Falafel vaffel med forskellige toppings
Det blev tid til at eksperimentere lidt med vaffeljernet igen – der er jo så mange gode kombinationer og muligheder for at lave både madvafler og søde vafler. Denne gang blev det til nogle falafelvafler – altså en vaffeldej der hovedsageligt består af kikærter. Sådan ligesom hvis det faktisk var falafler man ville lave, bare forklædt som en vaffel i stedet for små friterede kugler. Min kæreste kalder dem for ’flafler’, og det er sgu meget sjovt navn, nu hvor man kombinerer vafler med falafler.
De lettere grønne madvafler her er perfekte til frokost eller en let aftensmad, som kan toppes med alverdens gode sager. Mere om det længere nede i indlægget, hvor jeg kommer med mine bud på den perfekte sammensætning.
Falafel vaffel
Ingredienser
Vafler
- 240 g kogte kikærter (svarende til 1 dåse)
- 2 stk æg
- 1 stk løg
- 1 fed hvidløg
- 2 tsk stødt spidskommen*
- 20 g hvedemel (2 spsk)
- ½ bundt bredbladet persille
- ½ stk citron
- 1 tsk bagepulver*
- 30 g olivenolie* (2 spsk)
- 2 tsk flagesalt
Serveringsforslag
- 60 g hummus
- ½ stk granatæble
- 100 g rucola
- 1 stk avocado
Køkkenudstyr
- Vaffeljern
Fremgangsmåde
Vafler
- Dræn kikærterne for vand og hæld dem i en skål, hvor de stavblendes med de øvrige ingredienser. Dejen skal blive ret tyk.
- Varm dit vaffeljern op.
- Hæld to store spiseskefuld falafeldej på.
- Pas på med at bruge for meget dej, da det så vil løbe ud af siderne på vaffeljernet.
- Lad dem bage i ca. 5 minutter til de er let gyldne.
- Spis dine vafler, med dine foretrukne toppings.
Sprød falafel vaffel
Selve dejen er med inspiration fra min opskrift på verdens bedste falafler, hæhæ. Det er en lidt sjov ting at lave madvafler i stedet for – faktisk er opskriften i sin tid lavet med min gode veninde Elisa tilbage i 2017. Siden hen har jeg lavet opskriften igen og igen, fordi den er så nem, simpel og budgetvenlig. Det gode er desuden, at du hurtigt kan få stillet din træng (en smule) med disse falafel vafler, hvis du ikke gider til at fritere mv.
Vaflerne steger/bager jeg i et hjerteformet vaffeljern, i en blanding af smør og olie – det synes jeg giver det bedste resultat, hvor de bliver gode sprøde.
Du kan blive inspireret af vores andre opskrifter på billig aftensmad.
Opskrift på falafel vafler
Opskriften er virkelig simpel og nem at lave – faktisk kan du bikse dejen sammen på under fem minutter, alle ingredienserne skal nemlig blot blendes sammen. Derefter lader jeg dejen hvile i ca. 15 minutter, hvorefter den bages i vaffeljernet.
Falafelvaflerne indeholder få ingredienser: Kikærter, æg, løg, hvidløg samt krydderier, olivenolie, bagepulver og salt. Persille tilsætter jeg også, og det giver den flotte lidt grønlige farve – det kan du sagtens udelade, eller erstatte med fx spinat eller grønkål. Jeg bruger desuden kikærter på dåse, men du kan med fordel sætte kikærterne i blød dagen forinden.
Jeg bruger lidt mel i dejen, men jeg har også lavet dem flere gange uden. Så du kan sagtens lave glutenfrie falafelvafler.
Læs også: Hvis du er glad for madvafler, vil du med garanti også finde min opskrift på græskarvafler, spinatvafler eller rødbedevafler spændende.
Tilbehør og topping til falafelvafler
Når det kommer til tilbehør og toppings til falafel vaflerne er det kun fantasien der sætter grænser. Der er mange gode smagskombinationer, for hvad du kan kommen ovenpå sådan en lækker madvaffel. Her er gode bud på hvad du kan komme på:
- Salat: Jeg bruger som regel altid en form for bladgrønt. Jeg veksler mellem frisk spinat, rucola eller et mix.
- Dip: Jeg kommer som regel en god hjemmelavet cremet hummus, som jeg synes komplimenterer smagen af falafel rigtig godt. Det kunne også være en bønnespread, baba ganoush eller myntedip. Alle dips er afprøvet på, og det smager godt!
- Syltede rødløg: Endnu en god topping er syltede rødløg. En ingrediens som både pryder madvaflerne godt, men også som smager virkelig godt på! De sød-syrlige løg er så gode på.
- Granatæblekerner: De er smukke på, og giver lidt knas.
- Avocado: Avocado giver fylde, mæthed og et par skiver er lækkert!
- Dressing: Allerbedst synes jeg en tahindressing er perfekt!
- Feta: Lidt smuldret feta, for et saltet og cremet twist.
Spis også vaflerne som wraps, hvor du kan fylde dem med fx hummus. De er perfekte til madpakken – både til børn og voksne.
Opskrift på vegansk falafelvaffel
Det er muligt at lave en falafelvaffel uden æg. Min kollega her i blogverdenen, Maria Silje, har lavet sit bud på en virkelig lækker vegansk falafelvaffel med tabouleh salat, så hvis du altså spiser vegansk er den klart værd at afprøve. Du får en dejlig grøn vaffel, spækket med smag – ligesom falafler. Dertil en skøn tabouleh salat med blandt andet agurk, rødløg og frisk peberfrugt.