Svampetærte med timian og rødløg
Nem hverdagsmad elsker jeg. Svampetærte er nem aftensmad, og perfekt på dage hvor det gerne må være lidt nemt. Nemt fordi du sagtens bare kan købe en tærtedej, så du blot skal tænke på at klargøre fyldet der består af en æggemasse, svampe, rødløg og krydderurter.
Jeg har lavet denne opskrift med billeder der viser fremgangsmåden, så du kunne endda, hvis du selv ikke gider, eller hvis det er en andens madlavningsdag sætte dem i køkkenet og lave denne nemme tærte. Du kan selvfølgelig også se andre opskrifter på madtærter, hvor samme tilgang med tærtebunden også gælder – Det er bare nemt!
Hvis du står med for meget tærte tilbage og en mæt mave kan du skære den resterende tærte ud i portionsanretninger og fryse ned. Så har du en endnu nemmere og dertil lækker frokost eller hurtigt aftensmad en anden dag. Du kan også bare sætte den i køleskabet og spise den kold dagen efter. Og et godt tip herfra: Server denne lækre svampefyldte tærte med en god klassisk grøn salat til. Det holder bare altid.
Svampetærte
Ingredienser
- 200 g hvedemel
- 50 g olivenolie*
- 100 ml vand
- 1 tsk flagesalt
Fyld
- 2 stk rødløg
- 350 g champignoner
- 15 g smør (til stegning)
- 2 stk æg
- 150 g creme fraiche 18 %
- 1 tsk muskatnød*
- 5 kviste frisk timian
- salt og friskkværnet peber
- 50 g vesterhavsost
Køkkenudstyr
Noter
- Skær tærte ud i portioner og frys den ned.
- Kan spises næste dag, både kold og lun.
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180° varmluft.
- Lav tærtedejen i følge opskriften ved at ælte alle ingredienserne godt sammen.
- Rul tærtedejen ud på et lettere meldrysset bord og kom den i et tærtefad på ca. 25 cm i diameter. Stik med en gaffel et par huller i dejen og forbag den i ca. 8 minutter. Imens klargøres fyldet.
Fyld
- Pil rødløg og hak det i tern.
- Rens champignon og skær dem i kvarte.
- Svits rødløg og champignon på en pande i lidt smør, til det er lettere gyldent. Krydr med to kviste finthakket friske timian.
- Pisk æg sammen med creme fraiche, muskatnød, tre kviste finthakket timian samt salt og friskkværnet peber.
- Hæld æggemassen i bunden og fordel svampeblandingen ovenpå. Bag først tærten i 15 minutter. Riv ost henover og bag tærten færdig i ca. 8-10 minutter, til æggemassen har sat sig fuldstændig og bunden er gylden og sprød.
Nem opskrift på tærte med svampe og rødløg
Opskriften sætter gang i samtlige smagsløge, og du kommer derfor ikke til at savne kød i denne vegetariske svampetærte. Svampe bidrager med umami, som giver tærten en særlig velsmag og fremmer smagene i de andre ingredienser. Rødløgenes dejlige sødme og muskatnøddens varme sødme bliver således fremhævet. Smør og vesterhavsosten giver tærten et saltet element, som afbalancerer sødmen.
Opskriften er som nævnt meget nem at forberede og tilberede. Mens ovnen bliver varm, kan du gå i gang med den lækre tærtebund, som desuden skal forbages før fyldet lægges i, dette sikre, at du får en sprød og gennembagt bund. Mens tærten forbages, laves fyldet.
Rødløg og champignon skal svitses af på en pande med noget smør til de er gyldne. I en skål piskes æg og creme fraiche sammen med muskatnød, finthakket timian og friskkværnet salt og peber. Når tærten er forbagt, hældes æggemassen først over, derefter de stegte svampe, riv lidt parmesan over tærten og tilbage i ovnen med tærten, som nu bages færdig til æggemassen har sat sig.
Min nye yndlings vegetartærte med svampe!
Tærten er uden kød og egner sig aldeles perfekt til en kødfri dag. Denne vegetartærte er nærende og sund. Tærtedejen er med fuldkorn som giver mæthed og tærtens fyld giver en dejlig fyldig og tilfredsstillende følelse. Det er altså virkelig en dejlig vegetarisk tærte at servere hvis du ønsker en kødfri dag. Jeg er sikker på, at du vil elsker den lige så meget som jeg gør.
Læs også: Hvis du er glad for svampe, eller har nogle til overs kan jeg anbefale opskriften på svamperisotto, svampebygotto, kylling i svampesauce, fyldte champignon med ost, pasta med svampesauce. Alle retter er skønne aftenmadsmåltider.
Flere vegetariske tærter: Broccolitærte med feta og forårsløg og tærte med græskar og trompetsvampe.
Sprød svampetærte med hjemmelavet tærtebund
Jeg vil virkelig opfordre dig til at lave din egen tærtebund, for det er simpelthen noget af det nemmeste, og så smager det bare bedre! Du kan lave en sprød bund med smør eller olivenolie. Her får du min grundopskrift på tærtedej.
I opskriften har jeg brugt champignon, men alverdens svampe kan bruges, fx kantareller, trompetsvampe, Karl-Johan, Østershatte, Portobellosvampe osv. De forskellige svampe bidrager med forskellige smage.
Champignon er billige og budgetvenlige, trompetsvampe er dyrere, men vil give en flot kontrast i den gullige æggemasse med dens flotte nærmest sorte farve. Både Karl-Johan og Portobellosvampe er store og bidrager med en tekstur, som kan minde om kød. Du vælger selvfølgelig selv hvilken svamp der skal i din sprøde hjemmelavede svampetærte.