Hjemmelavet sprød mysli uden sukker

Surdejsguide: lav din egen surdej – step by step

Surdejsguide: lav din egen surdej - step by step

Surdejsguide: Sådan skal din surdej gerne se ud, på 4-5. dagen. Se med længere nede i indlægget, hvor jeg forklarer guiden til din egen surdej – det er faktisk mere simpelt, end man tror.

Surdejsguide: lav din egen surdej – step by step

Surdejsguide – hvis du vil lave din egen surdej, så vil jeg forklare dig step-by-step hvordan du kommer igang

Jeg ved, at mange tror at et surdejsprojektet kan virke lidt besværligt og uoverskueligt, hvis man er ny på området. Sådan havde jeg det også selv i starten, da jeg begav mig i krig med en surdej. I virkeligheden er det ikke så vanskeligt, når man først kommer ordentlig igang. Derfor vil jeg også give dig en guide, hvis du nu alligevel skulle have lyst til at prøve dig af med surdejsbagning.

Et naturligt hævemiddel
Surdej består af en blanding med vand og mel, som under stuetemperatur over flere dage danner en masse mikroorganismer. Under gæringsprocessen vil mælkesyrebakterierne omdanne melets sukkerarter til mælkesyre og eddike. Her dannes der alkohol, mælkesyrebakterier og kuldioxid som er dét, der får dit bagværk til at hæve og samt er smagsgiverne.

For at der kan dannes nok gærceller og bakterier i surdejen, skal den stå i 4-5 dage, alt afhængig af dens udvikling. Efterfølgende har du et naturligt hævemiddel at bage med. Når du ikke skal bruge surdejen, kan du kan lade stå i køleskabet, og benytte den lige når det passer dig.

Ingredienser til opstart af surdej:
Vand
Hvedemel
Fuldkornsmel (fx. rugmel, grahamsmel, spelt mm.)


{ Guide til egen surdej – step by step }

Dag 1
1 dl hvedemel og 1 dl fuldkornsmel blandes med 2 dl vand. Det røres godt sammen til en ensartet dej. Kom dejen på et glas eller skål uden låg. Lad den stå på køkkenbordet og hygge sig til 3. dagen. Hvis den laver lag før, så rør gerne i den.

Dag 3
På 3. dagen, skal du røre i din dej, som så småt skulle begynde at blive til en surdej. Den skal fodres med 1 spsk hvedemel, 1 spsk fuldkornsmel og 2 spsk vand, rør godt! Lad surdejen stå på køkkenbordet, og rør gerne lidt rundt i den, i løbet af dagen.

Dag 4-5
På 4. dagen skal surdejen begynde at dufte lidt syrligt og danne små bobler i overfladen, som er tegn på gæringsproces, og at surdejen har dannet gavnlige gærceller, syrer og bakterier. Er den ikke klar på 4. dagen, lader du den blot stå en dag mere.

Nu er din surdej klar til at bage med. Ønsker du ikke at tage den i brug med det samme, kan du komme den på køl, med låg på.

Når du ønsker at bage med din surdej
Dagen før du ønsker at bage, skal du tage din surdej ud af køleskabet. Her fodre du den med 1 spsk. hvedemel, 1 spsk. fuldkornsmel og 2 spsk. vand. Lad den stå på køkkenbordet 1 døgn, her begynder den igen at boble. Det er den måde, hvorpå du aktivere den igen.

Hold liv i din surdej
Når først din surdej er kommet op og køre, så kan du faktisk have den i al evighed, så længe du passer og plejer den. Ja, den skal også fodres. Jeg bruger selv min surdej jævnligt, og fodrer den derfor hver 4-5. dag. Jeg har også ladet min surdej stå flere uger, uden at fodrer den. Den kan godt begynde at lugte meget sur, men tager jeg lidt fra og fodrer den på ny.

Min surdej skiller en brunlig væske?
Det er helt normalt. Hvis din surdej står i en længere periode, uden at blive fodret kan du risikerer at den skiller en brunlig væske foroven. Det skal du ikke være bange for! Du kan sagtens genoplive den igen, ved at fodre den med 1 spsk. hvedemel, 1 spsk. fuldkornsmel og 2 spsk. vand. Rør godt rundt i den og stil den ved stuetemperatur, uden låg i et døgn – så vil der dannes bobler igen.

Jeg håber du tør kaste dig ud i et surdejsprojekt. Dør din surdej, så tøv ikke med at prøve igen. Har du spørgsmål, kommentarer eller en opskrift på surdejsboller- eller brød, så hit gerne med den.

God fornøjelse! Vil du prøve en opskrift med surdej? Tjek Nemme surdejsboller uden gær.

Pssst… Vil du opnå endnu flottere brød? Prøv at se nærmere på denne autolyse metode: et (surdejs)bagetip.

Surdejsguide: lav din egen surdej - step by step

Billedet er taget af en nyfodret surdej, som får lov at stå et døgn på køkkenbordet, således den danner nye bobler inden brug.

Surdejsguide: lav din egen surdej - step by step

Billedet er taget af en nyfodret surdej, som får lov at stå et døgn på køkkenbordet, således den danner nye bobler inden brug.

Surdejsguide: lav din egen surdej - step by step

Billedet er taget af på 5. dagen af surdejen, hvor den nu er klar til brug.

TAK, FORDI DU LÆSER MED ♥

Følg også gerne med på min Facebookside, eller Instagram og Bloglovin

Kærligst Maria Charlotte

16 kommentarer

  • Maria

    Hej.
    Jeg har lige som så mange andre også kastet mig ud i min første surdej efter din gode guide 🙂
    Men allerede på 1. og igen her på 2. dagen har den dannet en brun væske på toppen, som du beskriver den kan gøre efter lang tid.
    I går rørte jeg i den, så det blev rørt ud i dejen igen, men i dag er det så vendt tilbage.
    Er det fordi den ikke lever eller har den det i virkeligheden fint?
    Skal jeg evt fodre den allerede i dag?

    KH Maria

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marialotte

      Hej Maria,
      Dejligt du har afprøvet guiden! Det kunne godt lyde som om, at den var dræbt. Bobler den? Hvis du prøver at tage 1 spsk fra, blande med 100g vand og 100g mel – lade den stå i 24 timer, også skulle den gerne være der. Det er en måde hvorpå du lige kan teste, om den skulle være i live. 🙂
      Kh Maria Charlotte

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine

    Hej Maria,
    Skøn guide og jeg har nu turde kaste mig ud i det.
    Jeg rørte min surdej sammen mandag aften, og efter din guide skal den stå 3 dage, dvs. Til torsdag hvor jeg skal røre/fodre den. Men allerede nu her på 2. Dagen lugter den syrligt, jeg kan fornemme lugten når jeg er i mit køkken.
    Det er også ligesom den har delt sig i tre lag hvor det midterste lag er væske, er den e proces korrekt eller helt i vejret??
    God aften,
    Hilsen Trine

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marialotte

      Hej Trine,
      Dejligt at du har kastet dig ud i surdejsprojektet! Det er dejligt, at den allerede er begyndt at lugte surt. Det er meget individuelt med de her surdeje – de er lidt utilregnelige 😉
      Hvis jeg var dig, ville jeg blot røre lidt i den. Fodre den lidt, og røre igen. Husk, ingen låg på. Skriv endelig igen, hvis du får brug for det!
      Kh Maria Charlotte

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Trine

      Hej Igen,
      Tusind tak for svar. Jeg vil forsøge mig igen.👍

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nina

    Hej.
    Jeg har nu kastet mig ud i at lave en surdej efter din opskrift. Min dej danner en hård skorpe oven på, men når jeg fjerner den her på 4. dagen er der lidt små bobler, det virker nærmest lidt skum-agtigt. Mon den bare skal stå til i morgen eller hvordan?
    Vh Nina

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marialotte

      Hej Nina,
      FEDT at du har fået lavet dig en surdej. Har du haft låget af eller på? 🙂 I så fald sker der ikke noget ved, at den har dannet en skorpe. Har du husket at røre i den? Du kan bare tage skorpen af, lige fodre den også røre i den igen, også laden den stå til imorgen, ja.
      Håber du blev klogere, eller skriver du bare igen!

      Kh Maria

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nina

      Jeg har ikke haft låg på. Jeg har kun fodret den på 3. Dagen hvor jeg også har rørt i den ellers har den bare fået lov at stå. Du har nemlig kun skrevet ud fra dag 3. at der skal røres så har ikke turde gøre det ellers 😂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nina

      Synes bare heller ikke rigtig at den er hævet… Men den ser ellers fin ud og er begyndt at lugte lidt syrligt

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marialotte

      Det er så fint, at den begynder at lugte syrligt. Du kan sagtens fodre den og røre efter dag 4. Det er ikke fordi den hæver voldsomt her i starten, men over længere tid kan den begynde på det når der er godt vækst i den.

      Kh Maria

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

    Hej 🙂 det er første gang jeg er gået i krig med en surdej – den er allerede vokset til det dobbelte her 28 timer efter den er rørt sammen og med masser af små bobler i toppen. Det er helt normalt, ikk? 🙈

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marialotte

      Hej Stine,
      Fantastisk! Det lyder til, at den har gode forhold. Du er velkommen til at sende mig et billede af surdejen på mail; marialotte93@gmail.com 🙂

      Det lyder helt normalt. Evt. kan du prøve at smage på den imorgen – den skal gerne begynde at smage lidt syrligt.

      Kh Maria Charlotte

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Tak for en god guide! Jeg har nu mod på at gå i krig med min allerførste surdej 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marialotte

      Fantastisk Camilla! Det er jeg så glad for at høre 🙂 Håber du bliver glad for det lille levende væsen.
      Kh Maria Charlotte

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er vild med denne guide! Knus <3

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmelavet sprød mysli uden sukker