Koldhævede speltboller
Endelig blev det weekend, og weekend betyder lune koldhævede speltboller med smør, ost og kaffe på sidelinjen. Der findes ikke noget bedre morgenmad på sådan en weekendmorgen, end friskbagte boller.
Disse koldhævet boller med speltmel er vildt nemme at lave. Inden sengetid smækkede jeg en hurtigt en dej over bollerne som næste morgen blot skal på en bageplade og så ind i ovnen. Jeg bruger altid denne opskrift, fordi den er så nem! Håber du vil synes det samme.
Speltboller
Ingredienser
- 20 g gær
- 4 dl vand
- 1 spsk flagesalt
- 1 spsk honning
- 1 dl græskarkerner*
- 1 dl solsikkekerner*
- 4 dl fuldkorns speltmel
- 3 dl hvedemel
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Gæren røres ud i koldt vand, indtil det er opløst – det samme gælder for salt og honning.
- Tilsæt kernerne og derefter det grove mel lidt ad gangen.
- Tilsæt hvedemel og ælt godt – ca. 10 min, jeg brugte en røremaskine. Dejen skal være til den lidt klistret side, uden den er helt våd. Tilsæt evt. lidt ekstra hvedemel, hvis den er for flydende.
- Læg et klæde over skålen, og stil dejen til hævning, på køl. Lad dejen hæve natten over, gerne 12 timer, hvis du har tiden – mindre kan også gøre det, f.eks. 8 timer.
- Næste morgen, tages dejen ud af køleskabet lige inden brug.
- Tænd ovnen på 200 graders varmluft.
- Beklæd en bageplade med bagepapir.
- Find to skeer frem, og brug dem til at lave bollerne med.
- Bag bollerne ved 200 graders varmluft i ca. 15-20 minutter til bollerne er lettere gyldne.
Opskrift på nemme langtidshævede speltboller
Speltbollerne her er, som navnet røber, bagt med spelthvedemel. Derudover er speltbollerne langtidshævede, og det betyder at de virkelig er nemme at klargøre. Jeg elsker at lave koldhævede boller. Det er der flere grunde til. For det første jeg synes at det gør noget ved smagen. Melets smag kommer bedre til udtryk, og så får vi meget mere, rent ernæringsmæssigt, ud af at lave koldhævning.
De koldhævede speltboller skal bare på bagepladen som klatter med en ske – ikke noget med at forme dem. Så skal de bare direkte i ovnen. Det lyder da virkelig nemt, gør det ikke? Du kan selvfølgelig forme dem lidt, men jeg kan selv godt lide det “rustikke udtryk”.
Prøv også:
Er du derimod til mere rustikke boller, kan du se nærmere på mine svampede surdejsboller uden gær. De skal også koldhæve, men der er vi ovre i en lidt anden boldgade – netop fordi der skal bruges en surdej som hævemiddel i stedet for gær.
De bedste koldhævede speltboller med smør til morgenbordet
For mig er morgenboller en weekendting som kan give mig en rungende følelse af lykke. Der er simpelthen ikke noget mere skønt end at tage en dej med koldhævet speltboller ud af køleskabet om morgenen, og på under en halv time kan man have et komplet morgenbord klar.
En anden grund til at jeg elsker at lade bollerne hæve natten over på køl, er fordi det bare er så nemt. Dejen skal blot røres sammen aftenen før, og næste morgen er der boller – uden at dejen skal æltes eller efterhæve først.
Der skal altså smør på sådan en nybagt boller med speltmel. Iskoldt smør. Ih altså, jeg ved næsten intet bedre end sådan en lun nybagt bolle med smør på. De her speltboller er nogle af de boller jeg bager igen og igen, fordi opskriften er så let at gå til. Bollerne bliver altid spist glædeligt af mine venner og familie og særligt med nybrygget kaffe på sidelinje – ja, så er der ikke et øje tørt!