Kofta på spyd
Kofta er de lækreste, krydrede kødboller. De er en udbredt spise i Mellemøsten og passer perfekt i hjemmebagte pitabrød. Jeg knuselsker pitabrød, og disse kofta passer som hånd i handske til pitabrød. De er nemlig krydrede og saftige.
Er du på udkig efter noget mere simpelt, kan kofta på spyd også serveres til en nem salat, eller du kan lave et større festmåltid ud af det og servere kofta som en del af en mezze.
Min opskrift på disse köfte på spyd kan laves på enten pande eller grill, og de er ikke sværere at lave end en gammeldags dansk frikadelle.
Kofta på spyd
Ingredienser
- 400 g hakket oksekød
- 2 fed hvidløg
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk stødt spidskommen*
- salt og friskkværnet peber
- 15 g olivenolie*
Køkkenudstyr
- Stegepande
- Træspyd
Fremgangsmåde
- Rør hakket oksekød, presset hvidløg og krydderierne sammen til en fars.
- Lad farsen hvile 5 minutter.
- Del farsen i 8 kødboller á 50 g. Form hver kødbolle oval og sæt dem på et spyd – du kan også vente med at sætte dem på spyd til de er stegte.
- Steg hver kødbolle i lidt olie på panden. Steg dem jævnt, omkring 5 minutter på hver side til de er gyldne, gennemstegte og har en sprød stegeskorpe.
- Servér evt. med tyrkiske fladbrød, tahindressing og tabouleh salat.
Hvad er kofta?
Kofta er en slags krydret kødbolle, som på tyrkisk kaldes köfte. Kofta findes i mange forskellige varianter i Mellemøsten, Balkan og Centralasien, hvor de spises på forskellige måder.
Min opskrift på kofta kan laves af enten lammefars eller oksefars, og de er stærkt inspireret af mellemøstlig mad. Derfor kan de fungere som en del af en mezze – en masse små retter, man spiser samtidig, så det er form for mellemøstlig tapas. Hertil er tabouleh salat, tyrkiske fladbrød og tahindressing perfekt. Du kan osgå se alle mine opskrifter på mellemøstlige retter, og finde mere inspiration til et samlet måltid.
I Tyrkiet findes næsten 300 forskellige varianter af köfte, så vi kan vist roligt sige, at der findes utallige måder at lave det på. Her får du min version.
Arabisk/tyrkisk köfta på spyd
Når du har lavet farsen af lam eller oksekød, skal de krydrede kødboller enten tilberedes på grill eller pande.
- På grilllen: Hvis du griller dem, er det nemmest at forme farsen på spyd før tilberedningen. Det er desuden en god idé at smøre grillristen med lidt olie inden du steger.
- På panden: Hvis du steger dem på panden, er det nemmest at vente med at komme på en pind til efter tilberedningen. Steg dem i rigeligt olie.
Kødbollerne krydres med hvidløg, garam masala og spidskommen og er ikke for stærke til at børn kan spise med. De vil desuden synes det er sjovt at spise kødbollerne direkte fra spyddet.
Opskrift på kofta med oksekød eller lam
Kofta er utrolig nemme at lave og smager meget anderledes, end vi er vant til at kødboller smager. Du kan lave opskriften med enten lam eller oksekød – begge dele passer godt til blandingen af krydderier. Servér kofta til dine foretrukne arabisk eller tyrkisk inspirerede retter. Gerne til brød, som fx fladbrød eller pitabrød, og en masse grønt.