uden at tilberede det. Og eftersom kål er meget holdbart, er der nærmest aldrig grund til at smide det ud – så det giver jo mindre madspild. Win, win!
I denne salat, som før beskrevet, skal både grønkål og rosenkål lynsteges, så du får en lækker, lun og ikke mindst flot grøn salat. Herefter tilføjes bacontern og de bagte løg, så salat bliver afbalanceret og velsmagende. Det salte fra bacon og det søde fra løg passer perfekt til det lettere bitre kål. Prøv også at rive hasselnødder over salaten. Det ser fantastisk ud, og det er altid lækkert med en ekstra sprød bid – hasselnødderne er prikken over i’et. Du kan over rives fastmodnet ost henover – smager dejligt!
Hvis du er overbevist om at en salat er vejen frem næste gang, du står og mangler tilbehør eller frokostideer, kan du også prøve min grønkålsalat med æbler. Der er grønkålen ikke tilberedt, men istedet vendt sammen i en lækker dressing så den ikke føles så grov at spise.
Den perfekte dressing til stegt grønkål
I denne opskrift med stegt grønkål hører der sig selvfølgelig en dressing. Den perfekte dressing er syrlig, så den passer til de andre smagsnuancer, og vi på den måde når hele vejen rundt i grundsmagene. Dressingen er desuden nem at lave, da de tre ingredienser – olivenolie, eddike og honning – blot skal piskes sammen med salt og peber. Og hvis du synes dressingen bliver for syrlig, kan du altid tilføje lidt ekstra honning, eller mere eddike, hvis den er blevet for sød.
Prøv også: Stegte rosenkål med hasselnødder og citron.