Grøntsagslasagne med hytteost – helt uden kød
Jeg vil lige starte med at slå én ting fast – dén her grøntsagslasagne sidder altså lige i skabet! Både med konsistensen og smagen. Faktisk vil jeg gå så langt og sige, at det er én af de bedste vegetarisk lasagne, jeg nogensinde har smagt.
Er du normalt til den klassiske lasagne med oksekød, ligesom jeg – så tvivl ikke med at lave denne vegetariske variation af lasagne alligevel. Det kan jo være, at du kan skifte mening – eller i så fald, måske skifte den klassiske ud med denne lasagne uden kød, bare en gang imellem – for lidt afveksling eller hvis du ønsker at sætte fokus på mindre kød i hverdagen.
Grøntsagslasagne
Ingredienser
- 180 g røde linser*
- 2 stk rødløg
- 2 fed hvidløg
- 1 stk squash
- 6 stk gulerødder
- 200 g champignoner
- ½ tsk chiliflager*
- 1 spsk tørret basilikum*
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 stk grøntsagsbouillonterning
- 100 g frisk spinat
- 0,5 stk citron
- salt og friskkværnet peber
- 450 g hytteost
- 6 stk lasagneplader
- 2 stk mozzarellakugler
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader, varmluft.
- Kog linserne efter pakkens anvisning.
- Pil løg og snit det fint. Pres hvidløget.
- Riv squash og gulerødder groft – du kan evt. bruge en foodprocessor til det. Rengør champignon og snit dem fint.
- I en gryde svitses løg og hvidløg i lidt olie sammen med chili og basilikum, til løgene har fået en gylden farve.
- Tilsæt derefter gulerod, squash og champignon og steg videre i et par minutter.
- Tilsæt hakkede tomater og grøntsagsboullionterningen.
- Tilsæt de kogte linser og spinatblade. Rør godt, til bladende er “faldet sammen”. Smag til med citron, salt og peber.
- Start med et lag grøntsagsfyld i et ildfast fad. Kom så lidt hytteost på, og så lasagneplader. Gentag med at komme i lag og afslut på toppen med selv-skåret skiver af mozzarella.
- Bag lasagnen i ca. 30 min i 180 grader varmluft.
Opskrift på nem og sund vegetarisk lasagne med grøntsager
Her får du opskriften på en nem grøntsagslasagne, som er 100 % vegetarisk. Den er altså fri for både oksekød og bechamelsauce, men i stedet spækket med utallige grøntsager og hytteost. Den er derfor en forholdsvis fedtfattig grøntsagslasagne, og super rig på fuldkorn og fibre. Det gør den altså en smule sundere og ernæringsforbedret, end den traditionelle lasagne med hvide pastaplader og store mængder bechamelsauce. Her er der anvendt lasagneplader med fuldkorn, men det er en smagssag. Du kan sagtens anvende de almindelige.
Af grøntsager finder du squash, gulerødder, spinat, champignon og selvfølgelig tomater i den grønne lasagne. Der er altså ikke sparet på den del. Du kan evt. erstatte nogle af grøntsagerne med andre, eller udelade dem hvis du foretrækker nogle andre.
Brug hytteost i din grøntsagslasagne i stedet for bechamelsauce
Denne lasagne med masser af grøntsager er lavet med hytteost og mozzarella, fremfor en hvid bechamelsauce. Det gør den dog ikke mindre snasket eller lækker, fordi der er hytteost i – det tør jeg godt love!
Opskriften på den sunde grøntsagslasagne, har jeg udviklet med min veninde Michala. Da vi satte tænderne i den første bid, blev vi hurtigt enige om, at det ikke er sidste gang vi skal lave den!
Tip!
Har du en rest af fyldet, kan du komme det i fyldte auberginer. De er altså også værd at sætte på menuen, hvis du vil fortsætte i det vegetariske køkken.
Nu vi er ved auberginer, så vil jeg lige tippe dig om en anden ret der minder utrolig meget om lasagne, og så alligevel ikke. Der er nemlig ikke lasagneplader i en vegetar Mousakka, som er den opskrift jeg vil tippe om. Til gengæld er der fortsat lagt lag af skønne tomater, kartofler og auberginer. Mums, den må du altså lige kigge nærmere på ved lejlighed.
Den bedste vegetar lasagne uden kød
I stedet for kød, er der brugt røde linser i lasagnen. De har en skøn konsistens når de koges, og når de bliver vendt sammen med alle de lækre grøntsager, får man den skønneste kombination. Linser er rige på proteiner, hvorfor det øger mætheden en smule mere i denne grøntsagslasagne.
Portionen er stor og fylder godt, så du har rigeligt til madpakken eller mad til to dage. Varm den blot op igen næste dag, og servér med en grøn salat til. Så har du altså et formidabelt måltid foran dig.
Er du vild med linser?
Prøv flere af mine andre nemme hverdagsretter, hvor der er linser i.