Fennikelsalat med appelsin og granatæble
Jeg elsker fennikel, som i virkelig elsker. Det har simpelthen sådan en fantastisk smag, der minder om lakrids, og så knaser det på den mest vidunderlige måde. Fennikel er i familie med dild, som jeg også har stor kærlighed til – men det er nok en anden snak.
Jeg må indrømme at have mange mennesker, der ikke kan lide fennikel. Og det er måske også lidt en smagssag, men jeg tror langt de fleste vil falde for denne salat. Hemmeligheden er nemlig at skære fenniklen virkelig tyndt, så man ikke skal tygge på et stort stykke fennikel, men får alle de andre lækre ingredienser med i hver bid.
Fennikelsalat med appelsin
Ingredienser
- 2 stk fennikel
- 1 stk citron
- 4 stk appelsiner
- 1 stk granatæble
- 2 spsk olivenolie*
- ¼ tsk flagesalt
Fremgangsmåde
- Skær fennikel meget tyndt med en skarp kniv, eller på et mandolinjern. Vend det med saften fra en hel citron.
- Skær skrællen af dine appelsiner og skær dem herefter i grove tern.
- Frigør granatæblekerner.
- Vend skiver af fennikel sammen med appelsinstykker og granatæble og kom det hele på et fad.
- Lige inden servering hældes lidt olivenolie over sammen med et drys flagesalt.
Sprød fennikelsalat med appelsin og granatæble
Fennikel er en dejlig grøntsag, som vi har i sæson fra juni til oktober. Det tilføjer sprødhed til en salat, og du får derfor en rigtig frisk og indbydende salat, når du bruger fennikel. Og fennikel byder selvfølgelig også på masser af god næring. Det er en fiberrig grøntsag med mange vitaminer og mineraler, herunder særligt A og C vitamin, folinsyre, jern og zink.
Så der er ingen grund til ikke at kaste sig over denne opskrift. Fennikel skal nok fortrylle dig, det lover jeg! I samspil med appelsin og granatæble, bliver salaten til en skøn smagskombination af sødt, syrligt og noter af lakrids. Mums. Samtidig får du helt fantastiske farver, så salaten også er en fryd for øjet. Den minder lidt om denne appelsin salat, der også er med appelsiner – derudover er der bare drysset med myntesukker.
Hvis du er helt pjattet med de små røde skønheder, vil jeg lige tippe dig om denne granatæblesalat med avocado og spidskål eller min opskrift på quinoasalat, hvor der også er feta i.
Sådan laver du en lækker simpel sommersalat med fennikel
Fennikel kan tilberedes på overraskende mange måder. Det kan bages i tern ligesom rodfrugt, det kan grilles med lidt parmesan, det kan dampes, marineres, tilføjes til sammenkogte retter og det kan ristes. Absolut nemmest er det dog slet ikke at tilberede fenniklen, som jeg gør her i salaten. Sprødheden bibevares nemlig bedst, når man bare snitter fine og tynde skiver af fennikel. Du kan med fordel bruge et mandolinjern til at få helt tynde snitter. Og herefter gælder det bare om at blande det sammen med de lækre salatingredienser. Vil du være på forkant med salaten, så smid dine tynde skiver af fennikel i isvand, og stil det i køleskabet til du skal bruge det.
Fennikel passer virkelig fint til kål, så en anden mulighed er også denne rosenkålssalat, hvor du får mulighed for at prøve endnu en glemt grøntsag af, men hvor fennikel stadig er i også. Er du omvendt ikke så meget til kål, så passer fennikel også virkelig fint sammen med sød kartoffel. Find dig en god dressing til.
Den perfekte fennikelsalat til fisk
Salaten er simpel og let, så den mætter ikke alene, men egner sig super godt som tilbehør. Fennikelsalaten er god til lette fiskeretter, fx til laks eller torsk. Server den fx til en ret med dampet fisk og nye, danske kartofler. Følger vi fennikels sæson, så er salaten nemlig helt bestemt en sommersalat. Brug den derfor også til grillaftener, hvor man kan have brug for noget let og sprødt ved siden af pølser og grillkød. Så er denne fennikel salat et oplagt bud.
I den helt anden boldgade kunne man også sagtens servere denne salat med fennikel til lam, fx til påske eller en sommeraften, hvor der skal kræses om gæsterne og smagsløgene.