Klatkager af risengrød
Nogle gange bruger jeg mere end et døgn på at bage luftige surdejsboller. Andre gange skal det bare gå stærkt, smage vildt lækkert og, ja, være lidt klattet. Hertil er denne opskrift en klassiker.
Klatkager er uden konkurrence den mest perfekte morgenmad eller eftermiddagssnack dagen efter du har spist risengrød. Det er altså både vildt lækkert, nemt OG en god måde at undgå madspild på. Får du ikke spist alle klatkagerne kan de også sagtens lunes i ovnen senere på dagen, eller et par dage efter.
Klatkager af risengrød
Ingredienser
- 1 stk æg
- 350 g færdiglavet risengrød (kold)
- 1 spsk rørsukker*
- 30 g kartoffelmel*
- smør (til stegning)
Fremgangsmåde
- Del æggehvide og æggeblomme i hver sin skål.
- Rør risengrød, æggeblomme, sukker og kartoffelmel sammen i en skål.
- Pisk i en anden skål æggehviderne helt luftige og stive. Vend lidt efter lidt sammen med risengrøds-massen og rør det forsigtigt hele sammen.
- Varm en pande op med smør og kom 1-2 spsk dej på panden. Steg ved middelvarme på begge sider, til de er lettere gyldne.
Pssst… har du endnu mere risengrød til overs, så MÅ du altså også lige tjekke denne risalamande kage ud, som også er en skøn juleopskrift. Den smager SÅ godt og kan altså serveres til både julefrokost eller juleaften, hvis du vil lege med det utraditionelle. Du kan selvfølgelig også sagtens gå med den klassiske opskrift på risalamande.
Den bedste opskrift på klatkager af risengrød – min mormors
Opskriften her er præcis som min mormor lavede dem – min mor har fået opskriften af hende, og jeg har fået opskriften af min mor. En opskrift, der kan overleve fra generation til generation, er testet mange gange, og den holder stadig. Derfor vil jeg godt våge at påstå, at den simple opskrift på klatkager af kogte ris er en af de bedste derude.
Til dejen skal du bruge ét æg, som deles i hvide og blomme. Risengrød, æggeblomme, sukker og kartoffelmel blandes sammen, mens æggehviderne skal piskes til de er stive og luftige i en anden skål. Bland de to ting sammen forsigtigt – og voila, så er dejen klar. Der kan med fordel tilsættes kanel, vanilje, kardemomme eller alle tre til dejen for at gøre den ekstra velsmagende og krydret. Sådan rigtig juleagtig, hvis du endnu ikke er træt af kanel.
Glutenfrie klatkager uden mel
Kagerne er uden mel – og derved også glutenfrie – og så er de ret fedtfattige. Indtil du kommer dem på panden i hvert fald. Jeg anbefaler at man steger i smør, så de ikke hænger fast i panden, men forsøger du at begrænse fedtindholdet i maden, kan du også sagtens bruge benytte en non-stick pande. Smør er bare bedst at stege i 😉
Jeg steger som regel klatkagerne, da jeg synes det er nemmest. Men det kan også sagtens lade sig gøre at bage dem i vaffeljern. En anden måde at undgå fedtstoffet på, er ved at tilberede dem i ovn. Det har jeg dog ikke selv prøvet, men jeg er sikker på resultatet også vil blive godt. De vil så bare ikke opnå samme sprødhed og gyldne overflade.
Klatkager laves som regel af en rest risengrød, men hvis du kun spiser risengrød til jul og ikke året rundt, så er det selvfølgelig lidt ærgerligt at vente til december, før man kan spise klatkager. Ris er klart det mest oplagte at bruge i juleperioden, men resten af årets måneder kan man også sagtens lave klatkager af havregrød. Husk dog på at grøden skal være kold før du blander dejen sammen.
Tilbehør til klatkager
Der er rigtig mange måder, hvorpå man kan servere klatkager. Der er nemlig alt muligt tilbehør, som gør sig godt til de nemme kager. Jeg er personligt stor favorit af kombinationen klatkage og syltede blommer i kanel, som bestemt ikke gør spisen mindre julet. Men det smager vildt godt! Du finder min opskrift på syltede blommer her.
Skal klatkagerne serveres for børn, kan det dog godt være, man skal gå i en lidt anden retning. Servér med det, der plejer at høre sig til pandekager og vafler: Sirup, flormelis, syltetøj, chokolade og banan, citron og sukker osv. Simpelt og lækkert! Jeg kan fx anbefale at hælde lidt kanelsirup på, for at gøre det endnu mere julet.
Husk du altid kan finde mere inspiration og madbilleder på min Instagram, hvor jeg dagligt spreder min madglæde for gode råvare og velsmagende mad.