Flanksteak – guide til tilberedning
Kan man lave perfekt flanksteak på panden? Dén udfordring satte jeg mig for at klare i den her uge, og det viser sig, at man sagtens kan få en virkelig mør og saftig flanksteak stegt på panden. Også selvom man oftest tænker på flanksteak på grill. Det er faktisk nemmere på panden end du nok tror!
Flanksteak – eller flankesteg – er et forholdvis billigt stykke kød, men hvis du tilbereder det som her i min opskrift, så får du et fantastisk stykke kød med masser af saft og smag. Det er perfekt weekendmad eller gæstemad. Du kan også snildt servere flankesteg som hovedret til nytår.
Sådan griller du en flanksteak på panden
Når du skal lave flanksteak på panden, så kan du bruge enten en almindelig pande eller en grillpande. Hvis du mest vil efterligne flanksteak på grill, så skal du selvfølgelig vælge en grillpande.
Min opskrift på flankesteg er til 4 personer. Det kommer selvfølgelig lidt an på størrelsen af steaken, hvor mange, der kan blive mætte: Du skal gerne bruge 125 g kød pr. person.
Skal du lave flanksteak til mange? Så er det heldigvis super nemt at stege en sagtig flankebøf (eller fem) på panden, og du kan læse dig frem til præcis hvordan lige herunder. Spoiler alert – det går stærkt!
Opskrift på pandestegt flankesteg
Første tip til en lækker flankebøf er at tage kødet ud af køleskabet en halv time til en time, før du skal tilberede det, så det opnår stuetemperatur. Det gør det nemlig nemmere at få et mørt frem for tørt stykke kød.
Dernæst skal din flankesteg have et minut på hver side – på en meget varm pande! Sådan får du nemlig en god stegeskorpe. Herefter skruer du ned og steger videre i smør, indtil kødet er mørt og rosa indvendigt. Det er det ved en temperatur på ca. 56 grader. Har du et stegetermometer, så brug det endelig. Ellers skal du bare regne med ca. 3-4 minutter på hver side.
Til sidst det allervigtigste tip. Lad nu stegen hvile! Det er ligegyldigt om du laver stegen på grill, på panden eller i ovn. Den skal hvile 10 minutters tid, før du skærer.
Skal du stege flere bøffer, skruer du bare panden op på højeste blus, når den første steak er kommet af panden.
Flanksteak på panden
Ingredienser
- 500 g flanksteak (eventuelt 2 stk af 250 g)
- 10 g olivenolie*
- 15 g smør
- 1 fed hvidløg
- 3 kviste timian
Fremgangsmåde
- Tag flanksteaken ud fra køl ca. 30-60 minutter før den skal steges, så den får stuetemperatur.
- Steg flanksteaken på en meget varm pande i olie i ca. 60 sekunder på hver side. Skru ned for varmen og tilsæt smør og hvidløg og steg yderligere 3-4 minutter på hver side.
- Kom steaken over på et stykke sammenkrøllet sølvfolie (det gør at bøffen ikke steger videre, men bare ligger og trækker/hviler).
- Krydr med salt og peber.
- Skær kødet efter 8-10 minutters hvile.
Tilbehør til flanksteak
Sådan en lækker flanksteak udskæring kan du servere til nærmest alt slags tilbehør. Generelt ville jeg servere meget af det samme, som jeg også serverer som tilbehør til oksemørbrad.
Af grønt kunne det være hasselback kartofler eller stegt rosenkål (eller begge).
Af sauce er det vildt lækkert med en rødvinssauce, champignonsauce eller bearnaisesuace. Any sauce går godt som tilbehør nærmest!
Spørgsmål og svar til opskriften på en mør flanksteak
Hvordan er udskæring af flanksteak?
Når du skærer en flanksteak ud, så skal du skære på tværs af fibrene, som med fleste andre slags udskæring af kød. Husk at lade stege hvile, før du skærer!
Hvad skal temperaturen være på flankstegen?
Sigt efter at ramme en temperatur 56 grader, så får du en perfekt rosa steg.