Kærnemælkshorn med æble og marcipan
Kernemælkshorn er en klassiker, som de fleste nok kender eller har smagt. Jeg har ihvertfald fået en del kernemælkshorn med remonce som barn, når jeg var ved bageren med min mor. Kan det passe, at dem man køber hos bageren, oprindeligt er med hindbær eller tager jeg helt fejl her?
Kærnemælkshorn med æble og marcipan
Ingredienser
Æblemos
- 3 stk æbler
- 30 ml vand
- 1 tsk vaniljepulver*
Kernemælkshorn
- 200 g kærnemælk
- 100 g smør
- 25 g gær
- 45 g sukker
- ¼ tsk flagesalt
- 275 g hvedemel
- 100 g fuldkorns speltmel
Desuden
- 75 g marcipan
- 1 stk æg
- 40 g mandler*
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
Æblemos
- Skrald æblerne og skær dem i tern. Kog dem møre med i vand og tilsæt vaniljepulver. Lad mosen afkøle – gerne i køleskab.
Kærnemælkshorn
- Lun kærnemælk og smør i en lille gryde til det er lillefingervarmt. Hæld det i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt og melet – lidt efter lidt. Ælt dejen grundigt til den er glat og smidig. Tilsæt lidt ekstra hvedemel, hvis dejen er for våd. Dejen skal kunne slippe fingrene.
- Lad dejen hæve i 30 minutter, lunt og tildækket på køkkenbordet.
- Rul dejen ud i en stor cirkel. Skær 12 trekanter – ligesom når du laver pølsehorn. For enden af hver trekant lægges en lille klat æblemos og revet marcipan. Rul dem herefter sammen til horn.
- Læg kernemælkshornene på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve 45 minutter. Pensl dem med et pisket æg og drys med hakkede mandler.
- Bag hornene i en forvarmet ovn i cirka 12 minutter ved 200 grader varmluft.
Opskrift på gammeldags kærnemælkshorn
Duften af hjemmebag er noget af det bedste – specielt når det også dufter sødt, og man nærmest ikke er i tvivl om at der er rigeligt med smør i dejen. Ikke noget fancy, men de gammeldags kernemælkshorn, fungere bare. Hornene her er nemme at lave, og så er de da bare nuttede at se på.
Får du ikke spist dem alle, kan de snildt kommes i fryseren. Hvis du desuden har en klump marcipan tilovers, kan du fx bruge det i en lækker rabarbermazarin tærte.
Fyld til kærnemælkshorn
Fyldet i kernemælkshorn kan heldigvis varieres i det uendelige. Jeg har ihvertfald prøvet mig af med flere variationer igennem årene, men da æblerne er i sæson lige nu vil jeg dele en opskrift med jer, hvor de i kombination med marcipan altså udgør fyldet i disse horn. Opskriften lavede jeg faktisk sidste år hjemme hos Ditte, da jeg var i praktik ved hende. Jeg fik bare ikke delt den med jer – men bedre sent end aldrig, ikkesandt?
Læs også: bagt grød med æbler eller opskrift på scones med æble og mandler.