Nemme æltefrie boller bagt med surdej. Her får du en nem og god opskrift, hvor du ikke skal bruge røremaskine eller andre hjælpemidler. Du skal blot bruge en skål/bøtte, dine bare hænder, mel, vand, surdej og salt. Jeg har under opskriften lavet en række step-billeder, så du kan se hvordan du skal gøre.
Flydetesten: i et glas med vand dryppes en lille teske af den forventede aktive surdej i, hvis den flyder er den aktiv, hvis den synker er den ikke klar endnu.Tips til foldningerne: ved at gøre hænderne våde mellem foldningerne, undgår du at dejen klistre for meget til dine fingreTips til at hakke boller: dyp dejskraber let i vand - så klistre den ikke lige så meget til dejen når du hakker bollen ud. Den skal dyppes mellem hver bolle.
Fremgangsmåde
Surdejsstarter - klargøring
Aktiver din surdej ved at blande 50 g in-aktiv surdej med 50 g vand og 50 g mel - rør rundt til den er ensartet. Kom surdejen i et glas, så du kan følge udviklingen.
Placer et låg ovenpå glasset og evt. en elastik til hvor meget den fylder. Surdejen skal hæve til dobbelt størrelse og er klar herefter, ligesom på billedet.
Når surdejen er hævet til dobbelt er du klar til at bage. Test evt. med flydetesten (læs noter).
Æltedag
Lav klar til autolyse: Bland i en stor skål begge meltyper med vand, til der er formet en grødet masse. Lad den stå 1 time til autolyse.
Bland herefter din aktive surdejsstarter ind i dejen ved at klemme surdejen ind i dejen med våde fingre. Når surdejen og dejen er blandet fuldstændig sammen laves første foldning** En foldning = dejen skal foldes ind til midten, hele vejen rundt - det gøres i alt fire gange i en conditbøtte. Se video under opskriften, hvordan det gøres.
Lad herefter dejen stå til fermentering i 30 minutter på køkkenbordet.
Tilsæt salt og ælt det godt ind i dejen. Lav endnu en foldning.
Når der er gået 30 minutter laves yderligere to foldninger i løbet af den første time. Herefter skal dejen foldes to gange mere, men med en times interval. Efter fjerde og sidste foldning skal dejen i 30 minutter, før den sættes på køl natten over.
Bagedag
Tag dejen ud af køleskabet og lad den vågne en time før du bager.
Opvarm din ovn med bagestål/bageplade i til 250°C. Ovnen skal være rigtig varm for det rette resultat.
Vend forsigtigt dejen ud på et mel-drysset bord, og hak herefter 10 store boller som placeres på bagepapiret.
Bag nu bollerne i 12 minutter ved 250°C, hvorefter temperaturen sænkes til 200°C de sidste 5 minutter af bagetiden