*Du kan se lige her, hvordan du folder bollerne. TIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når bollerne er sat ind, kommer du vand i bradepanden - det giver damp.
Fremgangsmåde
TIP: For at tjekke om surdejen er aktiv, kan du komme 1 spsk surdej i et glas med vand – hvis det flyder ovenpå, er surdejen klar til at bagning.
Dag 1
Start med at lave en autolyse, ved at blande 400 g vand med alt mel og havregryn til alt melet er rørt ud og der ikke er klumper. Lad det stå i 2 timer.
Efter 2 timer, blandes surdej, salt og de sidste 50 g vand i. Mix det hele sammen, så du har en samlet dej.
Lad dejen stå ved stuetemperatur i ca. 4 timer. I de første to timer vendes dejen hver halve time og de sidste to timer, vendes dejen en gang i timen. Dette gøres ved at hive op i dejen og folde den ind over dejens midte (SE VIDEO længere nede).
Efter de 4 timer, stilles dejen i køleskabet natten over.
Dag 2
1 time før du vil bage bollerne, tages dejen ud fra køl.
Varm ovnen op til 250 grader. Tager ca. 40 minutter. Vigtigt at ovnen er helt varm!
Hvis du har et bagestål så lad det varme op med ovnen. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
Vend dejen ud på et meldrysset bord. Drys også mel ovenpå dejen – det gør det nemmere når du skal hakke dejen til boller*. Hak dejen ud i 10 boller og sæt dem forsigtigt på et bagepapir. Du må ikke hive for meget i dejen, så luftboblerne ødelægges.
Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt bollerne i ovnen.
Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15 minutter til de er lettere gyldne. Bak evt. på dem i bunden.