Fiskefrikadeller
Jeg har været så heldig at få fingrene på min kærestes farmors opskrift på fiskefrikadeller, så den får I selvfølgelig straks! Jeg elsker fiskefrikadeller, både de hurtige man kan hente i fiskeforretningen, men også når man laver dem selv og lægger tid og kærlighed i.
Olivers farmors opskrift er på fiskefrikadeller med bacon, men bacon kan selvfølgelig udelades. Hvis du nærer stort kærlighed til dette ”krydderi” er der selvfølgelig ingen grund til at ændre på en opskrift, som alt taget i betragtning er gennemprøvet af et par generationer.
Fiskefrikadeller
Ingredienser
Fiskefrikadeller
- 500 g torskefilet
- 1 stk løg
- 1 stk æg
- 15 g hvedemel
- salt og friskkværnet peber
- 30 g bacon
Remoulade
- 80 g pickles
- 60 g græsk yoghurt 10 %
- salt og friskkværnet peber
Dild-dressing
- 1 bundt dild
- 20 g mayonnaise
- 40 g creme fraiche 18 %
- salt og friskkværnet peber
- 0,5 stk citron
Fremgangsmåde
Fiskefrikadeller
- Kør torskefilet gennem en kødhakker – du kan også evt. få din fiskehandler til dette.
- Hak rødløg fint.
- Rør fisken sammen med løg, æg, mel og baconstykker (kan udelades, men giver god smag!). Krydr med salt og friskkværnet peber.
- Lad farsen hvile i minimum 20-30 minutter.
- Form otte frikadeller og steg dem på en varm pande i et par spsk smør. Steg dem færdige til de har en sprød og gylden overflade.
Remoulade
- Rør mayonnaise og pickles sammen.
- Smag til med salt og peber.
Dild-dressing
- Snit dild fint og rør sammen med mayo og cremefraiche. Smag til med salt, peber og citronsaft.
- Server remouladen eller dildressing til et par skiver ristet rugbrød og fiskefrikadeller.
Nem opskrift på fiskefrikadeller til frokosten
Denne opskrift på fiskefrikadelle egner sig perfekt til at tage med til påskefrokosten eller julefrokosten. De smager nemlig skønt på rugbrød – og især hjemmebagt rugbrød med tilsat surdej. Det synes jeg er en totalt vinderkombination.
De er også børnevenlige, hvilket er smart, hvis man følger den klassiske tradition til højtidsfrokoster med at servere fisk først. For mens de færreste børn kan lide sild, er det de fleste der elsker at spise et par lækre fiskedunser. Fiskefrikadellerne her er også rigtig fine at have med i madpakken.
Hjemmelavet fiskefrikadeller med torsk
Måden jeg laver disse frikadeller på er ret simpel. Jeg bruger torsk, men andre typer fisk kan også bruges. Torskefileten skal køres gennem en kødhakker, men hvis du ikke har sådan en i køkkenet, kan din fiskehandler helt sikkert også gøre det for dig.
Fisken skal nu blot røres sammen med de øvrige ingredienser, så du får en fars, der minder ret meget om en frikadellefars. Har du ikke prøvet at lave fiskefrikadeller før, skal du derfor vide at det altså ikke er ret meget sværere end helt almindelige frikadeller! Du kan evt. også bruge en minihakker til at opnå en fin fars. Og når vi nu lige er ved fars, så vil jeg slå et slag for én af mine yndlings opskrifter med fisk, nemlig farseret rødspætte med fyld af kammusling. Det smager himmelsk.
Fiskefrikadeller stegt på panden
Nå, men tilbage til de lækre deller… Det er en god ide at lade farsen hvile i 20-30 minutter, da farsen så er nemmere at have med at gøre, og den trækker smag. Herefter skal frikadellerne bare formes og steges på en pande i smør. Mht. stegetid kan du holde øje med, hvornår fiskefrikadellerne ser sprøde og gyldne ud. Mine får som regel 5 min. på hver side.
Jeg vil ikke umiddelbart anbefale at lave disse fiskefrikadeller i ovn, da de i så fald ikke får den sprøde stegeskorpe. Dog kan det godt lade sig gøre og det er især smart, hvis du skal lave en stor portion. Men altså, kan vi ikke godt blive enige om at fiskefrikadeller altså bare SKAL steges i smør?!
Tilbehør til hjemmelavede fiskefrikadeller
Jeg har allerede nævnt en af de vigtigste elementer til en god mad med fiskefrikadeller: Nemlig en god skive rugbrød. Men en anden absolut gylden ingrediens er selvfølgelig remoulade. Du kan også sagtens købe en god økologisk variant, der er færdiglavet.
Remoulade kan meget nemt laves med blot to ingredienser: Pickles og græsk yoghurt. Det skal blot røres sammen og så har du en lækker, hjemmelavet remoulade, som også kan medbringes til næste højtids frokostbord.
Fiskefrikadellerne kan spises på en nem rugbrødsmad med remo, men de kan også sagtens serveres med en lækker salat og fx kartofler til aftensmad. En kartoffelsalat ville også være vildt lækkert. Hvis du ikke kan få nok af fisk, så kommer her også min opskrift på hjemmelavet fiskefilet – akkompagneret med remoulade, selvfølgelig!
Tip til hvis du har købt for meget torsk
Jeg har en anden opskrift med torsk liggende på bloggen, som er virkelig lækker. Det er mere en ret som kan spises til aftensmaden eller en let frokost. Opskriften jeg skriver om, er denne lækre brandade med torsk.