Hvid pizza med kartoffel, rødløg og trompetsvampe
Her ser du en hvid pizza med kartoffel – eller pizza bianca om man vil. Man går bare aldrig galt i byen med sådan en pizza her på en fredag, vel? Jeg kørte en tur på landet i går, for at trække lidt frisk luft. Jeg smuttede i skoven for at se om jeg kunne finde nogle gode svampe til denne pizza bianca, om jeg har haft på nethinden de sidste par døgn.
Tip! Jeg har forresten lavet en svampeguide over spiselige svampe, hvis nu du vil prøve at gå på opdagelse og finde dine egne.
Mit pizzafyld blev fuldendt og jeg fik mig en skøn aftensmad. Du behøver ikke bruge trompetsvampe – kantareller kan også bruges. Men de sorte svampe har bare en virkelig god smag som (bogstavelig talt) giver prikken over i’et i pizzaen 😉
Hvad er en hvid pizza?
Man kalder det for en hvid pizza, fordi bunden og pizzaen er hvid. En hvid pizza er altså uden tomat, som vi ellers ofte smøre på pizzadejen inden den bages. Men når man snakker om en hvid pizza er den smurt med enten mascarpone, creme fraiche eller ricotta. Alle mejeriprodukter der er hvide – og dermed bliver pizzaen med hvid bund.
En hvid pizza består af en god hjemmelavet pizzadej, olivenolie, hvidløg, ost, salt og nogle gange charcuteri, grøntsager eller bladgrønt, som fx spinat, rucola, tomat og/eller friske krydderurter.
Klassisk hvid pizza med mascarpone og kartofler
Pizzadejen er den gode klassiske, hvide bund, lavet med en god hvedemel af god kvalitet. Opskriften er super nem at gå til, og det er den samme pizzabund jeg altid bruger til mine pizzaer. Dejen er hurtig og nem dej at slå sammen, hvor hævetiden er den længste. Men det er tiden værd!
På min pizzabund smører jeg først med mascarpone og derefter lægger jeg ellers tynde skiver af kartofler. Topper med lidt forstegte svampe – her har jeg brugt sorte trompetsvampe, men kantareller eller østershatte vil også være lækkert. God bagelyst!
Læs også: Vil du inspireres til flere pizzaer, og måske endnu en hvid pizza variant så kan du kigge forbi opskriften på min pizza med squash, rygeost og urter, som er lidt anderledes, og meget velsmagende. Rygeosten giver en dejlig mild smag, der er perfekt med den friske squash og sprøde bund.
God opskrift på en hjemmelavet pizza Bianca
Man kan også hvid pizza for en pizza bianco/bianca – det er et navn for en gruppe af pizzaer, som altså er hvid pizza.
Denne hvide pizza er blevet en top tre over mine yndlingspizzaer. Smagkombination af kartofler, sorte trompetsvampe, rødløg og rosmarin er bare virkelig god! Og nu hvor vi er ved skønne pizzaopskrifter, så er denne fuldkornspizza også er skøn pizza, blot med en grovere pizzabund. Pizzaen er med en hjemmelavet pizzasauce, og så har jeg toppet med friske tomater, basilikum og pesto.
Hvis du er vild med kombinationen af en hvid pizzabund med mascarpone og kartoffel, så skal du næsten prøve min opskrift på pita pizza. De er super nemme og en hurtig måde at få pizza på. Se også alle mine andre pizzaopskrifter for mere inspiration.
Opskrift på hvid pizza med kartoffel får du her:
Hvid pizza med kartofler og svampe
Ingredienser
Bund
- 25 g gær
- 300 ml vand
- 15 g olivenolie*
- 1 tsk flagesalt
- 450 g Tipo 00 hvedemel
Fyld
- 200 g kartofler
- 2 stk rødløg
- 150 g trompetsvampe
- 150 g mascarpone
- 1 kviste rosmarin
- ¼ tsk flagesalt
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
Bund
- Opløs gær i lunkent vand. Tilsæt olie, salt og durummel – rør godt, og tilsæt herefter hvedemel lidt efter lidt mens du ælter godt til alt mel er absorberet og dejen er glat. Lad dejen hæve tildækket en time, ved stuetemperatur. Klargør imens fyldet.
Fyld
- Skrub kartoflerne rene og skær dem i tynde skiver, gerne på et mandolinjern. Skær løg i tynde ringe.
- Fjern evt. jordrester fra svampe og steg dem af på en pande i et par minutter i lidt olie. Stil til side.
Afbagning
- Det er forskelligt hvordan jeg bager mine pizzaer – nogle gange i min pizzaovn, andre gange i almindelig ovn med bagestål. Så se fyldet som inspiration og brug den afbagningsmetode som du foretrækker.
- Drys mel på bordet og rul dejen til 2 pizzaer, gerne så tynde som muligt.
- Beklæd to bageplader med bagepapir og læg pizzabundende på. Smør bundene med mascarpone. Fordel kartoffel, rødløg og stegte svampe på. Pluk rosmarinkvisten og drys på.
- Bag pizzaerne nederst i ovnen med over-undervarme ved 250 grader, gerne på et bagestål, hvis du har. Bag pizzaerne i 10-15 minutter til bunden er sprød, Ca. 10 minutter med bagestål. Men hold øje med pizzaerne, da ovne arter sig forskelligt.
- Top med lidt olivenolie og flagesalt.