Surdejsbrød uden gær, bagt med manitobahvedemel
Udskriv
5 fra 1 stemme

SURDEJSBRØD UDEN GÆR

Ret: Bagværk
Antal: 1 Brød

Ingredienser

Sådan gør du

  • OBS! Jeg bruger en røremaskine.

Dag 1

  • Rør surdejen ud i vandet og tilsæt salt og honning. Tilføj de to meltypert og rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Sæt derefter hastigheden næsten helt op og ælt i ca. 12 minutter til du får en glat og smidig dej*
    * Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt, så væsken bliver absorberet af melet. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor et mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt. Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker – ellers skal det æltes noget mere.
  • Smør en bøtte (jeg bruger denne firkantet) med olie og hæld dejen heri. 
  • Lad den stå på køkkenbordet i 5 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver en foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten, hele vejen rundt (SE VIDEO, længere nede). 
  • Efter de 5 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10 timer).

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen.
  • Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30-60 minutter, til den er helt varm. Vend dejen ud på et let meldrysset bagepapir, og form forsigtigt til et brød. 
  • Drys evt. med lidt mel ovenpå, for et flot udtryk.
  • Bag brødet på 250 grader i 20 minutter. Herefter skrues ovnen ned på 200 grader og brødet bages færdigt i 15-20 minutter til det er gyldent/mørkt udenpå.

Video