Dampede muslinger: Moules marinières

Dampede muslinger

Jeg kan næsten ikke sidde på en restaurant, der har dampede muslinger på menukortet, uden at bestille det. Selvfølgelig gerne med hjemmelavede pommes frites til, for der findes ikke en bedre kombination end muslinger, der tager dig til havet, og så sprøde pomfritter, der i den grad behager smagsløgene. Selvom Moules frites er en fin og fransk spise, så vil jeg alligevel vove at påstå, at det sagtens kan fungere som comfort food. Måske ikke lige hvis man har tømmermænd, men ellers. Eller jo, faktisk også dér.

Dampede muslinger kan også sagtens spises uden pomfritter, som ’Moules Marinières’ som det så smukt hedder på fransk, og det er denne ret I får en opskrift på her. Min kæreste laver det nemlig til UG, og det er blandt mine favoritter. Måske fordi det er så let at drømme mig tilbage til Paris, når jeg spiser muslinger. Åh, jeg savner Paris og de måneder vi boede der.

Dampede muslinger

Dampede muslinger i hvidvin og fløde

Dampede muslinger i hvidvin og flødesauce med ovnkartofler til. Her får du en simpel opskrift samt tilberedningsmetode af de klassiske blåmuslinger, som kan spises til hovedret/forret.
4,52 fra 27 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse15 minutter
I alt30 minutter

Ingredienser

  • 3000 g blåmuslinger
  • 1 stk løg
  • 1 fed hvidløg
  • 5 kviste frisk timian
  • 4 stk tomater
  • 2 stk squash
  • 30 g olivenolie*
  • 200 ml hvidvin
  • 300 ml fløde
  • 1 bundt dild
  • ½ bundt persille
  • 1 stk citron
  • salt og friskkværnet peber

Noter

TIP: Man kan med fordel bruge andre grøntsager og krydderurter end de nævnte, fx gulerod, porrer, peberfrugt samt krydderurter som estragon, purløg og kørvel. 

Fremgangsmåde

  • Rens muslinger grundigt i rindende vand. Hvis der er nogle muslinger som er åbne, kan man lige banke dem på skallen, hvis de ikke lukker sig, skal de kasseres. 
  • Snit løg og hvidløg fint og hak timianen. Skær tomater i kvarte, og squash i tynde strimler. 
  • Tag en stor gryde og skru op på det højeste blus. Når gryden ryger, kommes olivenolie i, kom derefter løg, hvidløg, og timian i og lad det stege i ca. 30 sekunder, kom så tomater og squash i og lad det stege med i yderligere 30 sekunder.
  • Kom nu muslingerne i gryden og vend det hele godt rundt. Kom nu hvidvinen i og lad det fordampe, tager ca. 30 sekunder. Kom fløden i gryden og læg låg på gryden og lad muslingere dampe i ca. 5-10 min. De er færdige når de har åbnet sig. 
  • Når muslingerne er færdige, tilsættes grofthakket dild og grofthakket persille i gryden sammen med saften fra en hel citron.
  • Smag til med salt og peber (pas på med salten, da muslingerne i sig selv er salte).
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
hvidvinsdampede muslinger

dampede muslinger med hvidvin og fløde

Hvidvinsdampede muslinger

Det meste af arbejdet, når man skal lave dampede muslinger, er når de skal renses. Der skal lidt forarbejde til, men når det er gjort, tager det ingen tid at dampe muslingerne. 

Jeg damper dem i hvidvin, og smager også altid til med hvidvin. Du kan bruge lige den hvidvin du har lyst – det behøver ikke at være noget fancy. Men eftersom man ikke skal bruge en hel flaske, så er det jo en god idé at vælge en hvidvin, som man kan nyde resten af bagefter. 

Sådan skal muslinger tilberedes

Tilberedning af muslinger foregår helt simpelt ved at dampe dem i hvidvin og fløde. De skal dampe i ca. 5-10 minutter eller til skallerne har åbnet sig. Så på den måde, er det nemt at vide, hvornår de er færdige. 

Har du muslinger til overs fra middagen, så smid dem endelig ikke ud! De kan nemlig bruges til at lave en fantastisk pasta med muslinger – en italiensk ret med muslinger, som smager SÅ godt. 

Opskrift på dampede muslinger til hovedret

Hvidvinsdampede muslinger kan sagtens fungere som hovedret. Spiser man det uden fritter, bør man regne med ca. 750 g muslinger pr. person. Det kan lyde af meget, men der er jo ikke så meget kød inde i hver muslingeskal. Og man skal blive ordentligt mæt! 

Under muslingeskallerne gemmer der sig desuden en skøn suppe med grønt, som man kan spise med fx et nybagt surdejsbrød til. 

Så hvis du føler dig for at flotte dig lidt til næste parmiddag eller familiesammenkomst, kan du roligt kaste dig ud i at servere blåmuslinger. Det er heldigvis super simpelt at lave og kræver ikke fransk kokkekunden eller videre kendskab til franske madopskrifter, det lover jeg!

Dampede muslinger som forret

Beregn 500 g muslinger pr. person, hvis du ønsker at bruge opskriften til forret.

Klassisk Moules Marinières med blåmuslinger

De muslinger, man finder i supermarkedet og alle vegne er danske muslinger. Blåmuslinger laver vi nemlig mange af i Danmark, så selvom det er super fransk at lave retter med muslinger, er det en ganske bæredygtig spise her i Danmark også! 

Jeg har også fået det utallige gange i Frankrig, hvor Moules Marinières er at finde overalt. Marinières hentyder sådan set bare til saucen, der består af hvidvin.  

Dampede muslinger med fløde
tilbehør til muslinger

Dampede muslinger, Moules marinières

Tilbehør til dampede muslinger

Serverer man muslinger i hvidvin, så er det oplagte tilbehør selvfølgelig fritter. I denne omgang har jeg lavet ovnkartofler til, som også fungerer super godt. En grøn salat skader naturligvis heller ikke! 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 1007
4,52 from 27 votes (26 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

5 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments