Kom i gang med sund og nem mad med en airfryer

Ønsker du at spise sundere i det nye år? Men har du samtidig ikke tiden til at bruge lang tid i køkkenet hver dag på at lave sunde retter fra bunden? Så er en airfryer måske løsningen for dig. 

En airfryer er en fantastisk køkkenmaskine, der kan hjælpe dig med at tilberede sund mad på en nem, hurtig og bekvem måde. Denne artikel vil se nærmere på, hvad en airfryer er, hvordan den virker, hvorfor den er et sundere alternativ, og hvilke sunde retter der er oplagte at lave i den. 

Har du ikke allerede styr på, hvilken airfryer du skal investere i, kan du tjekke en airfryer test, for at finde den der passer bedst til dine behov.

Hvad er en airfryer, og hvordan virker den?

En airfryer er en køkkenmaskine, som bruger varmluftsteknologi til at tilberede mad. Den fungerer ved at cirkulere varm luft omkring maden, hvilket giver en sprød og lækker overflade, ligesom ved friturestegning. Forskellen er dog, at en airfryer bruger meget mindre olie eller slet ingen olie, hvilket gør den til et sundere alternativ.

En airfryer består essentielt set af et varmeelement og en ventilator, der skaber den varme luftstrøm. Du skal blot placere maden i airfryerens kurv, indstille temperaturen og tiden, og så klarer airfryeren resten. Den varme luft cirkulerer omkring maden og tilbereder den jævnt og hurtigt.

Hvorfor er en airfryer et sundere alternativ?

En airfryer er et sundere alternativ til traditionel friturestegning, fordi den bruger meget mindre olie eller slet ingen olie. Ved friturestegning nedsænkes maden som bekendt i fritureolie, hvilket kan gøre den fed og usund, når maden suger det til sig. Med en airfryer kan du opnå den samme sprøde og lækre overflade uden at bruge så meget olie. Dette gør det nemmere at spise sundere og reducere dit indtag af usunde fedtstoffer. 

For at få det bedst mulige resultat, kan det være en god idé at læse op på en airfryer test, for at finde en airfryer best i test. Så kan du være sikker på, at maskinen lever op til dine forventninger.

Hvilke sunde retter er oplagte at lave i airfryeren?

Når du har fået fingrene i den beste airfryer, som passer netop til dine behov, så skal du naturligvis i gang med at lave spændende, sunde retter. Her kunne nogle gode valg være:

  • Grøntsagschips. Traditionelt set laves chips jo i friture, men her bliver de lige så sprøde med en brøkdel af olien. Sørg for at skære dem så tyndt du kan, og læg dem gerne i blød først, så får du det bedste resultat. 
  • Kyllingelår. Hvem elsker ikke sprødt kyllingeskind? Det er netop det du får, når du tilbereder kyllingelår i din airfryer. 
  • Falafler. Skal det være vegetarisk, er falafler et oplagt valg. Disse steges også traditionelt set i meget olie, og derfor kan det virkelig gøre en forskel at bruge airfryeren i stedet. Prøv at lave dem næste gang du skal have pitabrød – det er en sikker vinder.
  • Bønnefritter. Vil du have et sundere alternativ til pommes frites, er bønnefritter vejen, du skal gå. De bliver fuldt ud lige så sprøde, og så er de fyldt med proteiner og kostfibre, som er perfekte til en sund kost.
  • Bagt blomkål. Blomkål er måske ikke verdens mest interessante grøntsag, men det bliver den, efter den har været en tur i airfryeren. Her bliver den helt sprød, og marinerer du den med for eksempel en harissadressing først, tilfører det enormt meget smag.

Det er naturligvis bare et fåtal af alle de retter, du kan lave med de beste airfryer. Kun fantasien sætter grænser. Så det er bare med at komme i gang med at lave sund og nem mad i airfryeren. Skynd dig at tjekke en airfryer test, og så er du klar.