Gremolata
Jeg stiftede for nyligt bekendtskab med gremolata, da jeg lavede min opskrift på osso buco. Her brugte jeg det som topping, da min kæreste Olivier fortalte mig, hvor lækkert det var. Og han havde virkelig ret!
Efterfølgende har jeg været ret solgt på krydderiblandingen, da den er nem at lave, frisk i smagen og perfekt som topping på salater, suppe og gryderetter. Og så går det godt til fisk, særligt til laks.
Gremolata
Ingredienser
Gremolata
- ½ bundt bredbladet persille
- 2 fed hvidløg
- 1 stk citron
Fremgangsmåde
Gremolata
- Persille hakkes groft og hvidløg finthakkes.
- Vend med citronskal fra en hel økologisk citron.
- Drys på fx suppe, salater eller gryderetter.
Hvad er gremolata?
Gremolata eller gremolada består af hakket persille, citronskal og hvidløg. Intet andet! Det er et italiensk påfund, og man bruger det som topping eller pynt, fx ovenpå italienske retter som osso buco. Gremolata er virkelig skønt, da det tilføjer en frisk og syrlig smag og derfor kan være med til at gøre tunge retter lidt lettere.
Opskrift på gremolata
Persille hakkes groft. Hvidløg hakkes fint. Det vendes med citronskal. That’s it. Tre ingredienser er alt du skal bruge til denne opskrift samt minimal forberedelsestid. Du kan evt. prøve dig frem med at erstatte persille med andre friske krydderurter, som fx basilikum, men persille er et dejligt dansk valg, da det jo nærmest er vores nationalkrydderi.
Hvad kan jeg bruge gremolata til?
Gremolata kan bruges dér hvor persille, citron og hvidløg passer godt. Så det er jo en del steder! Her får du mine ideer til hvor gremolata passer perfekt:
- Gryderetter: De dejlige simreretter, vi spiser om vinteren, får et skønt løft af en syrlig krydderiblanding som gremolata. Prøv fx ovenpå osso buco, hvor det traditionelt hører til.
- Risotto: Jeg har en stor forkærlighed for risotto, og enhver risottoret kan toppes med gremolata. Men en helt plain og klassisk risotto vil være oplagt. Sådan en grundopskrift på ristotto kan fx godt trække lidt ekstra krydderi.
- Laks: Jeg er vild med laks og forudså med det samme, at gremolata ville passe godt til. Nu hvor det er testet, kan jeg kun anbefale dig også at prøve det. Om det så bliver på varmrøget laks eller fx en tærte med laks.
- Fisk: Prøv også gremolata til andre fisk end laks, fx torsk. Bagt torsk i fad eller ovenpå en brandade.
- Pasta: En italiensk topping på pasta? Det er vel næppe en overraskelse, at dén kombi er god. Find en opskrift på en lækker pastaret her.