Tzatziki – skøn dip med græsk yoghurt og agurk
Tzatziki er en autentisk græsk dip, der fungerer som et nemt og lækkert tilbehør til både grillretter, salater og som dip til brød. Med kun få ingredienser som yoghurt, agurk, hvidløg og lidt olivenolie får du hurtigt en frisk og cremet dip, der smager af sommer og middelhav.
Denne opskrift på tzatziki er super nem, og kræver minimal forberedelse, men giver maksimal smag og er perfekt til dig, der ønsker et hurtigt og hjemmelavet indslag til middagsbordet. Tzatziki tilfører en kølende kontrast til krydrede retter og er samtidig både sundt og fyldt med smag – et ægte must-have til ethvert måltid.
Tzatziki
Ingredienser
- 2 stk agurker
- 2 tsk flagesalt
- 400 g græsk yoghurt 10 %
- 2 fed hvidløg
- 30 g olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
Desuden
- 4 stk sorte oliven
- 15 g olivenolie*
Noter
Fremgangsmåde
- Argurk skæres over på langs og kødet skrabes ud med en ske.
- Riv agurkerne groft på et rivejern. Vend dem med 1 spsk salt og lad dem trække i 10 minutter, så væden frigives fra agurkerne. Dryp væden fra gennem en sigte og tryk til sidst al væden ud, men lidt god håndkraft.
- Bland græsk yoghurt, hvidløg, citronsaft og olivenolie sammen.
- Rør agurkerne sammen med yoghurtblandingen. Smag til med salt og friskkværnet peber, efter behov.
- Anret i en skål eller et fad og drys med ekstra olivenolie, et par oliven samt friskkværnet peber.
Opskrift på hjemmelavet ægte tzatziki med græsk yoghurt og agurk
Her får du min bedste opskrift på en autentisk græsk tzatziki, hvor mængde af hvidløg, græsk yoghurt, urter, agurk og olivenolie er helt perfekt afstemt. Det er super nemt at lave tzatziki selv, og alt hvad du skal bruge er agurk, en god græsk yoghurt – gerne 10 % og så skal der selvfølgelig hvidløg i. Jeg kommer både lidt olivenolie i selve dippen, men elsker også at komme mere ovenpå den færdige tzatziki. Og så afslutter jeg med lidt sorte oliven for et autentisk græsk look.
Tip: Hvis du synes at der skal lidt mere knald på smagen, kan du komme lidt hakkede krydderurter i også, fx mynte, persille eller oregano.
Agurken skal blot rives, presses fri af væske og så skal den røres sammen med de øvrige ingredienser, som er angivet i opskriften.
Serveringsforslag til aftensmad, hvor tzatziki bruges som dip
Hvis hvidløg og græsk mad gør dig glad, så er du landet det helt rette sted. En af mine yndlingsopskrifter fra det græske køkken er nemlig tzatziki – den fantastiske, cremede dressing lavet af primært agurk, græsk yoghurt og hvidløg, og som bare passer godt til alt mad, der tager dig til Middelhavets kyster. Der er simpelthen så mange gode tilbehør og serveringsforslag til den cremede græske tzatziki! Her kommer nogle gode bud:
- Kød eller kylling: Du kan lynhurtigt sammensætte et måltid med smagen af Grækenland. Jeg bruger ofte den velkendte græske dip til diverse frikadeller og kødudskæringer. Eksempelvis er det vildt lækkert at dyppe græske frikadeller med feta i den cremede tzatziki.
- Kartofler: Jeg ville servere nogle sprøde ovnkartofler til, som smager så skønt, når de bliver dyppet i tzatziki. Med lidt friske krydderurter på kartoflerne behøver du nemlig ikke mere smag, når de kan spises med den cremede græske dressing, der har et friskt og skarpt pust af hvidløg.
- Brød: Nærmest alt kan dyppes i denne græske dressing. Men hvis du vil bevæge dig i det græske, vil jeg anbefale disse græske fladbrød. Du kan også lave en slags Gyros med det, som jeg har gjort lige her.
Tips til en god og autentisk tzatziki opskrift
Min opskrift er meget simpel. Men hvor god en tzatziki, du får lavet, er afhængig af nogle ting. Jeg har prøvet mig frem med forskellige ingredienser og fundet nogle tips til, hvordan din dip/dressing bliver allerbedst:
- Olivenolie: Det er vigtigt at vælge en kvalitetsolie, som har en god smag. De billigste olivenolier til stegning har en tendens til at være bitre i smagen, og det skal man helst undgå, når man bruger olien til dressing. Her skal man både bruge lidt i dressingen og lidt ovenpå inden servering.
- Vær på forkant: Hvis du har tiden til det, så lav tzatzikien dagen før. Dressingen vil nemlig stå og trække smag, så du får en dressing med meget mere knald på. Vær dog opmærksom på, at du nok skal skære ned på mængden af hvidløg, hvis du laver det i god tid. Brug evt. ½-1 fed mindre.
- Valg af yoghurt: Græsk yoghurt er selvfølgelig det oplagte valg, og det smager altså bedst, hvis man vælger den med 10% fedt. 2% kan selvfølgelig også bruges – eller du kan bruge skyr. Men vær opmærksom på, at smagen ændres og det samme med konsistensen.
- Dobbelt portion: Fordi tzatziki er godt til alt, kan man lige så godt lave dobbelt portion, når nu man er i gang. Dressingens holdbarhed er også rimelig god, da hjemmelavet tzatziki sagtens kan holde sig nogle dage på køl.
Kan tzatziki laves dagen før?
Ja, du kan sagtens lave tzatziki dagen før! Det kan faktisk være en fordel, da smagene udvikler sig og bliver mere intense, når tzatzikien får lov at stå i køleskabet i nogle timer. Husk at opbevare den i en lufttæt beholder, så den ikke tager smag fra andre ting i køleskabet.
Hvor længe kan tzatziki holde sig i køleskabet?
Holdbarheden for tzatziki er typisk 2-3 dage i køleskabet, hvis den opbevares i en lufttæt beholder. Det er bedst at opbevare den ved en temperatur på 4 °C eller lavere for at forhindre bakterievækst.
Efter et par dage kan tzatziki begynde at miste sin friske smag, og væsken fra agurken kan gøre den mere vandet. Du kan dog forlænge holdbarheden lidt ved at dræne agurken godt for væske, før du blander den i, og eventuelt tilføje lidt ekstra yoghurt, hvis den begynder at blive for tynd.
Hvis tzatzikien begynder at lugte surt eller får en ændret konsistens, er det bedst at kassere den.