TIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når bollerne er sat ind, kommer du vand i bradepanden - det danner lidt damp.
Fremgangsmåde
OBS! Jeg bruger en røremaskine.
Dag 1
Vand (25°) og mel røres sammen i en skål til al melen er absorberet. Lad det stå i 60 minutter Herved sker der en autolyse, hvor glutennetværket har mulighed for at udvikle sig.
Rør surdejen i og tilsæt salt. Rør dejen på langsom hastighed og ælt i ca. 10-12 minutter til du får en glat og smidig dej** Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor et mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt. Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker – ellers skal det æltes noget mere. Jeg ælter alle mine surdejsopskrifter, men det er forskelligt hvor længe. En vigtig tommefinger-regel er, at holde lidt øje med dejen. Når den begynder at slippe skålens kanter og er smidig samt glat, er den god. Den må nemlig ikke blive for varm eller overæltes, da det kan ødelægge strukturen i dejen.
Smør en bøtte (jeg bruger disse firkantet*) med olie og hæld dejen heri.
Lad den stå på køkkenbordet i 4 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver en foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten, hele vejen rundt (SE VIDEO, længere nede).
Lav din hævekurv klar ved at lægge hørklæde i og drys med rismel.
Kom rismel på et bord og vend dejen ud herpå. Lad dejen flade ud, og tag nu fat i yderkanterne af dejen og fold den ind over midten, så det danner en samling.
Kom brødet over i den beklædte hævekurven og lad samlingen vende opad. Lad det stå på køkkenbordet 30 minutter og sæt derefter på køl - gerne 12 timer.
Dag 2
Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen.
Skru ovnen op på 250° varmluft, og lad ovnen varme op i 30-60 minutter, til den er helt varm. Hvis du har et bagestål så lad det varme op med ovnen. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
Vend forsigtigt dejen ud på et stykke bagepapir.
Drys evt. med lidt mel ovenpå, for et flot udtryk og lav et snit på toppen af brødet.
Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt brødet i ovnen.
Bag brødet på 250° varmluft i 20 minutter. Herefter skrues ovnen ned på 220° varmluft og brødet bages færdigt i 10-12 minutter til det er gyldent/mørkt udenpå.