Rugbrødslagkage med kaffeganache
Afternoon coffee med søde veninder
I sidste weekend havde jeg besøg af mine dejlige veninder Anna & Anna (ja, det er ikke nemt når man ‘kalder’ på dem – de reagere begge to). Jeg grubler stadig over hvad jeg skal give dem af (kæle)navne, haha. For pokker, jeg nyder de pigers selskab, og det er vidunderlige venskaber, som jeg har været heldig at få via min blog.
En hel lørdag blev tilbragt i kaffens tegn og temaet var ‘afternoon coffee’ – stærkt inspireret af den engelske tradition afternoon tea. Måske du kender den? Vi slettede ‘tea’ og erstattede det med ‘coffee’ – det lyder egentlig også meget bedre i mine ører. Men det er nok fordi jeg er mere tilhænger af kaffe, end tea.
Rugbrødlagkage med ganache
Ingredienser
Kaffeganache
- 200 ml fløde
- 50 ml færdigbrygget kaffe
- 200 g hvid chokolade*
- ¼ tsk flagesalt
Rugbrødsbunde
- 180 g rørsukker*
- 5 stk æg
- 150 g kernefrit rugbrød
- 2 spsk kartoffelmel*
- 2 spsk kakaopulver*
- 2 tsk bagepulver*
- 50 g hasselnødder*
- 50 g mandler*
- ¼ tsk flagesalt
Topping
- 80 g hasselnødder*
- 50 g mørk chokolade*
Fremgangsmåde
Kaffeganache
- I en gryde bringes fløde og kaffe i kog.
- Tag gryden af og tilsæt salt og hvid chokolade under omrøring, til det er smeltet.
- Stil den i køleskabet i minimum 12 timer, til den har sat sig.
Rugbrødsbunde
- Forvarm ovnen til 200 grader/varmluft.
- Beklæd 3 springformsbunde på 20 cm med bagepapir, og smør dem let med olie eller smør.
- Del æggene i æggeblommer og hvider.
- Pisk sukker og æggeblommer til en æggesnaps.
- Blend rugbrødet så fint som muligt.
- Blend nødderne meget fint.
- Bland rugbrød, kartoffelmel, kakao, salt, bagepulver og nødder i en skål.
- Vend blandingen med æggesnapsen.
- Pisk æggehviderne stive og vend dem derefter forsigtigt i dejen.
- Fordel dejen i de smurte forme og bag dem ved 200 grader i 10-14 minutter.
- Tag bundene ud og lad dem køle helt ned på en rist, inden de smøres med ganachen.
- Tag ganachen ud fra køl, og pisk den luftigt.
- Fyld ganachen i en sprøjtepose med en tyl for enden, til at lave flot mønster med.
- Sprøjt ganache på de afkølede lagkagebunde.
- Top med grofthakket hasselnødder og chokolade.
Sønderjysk rugbrødslagkage med kaffesmag
Vi synes selv idéen med afternoon coffee, var hammer-god – og så gav det jo anledning til lækre kager, kaffe og hyggelige timer rundt om marmorbordet. Kager der smager.. af kaffe! Uhm, det er virkelig ingen skam. Nej, tværtimod. Også i en banankage er det godt, kan jeg afsløre.
Traditionen tro til sådan et afternoon-arrangement, fik vi bagt lidt lækkert og vi afgav hver især et bud, på en lækker kage vi synes passede til. Blandt andet scones, macarons og rugbrødslagkage – selvfølgelig med kaffe implementeret. Nespresso har nemlig netop lige lanceret tre nye limited edition-kaffer, Paris Macaron, Paris Praliné og Paris Black:
“De tre nye limited edition-kaffer, tager dig i hånden og fører dig gennem gaderne i Paris og forbi de berømte parisiske konditorier med seriens fløjlsbløde smagskombinationer”.
Ej, to af de nye kapsler er simpelthen så fine og nuttede – her taler jeg om den grønne og lyserøde. Vi startede morgenen med at smage de tre varianter, inden vi gik i krig med bagningen. Min favorit blev lynhurtigt Paris Black, men Paris Praliné (der med smag af Livanto kombineret med en aroma af ristet hasselnød og sød karamel) var oplagt til en kaffeganche ovenpå rugbrødslagkagen, hvor hasselnødderne er implementeret. Opskriften er lige nedenfor billedet her.
Rugbrødslagkage med kaffeganache
Jeg havde på forhånd besluttet mig for at lave en opskrift på god gammeldags sønderjysk rugbrødslagkage – den har nemlig længe været på min liste. Da kaffevarianten Paris Praliné, der med dens aroma af ristet hasselnød og karamel dukkede op, blev beslutningen hurtigt taget.
En rugbrødslagkage med kaffeganche. Bum. Møg-hammer-lækkert, specielt når både kagen og ganache har en smag af hasselnød. Mere kan jeg ikke sige.. eller jo, det kan jeg sagtens, men det er ikke nødvendigt. Du bliver nød til selv at afprøve kombinationen.
Inspiration til flere opskrifter med kaffe: Fragilité med nougatcreme og mocca eller klassisk tiramisu.
Rugbrødsbundende er ikke vanskelige at lave. Ingredienserne skal nemlig blot blendes, piskes, vendes sammen og bages. Kaffeganchen er heller ingen raketvidenskab – det skal blot piskes luftigt. Til sidst lægges ganachen i lag med bundende og voila – en lækker tre lags rugbrødslagkage toppet med hasselnødder og chokolade.
De tidligere omtalte opskrifter, macarons og scones, som de andre to søde piger har indskrevet i deres indlæg – tjek dem ud, de er så lækre!