Sprød granola – god basisopskrift!
Jeg er i perioder glad for at spise græsk yoghurt til morgenmad, og særligt i sommerperioden, hvor der er friske bær alle steder. Græsk yoghurt med friske bær og en håndfuld crunchy granola – det er altså en perfekt måde at starte dagen på!
Jeg laver altid min egen granola fra bunden, så jeg selv kan bestemme, hvad der skal i og variere den fra gang til gang. Det er luksus!
Granola
Ingredienser
- 350 g grovvalsede havregryn*
- 60 g mandler*
- 1 tsk stødt kardemomme*
- 50 g græskarkerner*
- ¼ tsk flagesalt
- 1 dl olivenolie*
- 1 dl æblemost
- 1 dl sirup
Tilføj evt.:
- 0,5 dl kokosflager*
- 0,5 dl rosiner*
Noter
Fremgangsmåde
- Tænd oven på 150° varmluft.
- Kom havregryn, havregryn, mandler, kardemomme, græskarkerner og salt i en skål.
- Bland olivenolie, æblemost og sirup sammen og hæld det lidt efter lidt i skålen med de tørre ingredienser. Brug dine fingre til at massere det hele godt sammen.
- Fordel det på en plade beklædt med bagepapir – gerne i et så tynd lag, som muligt.
- Bages i en forvarmet ovn, i 12 minutter. Vend det herefter rundt med en ske og bag det yderligere i 10 minutter. Rør gerne undervejs og fortsæt til grnoalen er gylden og nogenlunde sprød.
- Sluk for ovnen og lad granolaen stå i ca. 5 minutter.
- Tag granolaen ud og lad den afkøle fuldstændig. Den bliver helt sprød, når den er afkølet.
- Opbevar i en lufttæt beholder eller på et glas.
- Nydes på skyr, græsk yoghurt mv. Top med friske bær.
Hvad er forskellen på granola og müsli?
Jeg har tit selv tænkt på, hvad forskellen er på granola og müsli. Forbrugerrådet Tænk skriver noget om det her, og jeg ved ikke om det bare er en madentusiast som mig, men jeg synes det er spændende med sådan nogle maddefinitioner.
For hvad er granola egentlig? Ikke noget nyt i hvert fald! Det er sådan set bare müsli, som er blevet ristet. Historisk set er det et amerikansk koncept at lave crunchy müsli og det er nok også derfor det hedder granola, da grain jo betyder korn – eller gryn.
Hjemmelavet granola med æblemost
Den mest overraskende ingrediens i min granola er nok æblemosten. Det er en sjov ingrediens, som jeg efterhånden også har stødt på flere steder. Jeg ved ikke hvor det kommer fra, men jeg har selv brugt det i mange år, og det fungerer så godt! Det er en rigtig god måde at søde grynene på.
Derudover bruger jeg sirup, som også sikrer den dejlige sødmefulde smag, som jo går så godt til en syrlig omgang yoghurt. Vil du lave en sund variant, kan du skrue lidt ned for sukkeret eller prøve min opskrift på banangranola, som bliver naturlig sød fra bananerne.
Denne opskrift er også nem at lave glutenfri, hvis du ikke bruger speltflager og vælger en glutenfri havregryn.
Min bedste opskrift på sprød granola
Det absolut vigtigste for at få en god granola, er at den skal være sprød! Ellers er der ikke ret meget ved det. Hjemmelavet granola skal jo tilføje crunch til det du nu drysser det ovenpå.
Jeg bruger altid mest havregryn og vælger de grovvalsede slags. Du kan dog også sagtens variere granolaen med fx speltflager, som jeg gør i denne opskrift, eller byggryn, rugflager eller sågar risflager.
Hjemmelavet granola smager også rigtig godt oven på en grøntsagssmoothie, hvis man ikke er så meget til yoghurt eller ikke vil spise det samme til morgenmad hver dag. Prøv fx denne smoothie med spinat! Eller tjek mine opskrifter til morgenmad ud her, hvis du vil have mere inspiration.
Derfor skal du lave granola i ovnen
Som vi har etableret, så skal granola ristes. Du kan gøre det på panden, men jeg foretrækker klart at lave min granola i ovn.
For det første passer det sig selv, så du kan lave andre ting imens. For det andet bliver varmen bedre fordelt, så du er sikker på at få en perfekt, sprød granola. Og for det tredje gør det også, at du kan lave en større portion, end hvad der kan være på en pande. På den måde har du til mange dage, da det sagtens kan holde sig. Så nemt!